Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kokkolan kaupunki pyrkii hoitamaan metsää ja suojelemaan liito-oravan elinympäristön Trullevissa

Liito-orava LIFE-hankkeessa edistetään liito-oravan suojelua Virossa ja Suomessa. Hankkeessa kokeillaan myös keinoja yhdistää suojelu ja metsänhoito.

Puita.
Kokkolan Trullevissa kokeillaan, miten metsää voi hoitaa häiritsemättä suojeltua liito-oravaa. Kuva: Kalle Niskala / Yle
Heini Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokkolan kaupunki aloittaa tänään metsähakkuut liito-oravan elinalueella Trullevissa. Hakkuut on suunnitellut Metsäkeskus.

Tarkoitus on tehdä poimintahakkuita kaupungin mailla niin, että liito-oravat häiriintyisivät mahdollisimman vähän ja niiden liikkuminen alueelta toiselle ei estyisi. Kokkolan kaupungin kumppanina metsätöissä on UPM Metsä.

Inventoinnessa on selvinnyt, että Kokkolan Trullevissa on liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkoja. Pesiä on löydetty ainakin kymmenkunta.

Kokkola on mukana Liito-orava LIFE-hankkeessa, jossa eri maiden yhteistyöllä etsitään keinoja tehdä samanaikaisesti metsänhoitotöitä ja suojella liito-oravan elinympäristöjä.

Moni rakennushanke on kaatunut siihen, että alueelta on löytynyt liito-oravia. LIFE-hanke pyrkii eri toimijoiden kanssa luomaan toimintamalleja, joilla puistoja, metsiä ja taajamien alueita voidaan hoitaa häiritsemättä suojeltua oravaa.

EU:n alueella vaarantuneeksi luokiteltua liito-oravaa tavataan Euroopassa vain Suomessa ja Virossa.

Miten harventaa talousmetsää, jossa asuu liuta liito-oravia? Suositun retkeilyalueen kupeessa Kokkolassa alkaa keväällä erityisen tarkasti suunniteltu hakkuu

Liito-oravan ja metsänomistajan edut yritetään yhdistää Kokkolan Trullevissa – hakkuukokeilut aloitetaan talvella

Suosittelemme