Hyppää sisältöön

Korona-aika lietsoo pahaa oloa, joka saattaa purkautua vaikka näin: Alaikäiset kaahaavat öisin vanhempiensa autoilla

Alaikäiset ovat ajelleet vanhempiensa autoilla öisin Savonlinnan alueella. He ovat joutuneet myös kahteen vakavaan kolariin viime aikoina. Vanhempien kannattaa kysellä nuorten ajatuksia ja kuulumisia, vinkkaa MLL:n auttavien puhelinten päällikkö.

Liikennettä moottoritiellä vesisateessa.
Riskikäyttäytymisen taustalla voi olla esimerkiksi mielialaongelmia tai ihmissuhdeongelmia. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Greta Virranniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Savonlinnalasten nuorten vaaralliset tempaukset voivat johtua korona-ajan vaikutuksista nuorten vointiin. Näin pohtii Mannerheimin lastensuojeluliiton auttavien puhelinten ja digitaalisten palveluiden päällikkö Tatjana Pajamäki. Taustalta voi löytyä myös monia muita syitä.

Poliisi on huolissaan nuorten käyttäytymisestä Savonlinnassa. Monet alaikäiset ja ajokortittomat nuoret ovat vieneet vanhempiensa autonavaimet yöllä ja ajelleet kavereidensa kanssa kaupungilla. Nuoret ovat joutuneet myös kahteen vakavaan kolariin viime aikoina.

– Tämä on valitettava, vaarallinen ja suurta huolta herättävä ilmiö, Pajamäki totaa.

Lisäksi nuoret sotkevat paikkoja ja häiritsevät yrittäjien liiketoimintaa linja-autoasemalla kouluajan jälkeen.

– Todennäköisesti se kertoo kapinameiningistä. Halutaan tieten tahtoen rikkoa lakia tai hakea kiksejä, kommentoi vanhempi konstaapeli Paavo Ryynänen Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Rajojen kokeilu kuuluu kehitykseen

Riskikäyttäytyminen voi lisääntyä nuoruudessa, kertoo Tatjana Pajamäki.

– Impulsiivisuus, voimakas rajojen kokeilu ja piittaamattomuus seurauksista ovat osa joidenkin nuorten kehitystä. He tarvitsevat aikuisen apua oman käyttäytymisensä säätelyssä.

Riskikäyttäytymisen takaa saattaa löytyä tekijöitä, joita kannattaisi Pajamäen mukaan selvitellä, jos hurjapäiset tempaukset toistuvat.

– Tekijät ovat hyvin yksilöllisiä ja monitahoisia. Ne voivat liittyä nuoren omaan mielialaan tai ihmissuhteisiin.

Mannerheimin lastensuojeluliiton auttavien puhelimien päällikkö, sosiaalipsykologi Tatjana Pajamäki  henkilökuvassa.
Millaisia ajatuksia alaikäisten autoilu herättää? Esimerkiksi näin vanhemmat voivat kysellä nuorilta, vinkkaa Tatjaana Pajamäki. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Vanhempien ongelmat heijastuvat nuoriin

Yksinäisyyden kokemukset ja ahdistuneisuus ovat lisääntyneet korona-aikana etenkin tytöillä, kertoo eilen julkaistu kouluterveyskysely. Sama näkyy MLL:n Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa.

– Nuoret ovat olleet tosi kovilla korona-aikana. Juuri silloin, kun oma kehitys vaatisi sosiaalisten suhteiden ylläpitämistä ja liittymistä samanikäisiin, pandemia tukki sosiaaliset tiet, Pajamäki sanoo.

Samaan aikaan osa vanhemmistakin on ollut kovilla. Taloushuolet, sairastumisen pelko ja jaksamiseen liittyvät ongelmat ovat koetelleet myös aikuisia.

– Nuoret ovat osa perhekokonaisuutta, ja heihin vaikuttaa myös vanhempien vointi, Pajamäki huomauttaa.

Aiemminkin ongelmista kärsineiden nuorten vaikeudet ovat hänen mukaansa usein syventyneet entisestään korona-aikana.

Riskikäyttäytymistä voi lietsoa myös joukon painostus.

– Monesti omanikäisistä tulee merkittävin samaistumispinta, johon nuori peilaa omaa toimintaansa. Sen takia aikuisten on tärkeää vaikuttaa kaikkiin nuoriin näiden ilmiöiden ympärillä, Pajamäki sanoo.

Vuoropuhelua, ei luennointia

Poliisi toivookin, että vanhemmat keskustelisivat asiasta nuortensa kanssa.

– Kannattaa valmistautua kysymään ja kuuntelemaan nuorta, käydä vuoropuhelua pelkän luennoimisen sijaan, Pajamäki vinkkaa.

Nuorelta voi esimerkiksi kysyä, onko hän kuullut tällaisesta ilmiöstä ja millaisia ajatuksia se herättää. Mitähän nuoret ovat mahtaneet ajatella, kun ovat lähteneet autoilemaan? Samalla voi pohtia yhdessä toiminnan seurauksia, sosiaalisen paineen välttämistä ja toimintatapoja, jos kaveri aikoo tarttua autonrattiin.

Konstaapeli Paavo Ryynäsellä on toisenlainenkin idea häiriökäyttäytymistä vastaan.

– Ihan ensimmäisenä nuorille pitäisi keksiä ajanviettopaikka, jossa olisi mielenkiintoista tekemistä heille.

Pajamäki kannattaa ajatusta.

– Kuulostaa hirveän hyvältä, että lähdetään nuorten elämästä käsin miettimään, mitä tilalle. Se voi olla yksi keino vähentää ei-toivottua käyttäytymistä.

Suosittelemme sinulle