Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Suomalaisjalkapalloilija voi nyt ostaa ruokakaupasta mitä haluaa – Ria Ölingin arki muuttui kertaheitolla Ruotsin pääsarjan kärkijoukkueessa

Yle tapasi Malmössä Helmareiden Ria Ölingin, jolla on menossa vahva kausi Ruotsin pääsarjan kärkijoukkueessa FC Rosengårdissa. Joukkueen kapteeni Caroline Seger pitää Ölingiä taitavana pelaajana, joka tarvitsee lisää itseluottamusta.

urheilija menee stadionin portista sisään ja taluttaa pyöräänsä
Ria Ölingin kausi on ollut menestys Damallsvenskanissa. Kuva: Malin Palm
Kirsi Heikel
Avaa Yle-sovelluksessa

MALMÖ Suomi kohtaa Slovakian jalkapallon naisten MM-karsinnan avausottelussa tiistaina Turussa. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 18 alkaen.

FC Rosengårdin pelaajat saapuvat vuoron perään pyöräillen joukkueen kotikentälle Malmöön keskustaan.

Seuran lehdistövastaava Louise Eklund seisoo portilla ja tarkkailee jännityksellä pelaajien ilmeitä.

Joukkue on kokoontumassa ensimmäistä kertaa Mestarien liigassa kokemansa tappion jälkeen ja Eklund yrittää päästä selville siitä, millä tuulella pelaajat ovat.

Päivä aloitetaan käymällä tapahtunutta läpi urheilupsykologin kanssa.

Vaasasta kotoisin oleva Ria Öling on pelannut FC Rosengårdissa tämän vuoden alusta lähtien. Jos Öling on johonkin tottunut uudessa seurassa, niin voittamaan.

Näin tähtipelaaja Caroline Seger arvioi Ria Ölingiä

FC Rosengård ei ole hävinnyt yhtään ottelua Ruotsin naisten pääsarjassa Damallsvenskanissa tällä kaudella. Joukkue on tehnyt 43 maalia ja päästänyt 3. Se johtaa sarjaa.

Ölingin kausi on ollut menestys. Hän kuuluu joukkueen avauskokoonpanoon ja on tehnyt viisi maalia.

Suurseuraan siirtyminen on tuonut mahdollisuuden keskittyä vain pelaamiseen, mutta myös odotukset pelaajia kohtaan ovat kovat, sanoo Öling Ylen haastattelussa.

jalkapalloilija juo juomapullosta
- Vaikka on mennyt hyvin, niin me haluamme kaikkea enemmän, paremmin ja nopeammin, sanoo Öling joukkueen vaatimustasosta. Kuva: Malin Palm

Öling on viihtynyt Malmössä ja seurassa oikein hyvin.

– Olen ollut jopa yllättynyt siitä, miten ison roolin olen saanut joukkueessa ja olen päässyt avauksiin myös kansainvälisissä otteluissa, Öling kertoo.

Millaisista asioita huomaat, että olet nyt suurseurassa?

– Täällä kaikki pystyvät satsaamaan täysin vain jalkapalloon ja voimme harjoitella aamupäivisin. Kun pelasin viime kaudella Växjössä minun ei tarvinnut käydä töissä, mutta monen piti.

– Myös ne, jotka opiskelevat, tulevat harjoittelemaan aamupäivällä ja hoitavat opinnot siinä vierellä. Joka kotipelin jälkeen on tarjolla myös ruokaa.

naisjalkapalloilijat venyttelevät nurmella
Paljon peliaikaa saaneilla on ohjelmassa palauttava harjoitus. Kuva: Malin Palm

Ölingin mielestä iso ero aiempaan on myös pelaajien taustalla olevien ihmisten määrässä.

– Täällä on monia, jotka tekevät töitä meidän eteemme. Meillä on harjoituksissa päällä gps-liivit, joista seurataan kuormitusta ja meille suunnitellaan mahdollisimman hyvät treenit, jotta meistä saadaan paras mahdollinen irti, Öling kertoo.

