Hyppää sisältöön

Inarilaiset moittivat huonoja laajakaistayhteyksiä – suppeasta tv-kanavatarjonnasta myös risuja

Kyselyyn vastanneesta liki 600 henkilöstä valtaosa ottaisi valokuituliittymän, jos sellainen olisi tarjolla. Suunnitelmia valokuituverkon saamisesta Inariin on jo olemassa.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta
Kuva: Yle
Mia Sivula

Tökkivät nettiyhteydet, huono televisiolähetysten signaali sekä liki olematon kanavatarjonta rassaavat inarilaisia sekä kunnan alueella viipyviä vapaa-ajan asukkaita. Tämä käy ilmi Inarin kunnan ja Lapin liiton tekemästä laajakaistakartoituksesta. Kysely tehtiin kesän ja alkusyksyn aikana.

Vastaajia oli liki 600, eli se tavoitti ison osan kuntalaisista. Inarilaisten vastausprosentti oli Lapin kunnista ylivoimaisesti korkein.

Yhdeksän kymmenestä vastaajasta käytti kunnan alueella ollessaan langatonta nettiyhteyttä. Heistä liki puolet, 42 prosenttia, koki, että laajakaistayhteydet toimivat Inarin kunnan alueella huonosti tai erittäin huonosti. Vain vajaa kolmannes antoi nettiyhteyksille hyvän tai erittäin hyvän arvosanan.

Huono nettiyhteys vaikutti myös television katseluun, sillä valtaosa kyselyyn vastanneista kertoi katsovansa televisiota tai suoratoistolähetyksiä nettiyhteyden kautta. Moni moitti huonoa tv-signaalia sekä sitä, että kanavien määrä on Inarin kunnan alueella liian suppea.

Tällä hetkellä kunnassa voidaan katsoa viittä tv-kanavaa, joista vain Ylen kanavat näkyvät teräväpiirtona. Vastaajien mielestä tämä edusti mennyttä maailmaa.

Laajakaistayhteyksiin tulossa parannuksia ehkä jo ensi kesänä

Kun kyselyssä tiedusteltiin, moniko haluaisi ottaa valokuituliittymän, jos sellainen olisi tarjolla, neljä viidestä ilmaisi kiinnostuksensa.

Heidän toiveensa toteutuu mahdollisesti jo ensi kesänä, sillä kuituverkkoja rakentava Valokuitunen valmistelee hankkeita Inarin ja Ivalon taajamiin sekä Saariselälle. Jos asiat etenevät suunnitellusti, ensimmäiset hankkeet voisivat toteutua jo tuolloin, kertoo Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto.

– Valokuitu on yhtä tärkeä osa kotia kuin vesi ja sähkö. Meillä on Valokuitusella kyky ja tahto olla mukana tukemassa tätä kehitystä, Kaunisto kertoo tiedotteessa.

Kauniston mukaan Valokuitunen käynnisti viime vuoden aikana ennätyksellisen määrän uusia kuitualueita, koska poikkeusolot nostivat häiriöttömien laajakaistayhteyksien kysynnän uudelle tasolle.

Yhtiö aikoo kertoa kuituverkon rakennussuunnitelmistaan Inarin alueella lisää myöhemmin.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle