Hyppää sisältöön

Helsingin metro- ja ratikkakuljettajat syyttävät työnantajaa salailusta – Työntekijät väittävät saaneensa puutteellisia tietoja yhtiöittämisestä

Kaksi ammattiliitto JHL:n jäsenyhdistystä on tehnyt tutkintapyynnön Helsingin poliisille HKL:n toiminnasta viime kevään yt-neuvotteluissa.

Metro kulkee Kulosaaren sillalla marraskuun puolivälissä 2020.
Kuvassa metro kiitää kohti itää Kulosaaren sillalla. Kuva: Silja Viitala / Yle
Tiina Karppi
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaksi ammattiliitto JHL:n jäsenyhdistystä tahtoo poliisin selvittävän, onko HKL rikkonut lakia yt-neuvotteluissa.

HKL:n kuljettajia edustava Raitio- ja metrohenkilökunnan yhdistys JHL ry ja kunnossapidon työntekijöitä edustava Helsingin raidetyöntekijät JHL ry jättivät asiasta tutkintapyynnön Helsingin poliisille sunnuntaina 19. syyskuuta.

Asia liittyy Helsingin aikeisiin muuttaa HKL liikelaitoksesta yhtiöksi. Liikelaitos kävi työntekijöiden kanssa yhtiöittämistä koskevat yt-neuvottelut kevättalvella 2021. Neuvottelut loppuivat huhtikuussa.

Työntekijät saivat vasta elokuussa tietää, että yhtiöittäminen ei koske lainkaan HKL:n metroliikennettä, Raitio- ja metrohenkilökunnan yhdistys JHL ry:n puheenjohtaja Petri Lillqvist kertoo.

– Neuvotteluissa henkilöstölle kerrottiin, että HKL on tarkoitus yhtiöittää yhtenä kokonaisuutena niin, että kaikki liiketoiminta ja henkilöstö siirtyisi uuteen yhtiöön. Vasta elokuussa selvisi, että jo keväällä työnantajalla oli tiedossa, ettei näin tule käymään.

Lillqvistinmukaan metroliiketoiminnan jääminen yhtiön ulkopuolelle olisi pitänyt avata työntekijöille, koska sillä on hänen mukaansa väistämättä vaikutuksia henkilöstöön.

– En ymmärrä, minkä takia työnantaja salasi tämän. On parempi, että poliisi selvittää, onko tässä menetelty pykälien mukaan vai ei, Lillqvist sanoo.

Viime viikolla kuljettajat järjestivät kaksipäiväisen työnseisauksen vastalauseena yhtiöittämissuunnitelmille.

Voit keskustella aiheesta 20.9.2021 kello 23 saakka.

Lue seuraavaksi:

Siemens-oikeudenkäynti muutti HKL:n yhtiöittämissuunnitelmat, mikä sai henkilöstön tyrmistymään – "Tämä on meidän hätähuuto", sanoo luottamusmies

Suosittelemme sinulle