Hyppää sisältöön

Vielä keväällä Ferdinand Omanyala olisi hävinnyt 100 metrillä suomalaisille – 9,77 juosseen kenialaissprintterin kehityskäyrä hämmästyttää

Suomessakin elokuussa kilpailleen Ferdinand Omanyalan kehityskäyrä on hämmästyttävää katsottavaa. 25-vuotias kenialainen on parantanut lyhyessä ajassa 100 metrin ennätystään yli puoli sekuntia.

Ferdinand Omanyala jäi Tokion olympialaisissa niukasti ulos finaalissa, mutta on sittemmin parantanut ennätystään 23 sadasosaa. Kuva: All Over Press

Kenia tunnetaan kestävyysjuoksumatkojen kovasta tasostaan ja laajasta materiaalistaan, mutta maasta on hiljattain löytynyt myös pikajuoksun todellinen timantti.

25-vuotias Ferdinand Omanyala Omurwa rynnisti lauantaina Nairobissa Kip Keinon kansainvälisissä kilpailussa 100 metrillä Afrikan ennätysaikaan 9,77.

Kaikkien aikojen kahdeksanneksi paras aika ei kuitenkaan riittänyt kauden kovatasoisimman kisan voittoon, sillä maaliviivan ylitti ensimmäisenä Yhdysvaltain Trayvon Bromell ennätyksellään 9,76. Bromell jakaa kaikkien aikojen tilaston kuudetta sijaa yhdysvaltalaistähti Christian Colemanin kanssa. Kaksikon ajat ovat olympiakesän kovimmat.

Omanyalan uutta ennätystä voidaan pitää melko uskomattomana, sillä hän alitti 10 sekuntia ensimmäisen kerran reilu kuukausi sitten. Nairobin kisa oli Omanyala vasta kolmas, jossa hän alitti 10 sekuntia.

Keväällä 2020 Omanyala juoksi ennätyksensä 10,32, jolla hän sijoittui kauden maailmantilastossa sijalle 120 – siitäkin huolimatta, että moni huippu joutui jättämään koko kauden väliin koronapandemian takia. Viime vuonna Suomen tilaston parhaan ajan pinkonut Samuli Samuelsson oli ajalla 10,28 maailmantilaston sijalla 89.

Kauden 2021 Omanyala aloitti jo helmikuussa pienellä ennätysparannuksella ajalla 10,29. Maaliskuun lopussa sitten tärähti: kenialainen pysäytti kellon maansa ennätysaikaan 10,01 ja alitti Tokion olympialaisten tulosrajan.

Tokion olympialaiset heinä-elokuun taitteessa jättivät Omanyalalle kaksijakoiset tunnelmat, sillä hän kellotti välierissä jälleen ennätyksensä 10,00, mutta jäi niukasti ulos olympiafinaalista.

– Kova työ jatkuu. Päätavoitteeni on alittaa 10 sekuntia. Jokaisessa kisassa jonka juoksen, yritän päästä alle 10 sekunnin, Omanyala sanoi tuolloin.

Hän ei aikaillut tavoitteensa toteuttamisessa, vaan alitti 10 sekuntia 14. elokuuta Itävallassa ajalla 9,96. Myöhemmin samojen kisojen loppukilpailussa hän lohkaisi jälleen kymmenyksen ennätyksestään aikaan 9,86.

Moni hieraisi tulokselle silmiään, kun toiset kohauttivat olkiaan kenialaisjuoksijan ennätysparannukselle: olihan vain pari viikkoa aiemmin italialainen Lamont Marcell Jacobs noussut yli 10 sekunnin juoksijasta Euroopan ennätysmieheksi (9,80) ja olympiavoittajaksi.

Lajinvaihto rugbysta juoksuun kannatti

Itävallan reissun jälkeen Omanyala jatkoi matkaansa Lahteen, jossa hän juoksi koleassa kelissä GP-kisan voittoon ajalla 10,09. Sää ei suosinut myöskään Oulussa, jossa Omanyala pinkoi 2,7 metrin myötätuulessa ajan 10,06.

Jättipommi tuli kuukausi myöhemmin, kun Omanyala haastoi amerikkalaistähti Bromellin ja singahti yhdeksi kaikkien aikojen nopeimmista ihmisistä. Vielä elokuussa Omanyala sai viettää Suomessa rauhassa ja tunnistamattomana kokonaisen viikon, mutta nyt hän on supertähti.

Mistä ihmeestä ilmestyi tämä kenialainen, joka on parantanut satasen aikaansa vuodessa 10,32:sta 9,77:ään, siis yli puoli sekuntia?

Omanyala pinkoi kotiyleisönsä edessä Afrikan ennätyksen 9,77, mutta joutui taipumaan vieressään juosseelle Trayvon Bromellille. Kuva: Getty Images

Omanyala tarinasta tekee vielä uskomattomamman se, että hän aloitti pikajuoksun vasta 20-vuotiaana vuonna 2016. Ystävä pani merkille rugbya harrastaneen nuorukaisen nopeuden ja suositteli kokeilemaan pikajuoksua.

Heti ensimmäisellä yleisurheilukaudellaan Omanyala kellotti 100 metrillä ajan 10,38 – kilpailusta ei tosin ole saatavilla tuulitietoja.

Matkalla tähteyteen on ollut myös töyssyjä. Omanyalan dopingnäytteestä vuonna 2017 löytyi kiellettyä ainetta beetametasonia ja hän sai 14 kuukauden toimintakiellon. Omanyala kertoi BBC:lle käyttäneensä steroidia sisältänyttä kipulääkettä selkäkivun lievittämiseen. Hän palasi kilparadoille vuonna 2019.

Omanyalan edustusoikeus Tokion olympialaisiin oli vaakalaudalla, sillä Kenian yleisurheiluliitto kieltää ottamasta joukkueeseen sellaisia urheilijoita, joilla on dopingtaustaa. Hän oli valmis kilpailemaan olympiakisoissa itsenäisenä urheilijana, mutta pääsikin lopulta edustamaan kotimaataan.

– Olen oppinut aiemmista virheistäni, kärsinyt rangaistukseni ja oppinut todella paljon siitä kokemuksesta, Omanyala sanoi BBC:lle (siirryt toiseen palveluun) keväällä.

Lue myös:

Hurjia aikoja miesten satasella! Bromell ja Omanyala juoksivat kaikkien aikojen kymmenen parhaan joukkoon

Usain Boltin juhlien varjosta alkoi vuosien painajaiskierre – Trayvon Bromell uhmasi lääkärien ennusteita ja on nyt valmis nousemaan maailman nopeimmaksi

Usain Boltilta viiltävää kuittailua kohusprintteri Sha'Carri Richardsonille: "Puhu vähemmän, treenaa enemmän"

Ujahin B-näyte vahvisti käryn, brittien viestihopeat saattavat lentää Kanadaan

Ennätyskohun keskellä ollut sveitsiläissprintteri Alex Wilson pois Tokiosta dopingkäryn takia

Suosittelemme sinulle