– Meillä on useita fysioterapeutteja ja heille voi varata ajan vaikka päivittäin. Meillä on myös urheilupsykologi. Teemme hänen kanssaan ryhmänä töitä viikoittain ja myös yksin voi käydä juttelemassa.

naisella on koira sylissään ja hän seisoo jalkapallokentän laidalla
Suomalaissyntyinen Kristiina Pekkola on joukkueen urheilupsykologi. -Ria tulee menestymään hienosti täällä, hän sanoo. Kuva: Malin Palm

FC Rosengårdin urheilupsykologi on suomalaissyntyinen Kristiina Pekkola. Hänellä itsellään on tausta maajoukkuetason judokana.

Pekkola seuraa käynnissä olevia palauttavia harjoituksia ja sanoo, että Öling on ottanut hienosti paikkansa joukkueessa.

– Hän on harjoituksissa ja peleissä tärkeä jäsen joukkueelle. Hän on tehnyt myös useita maaleja. Sitä olen yrittänyt avata muille pelaajille, että suomalaiset harvemmin näyttävät tunteitaan, vaan keskittyvät pelaamiseen, Pekkola huikkaa kentän laidalta.

jalkapalloilijasta kertovat juliste urheilukentän seinässä
Ria Ölingin julisteet ovat esillä FC Rosengårdin kotikentän sisäänkäynneillä Malmössä. Kuva: Malin Palm

FC Rosengårdissa kovasta työstä myös maksetaan.

Huomaako palkkatasosta olevansa Ruotsin pääsarjan huippuseurassa?

– Kyllä huomaa. Kun pelasin Suomessa, en ihan hirveästi saanut rahaa ja silti piti käydä töissä. Elin ihan kädestä suuhun, Öling kertoo.

– Nyt minulle maksetaan niin hyvin, että minun ei tarvitse joka hintalappua tuijottaa ruokakaupassa, vaan voin ostaa mitä haluan. Ruoka on kuitenkin aika tärkeä asia työssäni. Lisäksi rahaa jää vähän säästöön.

FC Rosengårdissa on pelaajia kymmenestä eri kulttuurista. Mitä se tuo pelaamiseen?

– Joka kulttuurissa on aina eronsa siinä, miten kannattaa antaa palautetta toisille. On tärkeää antaa palautetta siten, että se hyödyttää toista.

– Tämän oppii vain siten, että keskustee tästä avoimesti muiden kanssa.

jalkapalloilija on kentällä ja hymyilee kameralle
-Viihdyn tosi hyvin, mutta haluaisin myös päästä vielä isompaan seuraan, esimerkiksi Englannin pääsarjaan, kertoo Ria Öling tavoitteistaan. Kuva: Malin Palm

Seura tarjoaa paljon, mutta pelaajilta myös vaaditaan paljon. Mitä sinulta odotetaan?

– Vaatimustaso on tosi kova. Siihen on syynsä, että emme ole hävinneet vielä yhtään peliä Damallsvenskanissa ja kaikki olivat niin ärsyyntyneitä Mestarien liigan tappioista, Öling sanoo.

– Vaikka on mennyt hyvin, niin me haluamme kaikkea enemmän, paremmin ja nopeammin.

Ria Ölingiä se ei haittaa.

– Itsekin olen sellainen. Jokainen meistä on ammattiurheilija siksi, että on vaatinut itseltään niin paljon. Tietenkin pitää myös osata nauttia voitoista ja onnistumisista.

Missä sinä haluat kehittyä pelaajana?

– Varsinkin viimeistelyssä, pääpelissä ja yleisessä vastuunotossa. Minun pitää puhua enemmän kentällä muille ja ottaa siten enemmän vastuuta.

– Haluan olla monipuolinen pelaaja ja teen kovasti töitä kentällä, mutta myös luovempia ratkaisuja. Olen hyvä kuljettamaan palloa ja haluan käyttää sitä vahvuutta ja näyttää myös muille taitoni siinä, Öling kuvaa.

naisjalkapalloilijat seisovat rivissä ja harjoittelevat
Kapteeni Caroline Seger on esikuva joukkueessaan. Kuva: Malin Palm

Yksi joka seuraa Ölingin kehitystä, on joukkueen kapteeni Caroline Seger.

Hän on maailmanluokan huippupelaaja ja myös Ruotsin maajoukkueen kapteeni.

