Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Usain Boltilta viiltävää kuittailua kohusprintteri Sha'Carri Richardsonille: "Puhu vähemmän, treenaa enemmän"

Yhdysvaltain Sha'Carri Richardson on ollut yksi kauden puhutuimpia yleisurheilijoita. Hän juoksi 100 metrillä huippuajan 10,72, mutta jäi ulos olympiakisoista kannabiskäryn vuoksi. Richardson on herättänyt huomiota ja närää itsevarmoilla puheillaan.

Usain Bolt ja Sha’Carri Richardson
Kaikkien aikojen nopein mies Usain Bolt kritisoi huippulahjakkaan pikajuoksijan, Sha'Carri Richardsonin, asennetta. Kuva: Getty Images
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltalainen pikajuoksija Sha'Carri Richardson nousi kesällä yleisurheilun valokeilaan huippuaikojensa ja itsevarman asenteensa mutta myös kannabiskärynsä takia.

Kaikkien aikojen nopeinta miestä Usain Boltia, 35, Richardsonin uhittelevat puheet vaivaavat. Uransa vuonna 2017 lopettaneen jamaikalaistähden mielestä Richardsonin pitäisi lopettaa roskapuheet ja keskittyä harjoitteluun.

– Neuvoisin Sha'Carria harjoittelemaan kovempaa, keskittymään olennaiseen ja olla puhumatta liikoja. Isot puheet vaativat isoja tekoja. Hän voi puhua sitten, kun aihetta on, Bolt linjasi New York Postin haastattelussa.

Richardson, 21, voitti kesäkuussa Yhdysvaltain olympiakarsinnoissa 100 metriä, mutta menetti paikkansa Tokion olympiajoukkueesta, kun hänen dopingnäytteestään löytyi merkkejä huumausaine kannabiksen käytöstä. Richardson sai kärystään 30 päivän toimintakiellon.

Sha'Carri Richardson voitti Yhdysvaltain mestaruuden 100 metrillä.
Sha'Carri Richardson voitti Yhdysvaltain mestaruuden 100 metrillä, mutta hänen suorituksensa mitätöitiin kannabiskäryn takia. Kuva: Getty Images

Jamaikalaisnaiset juhlivat Tokion olympialaisissa 100 metrin kolmoisvoittoa Elaine Thompson-Herahin johdolla Richardsonin loistaessa poissaolollaan.

Richardson kertoo käyttäneensä kannabista selviytyäkseen biologisen äitinsä kuolemasta johtuneesta "tunnekivusta." Bolt kertoo tuntevansa myötätuntoa Richardsonia kohtaa, mutta sanoo, että huumeiden kohdalla urheilijoiden täytyy vain noudattaa sääntöjä.

Maailman antidopingtoimisto Wada ilmoitti tällä viikolla, että se aikoo tutkia kannabiksen asemaa urheilussa kiellettyjen aineiden listalla. Joka tapauksessa aine pysyy kiellettyjen listalla ainakin ensi vuoden.

– Älä käytä kannabista... Ihmiset kysyvät mielipidettäni huumeista, ja vastaan aina, että säännöt ovat sääntöjä, Bolt sanoi.

Uhoaminen kostautui

Richardson palasi kilpailukieltonsa jälkeen radoille Eugenen Timanttiliigassa 21. elokuuta, mutta jäi kovista puheistaan huolimatta kisassa viimeiseksi itselleen vaisulla ajalla 11,14.

Richardson oli julkaissut ennen kisaa sosiaalisessa mediassa meemin, jossa luki: "Lepäsin hetken, ja nyt on aika pelata, akat. Teillä ei ole aavistustakaan!"

– Tiesin, että Elaine (Thompson-Herah) voittaa, mutta en ajatellut, että Sha'Carri olisi viimeinen. Kyllä jamaikalaiset naureskelivat Sha'Carrin jutuille, Bolt sanoi.

Eugenen kisan jälkeen jamaikalaisjuoksijat Thompson-Herah ja Shelly-Ann Fraser-Pryce sivuuttivat toimittajien kysymykset Richardsonista.

Elaine Thompson-Herah vinner.
Jamaikalainen olympiavoittaja Elaine Thompson-Herah kellotti elokuussa Eugenessa kaikkien aikojen toiseksi parhaan ajan 10,54. Kuva: AFP / Lehtikuva

Bolt kertoi New York Postille, että hän ja muut jamaikalaiset pikajuoksijat eivät ole vaikuttuneita Richardsonin asenteesta. Taustalla on myös vuosia kestänyttä valtataistelua Jamaikan ja Yhdysvaltain pikajuoksijoiden välillä.

– Me jamaikalaiset emme tykkää siitä, että meistä puhutaan p**kaa, koska olemme erittäin ylpeitä ihmisiä. Se, että Sha'Carri teki niin ennen kisaa, antoi ehdottomasti Jamaikan naisille lisää potkua voittaa, Bolt sanoo.

Bolt kertoi, että hänellä oli uransa aikana samanlainen suhde yhdysvaltalaisen Justin Gatlinin kanssa.

– Justin Gatlin oli aina se, joka uhosi. Ajattelin, että ai jaa, luulet voittavasi minut, kisataan sitten! Se antoi minulle lisää halua voittaa hänet.

Lue myös:

Thompson-Herah kellotti huippuajan 100 metrillä

Kannabiksesta kärähtänyt Yhdysvaltain Sha'Carri Richardson ei lähde Tokioon – pikajuoksutähti jäi ulos myös maansa viestijoukkueesta

Amerikkalainen pikajuoksutähti myönsi kannabiksen käytön – "Olen pahoillani, etten tiennyt, kuinka käsitellä tunteitani"

Reuters: Tokion olympiakisojen yhdysvaltalainen pikajuoksun kultamitalisuosikki antoi dopingnäytteen, jossa oli kannabista

Suosittelemme