Hyppää sisältöön

Lapsi näki ammutun isänsä kerrostalon ikkunasta – kahta syytetään 27-vuotiaan miehen murhasta Järvenpäässä

Kahdelle kolmekymppiselle miehelle vaaditaan elinkautisia vankeusrangaistuksia 27-vuotiaan perheellisen miehen murhasta Järvenpäässä. Syytetyt kiistävät murhan. Teon taustalla oli 150 euron suuruinen pieleen mennyt huumekauppa.

En stor byggnad med stora glasfönster.
Syytettyjen mukaan tarkoituksena oli pelotella uhria pieleen menneen huumekaupan vuoksi. Kuvassa Itä-Uudenmaan käräjäoikeustalo. Kuva: Yle / Mira Bäck
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa alettiin tänään käsitellä 26. toukokuuta 2021 Järvenpäässä tapahtunutta henkirikosta. Kahta vuonna 1992 syntynyttä eli 29-vuotiasta miestä syytetään 27-vuotiaan miehen murhasta.

Syytteiden mukaan toinen kolmekymppisistä miehistä otti 27-vuotiaaseen mieheen yhteyttä viestisovelluksella esittäen huumeiden ostajaa. Syytetyt olivat sopineet yhteydenotosta yhdessä.

Huumeiden ostajaa esittänyt mies sopi tapaamisen uhrin kanssa tämän kotitalon pihalle Järvenpään Pajalaan Sauvakadulle. Syytetyt lähtivät Järvenpäähän yhdessä autolla Keravalta iltapäivällä. Mies, joka ei ollut yhteydessä uhriin kätki housunkaulukseensa toimivan luvattoman käsiaseen.

Uhri ei tiennyt, että paikalle saapuisi toinenkin mies. Syytetyt asettautuivat kerrostalon pihalla siten, että uhri havaitsi vain häneen yhteydessä olleen miehen. Syytteiden mukaan syytetyt halusivat toiminnallaan varmistaa, että 27-vuotias mies tulisi ulos asunnosta.

Kun uhri tuli ulos talosta, valmiiksi viritettyä starttipistoolia hallussaan pitänyt mies uhkasi tätä heti ampumisella. Uhattu yritti tarttua aseeseen, jolloin huumeiden ostajaksi tekeytynyt mies kannusti rikoskumppaniaan ampumaan uhria.

Ensimmäinen luoti osui uhrin kämmeneen. Sen jälkeen mies ampui havoittumisen vuoksi maassa maannutta uhria kuolettavasti selkään. Luoteihin oli porattu etukäteen reikiä, jotta niissä olisi tehokkaampi pysäytysvoima.

Ampumisen jälkeen syytetyt palasivat Keravalle yhdessä samalla autolla, jolla he olivat saapuneetkin.

Taustalla epäonnistunut huumekauppa

Syytteiden mukaan teko oli tehty vakaasti harkiten sekä erityisen raa'alla ja julmalla tavalla.

Teko oli myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, koska se tapahtui uhrin kotipihalla, ja hänen perheensä teki havaintoja tapahtumista asunnosta käsin.

Uhrin omaisten kirjallisten vahingonkorvausvaatimusten mukaan uhrin 7-vuotias poika näki henkirikoksen ja maahan menehtyneen isänsä kerrostalon 4. kerroksen ikkunasta. Tilanne oli pojalle traumaattinen. Myös uhrin kotona ollut avopuoliso näki tapahtumat tai ainakin niiden seuraukset.

Murhan lisäksi molempia miehiä syytetään huumausaine- ja ampuma-aserikoksesta.

Syytetyt olivat hankkineet uhrilta huumausainetta henkirikosta edeltävänä päivänä. 150 euron arvoinen huumausaine ei kuitenkaan vastannut ominaisuuksiltaan sovittua, vaan osoittautui jatkeaineeksi.

Miehet vangittiin 6. kesäkuuta 2021 murhasta epäiltyinä. Tuolloin toisella miehistä oli hallussaan luvaton starttipistooli ja revolveri.

Molemmille syytetyille vaaditaan elinkautisia vankeusrangaistuksia.

Puolustus: Tarkoitus oli pelotella

Syytetyt kiistävät murhan.

Mies, joka lähetti uhrille viestin kertoo kirjallisessa vastauksessaan, että syytetyillä ei ollut yhteistä suunnitelmaa uhriin kohdistettavasta väkivallasta. Mies myöntää lähettäneensä viestin uhrille.

Molempien syytettyjen mukaan tapaamisen tarkoituksena oli päästä keskustelemaan pieleen menneen huumekaupan purkamisesta. Puolustuksen mukaan ampumisen tapahtuminen keskellä päivää puoltaa sitä, että henkirikosta ei oltu suunniteltu.

Uhria ampunut mies väittää ottaneensa aseen mukaan pelottelutarkoituksessa. Viestin lähettänyt mies kertoo, että hän ei tiennyt toisella miehellä mukana olleesta käsiaseesta. Hän kiistää kannustaneensa miestä ampumaan.

Uhria ampuneen miehen mukaan hän oli joutunut paniikkiin, kun uhri oli käynyt häneen käsiksi. Ammuttuaan uhria käteen mies väittää olleensa poistumassa paikalta, kun hän oli havainnut maahan kaatuneen uhrin kaivelevan jotain housunliepeestään.

Syytetty väittää luulleensa, että mies aikoi ampua häntä. Siksi hän ampui tätä toisen kerran.

Syytettyjen mukaan he eivät tienneet uhrin asuvan kyseisessä talossa. Riitaisaa on myös se, kuinka paljon uhrin perhe näki tapahtumista kodin ikkunasta.

Molemmilla syytetyillä on aiempaa rikostaustaa.

Lisää aiheesta:

Mies ammuttiin keskellä päivää kerrostalon pihalle Järvenpäässä, kahta syytetään murhasta – oikeuskäsittely käynnistyy maanantaina

27-vuotias mies ammuttiin kuoliaaksi Järvenpäässä – poliisi epäilee kahta kokenutta rikollista suunnitelmallisesta murhasta huumeiden vuoksi

Suosittelemme sinulle