Hyppää sisältöön

Varsinais-Suomen koronatestimäärät romahtivat uudesta linjauksesta, jolloin kahdesti rokotettuja ei enää testata – nyt myös lapsien testimäärää vähennetään

VSSHP linjaa nyt, että alle 12-vuotiaiden ei tarvitse enää mennä koronatestiin lievissä oireissa. Aikaisemmin sairaanhoitopiiri linjasi, että kahdesti rokotettuja ei enää lievissä oireissa koronatestata.

Hoitaja otti nenä-nielunäytettä Mehiläisen drive-in-testausasemalla Helsingissä 2. heinäkuuta.
Kuvituskuva koronatestitilanteesta. Kuva: Silja Viitala / Yle
Johanna Lehtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella koronatestimäärät ovat pudonneet roimasti.

Verrattuna elokuun ja syyskuun vaihteeseen, koronatestimäärät ovat pudonneet peräti 40 prosentilla aikaisemmasta, kertoo sairaanhoitopiiri. Testausmäärien väheneminen liittyy linjaukseen, joka tuli syyskuun alussa. Sairaanhoitopiiri linjasi tuolloin, että jatkossa lievissä hengitystieinfektio-oireissa ei kahdesti rokotettujen tarvitse mennä koronatestiin.

– Koronatestien positiivisuusprosentti on testien vähenemisestä huolimatta noussut 4,5 prosenttiin, mikä osaltaan sopii siihen, että kohdennamme testejä nyt entistä paremmin, kerrotaan sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Alle 12-vuotiaita ei enää testata

VSSHP linjaa nyt, että alle 12-vuotiaiden ei tarvitse enää mennä koronatestiin lievissä oireissa. Koronatesti otetaan alle 12-vuotiaalta lapselta siinä tapauksessa, jos hänellä on koronavirukseen sopivia oireita, ja hän on tiettävästi altistunut tartunnalle tai perheessä on yli 16-vuotiaita rokottamattomia tai vain yhden rokotuksen saaneita tai oireet ovat lääkärin arvion mukaan sellaisia, että koronatesti pitää ottaa.

VSSHP muistuttaa, että tällä hetkellä on paljon muitakin viruksia liikkeellä, kuin korona. Esimerkiksi rinovirus ja RS-virus, joka on lastentauti.

– Luultavasti on useimmissa tapauksissa kyseessä joku muu virus, kuin korona, TYKSin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo tiedotteessa.

Viruksesta riippumatta selvien oireiden aikana on syytä pysyä kotona. Kun oireet häipyvät voidaan taas palata kouluun ja töihin.

– Ihmisille voi jäädä esimerkiksi rinovirusinfektion jälkeen pitkäaikaisia oireita kuten yskää, mutta silloin henkilö ei ole enää tartuttava, Rintala sanoo.

Sairaanhoitopiiri: Raskaana olevien syytä ottaa rokote

Sairaanhoitopiiri muistuttaa, että erityisesti raskaana olevien naisten kannattaisi ottaa koronarokote.

Esa Rintalan mukaan, olisi hyvin tärkeää, että raskaana olevat naiset ottaisivat koronarokotteen. Tätä tulisi korostaa äitiysneuvoloissa ja äitiyspoliklinikoilla.

– Vastasyntynyt voi saada tartunnan äidiltään, jos äidillä on korona. Tauti voi olla todella vaarallinen vastasyntyneelle. Raskaana olevilla äideillä on myös suurempi riski vakavalle koronataudille, Rintala sanoo tiedotteessa.

Suosittelemme sinulle