Hyppää sisältöön

Kuopion koulusurmasta hovioikeuden tuomio: Hyökkääjälle elinkautinen vankeusrangaistus – puolustus ei ole vielä päättänyt valitusluvan hakemisesta

Itä-Suomen hovioikeus on antanut tuomion Kuopiossa lokakuussa 2019 tapahtuneesta kouluhyökkäyksestä. Oikeus katsoo hyökkääjän olleen syyntakeinen teot tehdessään.

Kuopion koulusurman vastaaja hovioikeudessa.
Kouluhyökkäyksen pääkäsittely syyskuussa kesti neljä päivää hovioikeudessa. Puolustusasianajaja Matti Niiranen kuvailee, että tuomio ei ollut yllätys, mutta se oli silti pettymys.
Susanna Pekkarinen

Itä-Suomen hovioikeus on pääosin pitänyt voimassa Pohjois-Savon käräjäoikeuden tuomion Kuopion koulusurmasta. Kouluhyökkäyksen tekijä, 27-vuotias Joel Marin tuomitaan elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Hovioikeus katsoo, että Marinin kuulemisessa ei tullut esille sellaista uutta, jonka perusteella hovioikeudella olisi syytä päätyä syyntakeisuusarvioinnissa toiseen lopputulokseen kuin mihin käräjäoikeus on päätynyt. Hänen katsotaan siis olleen syyntakeinen teot tehdessään.

Keskeinen valitusperuste oli, että tekijä katsoo olleensa teot tehdessään alentuneesti syyntakeinen ja että hänet olisi sen takia tullut tuomita määräaikaiseen vankeuteen.

Hovioikeuden mukaan tekotapa oli erityisen raaka ja julma. Valituksessaan tekijä vetosi siihen, että tekovälineen ja -tavan vuoksi hänen olisi ollut mahdoton surmata kaikki luokassa paikalla olleet.

Hovioikeus katsoo, että kaikki luokassa olleet eli asianomistajat ovat olleet todellisessa vaarassa joutua surmatuksi, kun tekijä hyökkäsi ahtaaseen luokkatilaan miekan kanssa. Näin murhan yrityksen tunnusmerkistö täyttyy kaikkien syytekohtien osalta. Tuomio murhasta ja 20 murhan yrityksestä pysyy voimassa.

Hovioikeus korotti muutamaa asianomistajille maksettavaa korvausta.

Korkein oikeus päättää valitusluvasta

Syyskuussa järjestetyssä hovioikeuskäsittelyssä kerrattiin kouluhyökkäyksen tapahtumia yksityiskohtaisesti. Pääkäsittely kesti neljä päivää, sillä oikeussalissa kuultiin pariakymmentä asianomistajaa.

Isku tapahtui vuonna 2019 lokakuun ensimmäinen päivä tuolloisissa Savon ammattiopiston tiloissa.

Nuori ukrainalainen nainen kuoli ja hyökkääjän lisäksi yhdeksän ihmistä haavoittui tai loukkaantui, kun mies kävi pitkän miekan kanssa opettajien ja opiskelutoveriensa kimppuun.

Asianajaja Matti Niiranen kommentoi tuomiota tuoreeltaan Ylelle. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Muutosta ratkaisuun saa hakea vain, jos korkein oikeus myöntää valitusluvan. Valitusluvan tekemisen määräaika on 3.1.2022.

Puolustuksen asianajaja Matti Niiranen toteaa Ylelle, että toistaiseksi päätöstä valitusluvan hakemisesta ei ole tehty.

– Asiaa harkitaan. Tuomio oli suhteellisen odotettu. Kritisoimme käräjäoikeuden ratkaisussa muutamia puutteita, siinä oli jätetty lausumatta joitain asioita, joita olimme oikeudenkäynnin aikana korostaneet. Hovioikeus otti näitä esiin ja huomioon ratkaisuissaan.

Niirasen mukaan tiedossa oli, että tuomion muutoksen todennäköisyys on hyvin vähäinen. Puolustusasianajaja kertoo, että Marin oli varsin allapäin ja pettynyt tuomiosta.

– Käsitykseni on, että ainakin viimeisen puolentoista vuoden ajan hän on aidosti katunut tekoaan, Niiranen sanoo.

Jutun syyttäjä Ulla Oinonen katsoo, että tuomio on kattava ja erittäin tarkkaan perusteltu sekä huolella käsitelty. Syyttäjä ei aio hakea valituslupaa.

Lue myös:

Hovioikeus antaa tuomion Kuopion kouluhyökkäyksestä – syytetyn mielentila ja uhrien pakomahdollisuudet keskeisiä kysymyksiä

Kuopion koulusurman hovioikeuskäsittely päättyy: Puolustus vaatii määräaikaista vankeusrangaistusta, syyttäjät vaativat edelleen elinkautista

Kuopion koulusurman käsittely alkoi hovioikeudessa – ensimmäisenä päivänä kuultiin asianosaisia ja näytettiin valvontakameravideo

Kuopion koulusurman käsittely hovioikeudessa alkaa torstaina – tekijän syyntakeisuus keskeinen kysymys

Suosittelemme sinulle