Hyppää sisältöön

SM-liigan erotuomaripomo myöntää: Pistepörssin kärkinimeä taklattiin päähän – "Olisi pitänyt viheltää"

HPK:n Philippe Cornet taklasi Jyri Rönnin mukaan Derek Barachia rangaistuksen arvoisesti. Perjantai-illan toisesta puhuttaneesta taklauksesta Rönn ei antaisi rangaistusta.

Ässien Derek Barach on tehnyt alkukauden neljässä ottelussa 4+2. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Jääkiekon SM-liigassa jäi viheltämättä perjantaina päähän kohdistunut taklaus, kertoo SM-liigan erotuomaripomo Jyri Rönn Yle Urheilulle.

HPK:n ja Ässien välisessä ottelussa Philippe Cornet taklasi SM-liigan pistepörssin kärkimiestä, Ässien Derek Barachia, jonka jälkeen jenkkihyökkääjä käveli pukuhuoneeseen naama veressä.

Tilanteesta ei vihelletty rangaistusta. Rönnin mukaan tästä olisi kuulunut antaa rangaistus.

– Eri kuvakulmat on katsottu, ja siinähän tapahtuu niin, että Cornetin olkapää osuu Ässien pelaajaa päähän. Kyseessä on siis päähän kohdistunut taklaus. Jäällä olisi pitänyt viheltää.

Rönn ei ota kantaa kurinpitoon. Hänen mukaan seuroilla ja tuomareilla pitäisi olla SM-liigan linja täysin selvä.

– Kaikki tietävät nämä jutut. Jäällä on nopeita tilanteita ja tuomareiden katsesuunnat pitää olla oikein. Valitettavasti tämä pääosuma jäi näkemättä.

Paikattu Barach palasi vielä jäälle perjantaina tällin jälkeen. HPK voitti ottelun 2–1 jatkoajalla. HPK pelaa lauantaina SaiPaa vastaan ja Cornet on kokoonpanossa (siirryt toiseen palveluun). Myös Barach on kokoonpanossa, kun Ässät kohtaa Kärpät Porissa. (siirryt toiseen palveluun)

Jimi Suomea taklattiin ikävän näköisesti perjantaina. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

"Tässä on taklattavan vastuu"

Myös Pelicansin 1–0-voitossa TPS:stä nähtiin kiekkokansaa puhuttanut tilanne. Pelicans-hyökkääjä Iikka Kangasniemi taklasi 18-vuotiaan TPS-pakin Jimi Suomen laitaan, ja Suomen piti kerätä itseään jäällä hetken aikaa.

Tilanteesta ei annettu rangaistusta, eikä Rönnin mukaan pitänyt antaakaan. Rönn puhuu taklattavan vastuusta.

– Suomi tiesi, että Kangasniemi on tulossa. Hän harhautti ja käänsi viime hetkellä selkänsä eteen taklauksen alle. Kangasniemen liikeradat eivät muuttuneet, eikä hän pystynyt ottamaan taklausta pois, Rönn kertoo.

Rönnin mukaan Suomi ajoi itsensä taklattavan alle.

– Tässä on taklattavan vastuu. Tilanteessa ei ole rangaistavaa, missään nimessä ei ainakaan ison rangaistuksen aineksia.

Rönnin mukaan taklaus on silti vaikea tulkita. Kyseisten tilanteiden tulkintaa on pyritty viilaamaan uusiksi SM-liigassa täksi kaudeksi.

– Tämä tilanne on erittäin haastava. Nyt puhutaan siitä, mihin liigakiekkoa halutaan viedä.

Lue myös:

Tekikö Ässät todellisen superhankinnan? Tuntematon amerikkalainen teki tempun, johon ei ollut koskaan aiemmin pystynyt: "En tule unohtamaan"

Lukko menetti kolme maalin johdon mutta vei dramaattisen ottelun – HPK:n kultakimpale taas pääosassa

NHL:n rangaistusuhka saanut pelaajia ottamaan rokotteen – "Vastahakoisuus on väistymässä"

Suosittelemme sinulle