Viime aikoina hän on puhunut ruotsalaismedissa rangaistuspotkuilla ratkenneesta Tokion olympiafinaalista. Seger oli yksi heistä, jotka epäonnistuivat ja kulta meni Kanadalle.

Urheilupsykologi Kristiina Pekkola sanoo, että Seger on päässyt tilanteesta yli, koska on huippuammattilainen. Ammattilainen ymmärtää, että pelit jatkuvat eikä maahan voi jäädä makaamaan ja suremaan.

Caroline Segeristä Öling on osoittanut olevansa tärkeä pelaaja joukkueelle.

Mitä Ria Öling on tuonut FC Rosengårdille?

– Ria on taitava jalkapalloilija ja hyvä varsinkin syötöissä ja syvyyspelaamisessa. Hän juoksee paljon ja on meillä on paljon tarvetta hänen taidoilleen, Caroline Seger sanoo.

Segerin mielestä Öling on myös mennyt pelaajana eteenpäin tällä kaudella, mutta ainakin yhdessä asiassa olisi vielä parannettavaa.

– Häneltä puuttuu välillä itseluottamusta ja silloin koen, että hän sulkeutuu. Hänen pitäisi luottaa enemmän itseensä ja siihen että hän riittää ja antaa vain palaa, Seger kannustaa.

Hän sanoo pystyvänsä hyvin astumaan Ölingin nappuloihin.

– Minäkin on olen ollut nuori ja samassa tilanteessa. Ei ole helppoa tulla uutena joukkueeseen, jossa on joka asiassa opittavaa.

– Ratkaisevaa on halu kehittyä jatkuvasti ja Rialla on se tahto, hän sanoo.

Kun Öling kuulee, miten joukkueen kapteeni Seger on häntä arvioinut, häneltä tulee vastaus heti.

– Ehkä hän on vähän oikeassa. Se on varmaan sellainen suomalainen tapa, että vaatii itseltään aina vaan paremmin ja enemmän, Öling vastaa hymyillen.

kaksi jalkapalloilijaa katsovat toisiaan ja nauravat
FC Rosengårdin kapteeni Caroline Seger ja ensimmäistä kauttaan joukkueessa pelaava Ria Öling. Kuva: Malin Palm

Öling on pelannut maajoukkueessa 48 ottelua.

Tiistaina vastassa on Slovakia MM-karsinnassa Turussa.

Mikä on sinun tavoitteesi jalkapalloilijana?

– Haluaisin päästä vielä isompaan seuraan, esimerkiksi Englannin pääsarjaan. Koen, että olen kuitenkin kehittävässä ympäristössä ja minulla on hyvä olla tässä seurassa. Juuri nyt haluan kasvattaa vielä rooliani joukkueessa, 27-vuotias Öling sanoo.

– Pääsimme maajoukkueen kanssa EM-kisoihin ja se oli iso tavoitteemme. Haluan totta kai myös auttaa maajoukkuetta menestymään.

Jokaista nuorta jalkapalloilijaa hän neuvoo uskomaan unelmiinsa. Jos jaksaa harjoitella, on mahdollista päästä pitkälle.

– Melkein toivoisin, että olisin itse vasta pieni lapsi ja voisin kokea pienestä pitäen sen jalkapalloilumenestyksen, mitä viime vuosina on tullut.

– Muistakaa, että jalkapallo on kivaa! Ja uskokaa itseenne!

Öling ottaa polkupyöränsä, suuntaa Malmön vilinään ja kohti kotia.

Lue lisää:

Tässä on Helmarien joukkue syyskuussa alkaviin MM-karsintoihin – huippuvireinen Natalia Kuikka vahvistamaan Suomea

Helmarien Emma Koivisto aloittaa kautensa Lontoon olympiastadionilta – Englannin pääsarjan kova tempo iski vasten kasvoja: "Saa juosta paljon"

Suomen Natalia Kuikka on vakiinnuttanut paikkansa maailman parhaiden pelaajien joukossa – kertoo jopa 4 064 kilometrin ottelumatkojen vaikutuksesta

Roosa Ariyo teki unelmamaalin, joka alkoi levitä somessa – sitten suomalaishyökkääjä debytoi Nigerian maajoukkueessa ja sai huippusiirron

Suosittelemme