Hyppää sisältöön

Hallinto-oikeus: Hämeenlinnan entinen kaupunginjohtaja menetteli väärin salatessaan rikoksesta epäillyn virkamiehen tapauksen asiakirjoja

Salatuissa asiakirjoissa oli kyse Hämeenlinna kaupungin nykyisen strategiajohtajan Markku Rimpelän lähes kymmenen vuoden takaisista toimista Seminaarin koulun vuokra-asiassa.

Seminaarin koulun rakennukset ilmasta käsin kuvattuna.
Seminaarin koulun vuokra-asian yksi asiakirjajulkisuuteen liittyvä haara on ratkaistu Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Petri Lassheikki

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden mukaan Hämeenlinnan entinen kaupunginjohtaja Timo Kenakkala menetteli väärin salatessaan rikoksesta epäillyn virkamiehen tapauksen asiakirjoja.

Toimittaja Jarno Liski oli viime vuoden helmikuussa pyytänyt kaupungilta Kuntaliiton laatimaa oikeudellista arviota ja sen valmisteluun liittyvää viestinvaihtoa kaupungin ja Kuntaliiton välillä. Lopullinen asiakirja julkaistiin kaupungin sivuilla.

Kaupungin Kuntaliiton lakiyksiköltä tilaamassa lausunnossa oli kyse lähes kymmenen vuoden takaisista asioista, jotka liittyivät kaupungin silloisen tilaajajohtaja Markku Rimpelän toimiin Seminaarin koulun vuokra-asiassa.

Poliisi käynnisti vuonna 2019 asiassa kaupungin nykyistä strategiajohtajaa Markku Rimpelää koskevan korruptiotutkinnan.

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan Kenakkala perusteli asiakirjojen salassapitoa muun muassa sillä, että ne ovat esitutkinta-aineistona salassapidettäviä. Oikeuden mukaan asiakirjat oli laadittu kaupungin omaa toimintaa varten, eikä esitutkintaa varten. Esitutkinta ei siis käynyt salassapitoperusteeksi.

Yhden asiakirjan salassapidon oikeus hyväksyi, koska se piti sisällään Rimpelän yhtiön liikesalaisuuksia.

Muilta osin oikeus kumosi salauspäätöksen ja palautti sen uudestaan valmisteluun. Asia tulee Hämeenlinna uuden kaupunginjohtajan Olli-Poika Parviaisen ratkaistavaksi, sillä Timo Kenakkala jäi eläkkeelle kaupunginjohtajan virasta kesällä.

Hämeen poliisi vahvistaa, että Kenakkalan päätöksestä on tehty rikosilmoitus. Poliisin mukaan asia tutkitaan, kunhan tutkijaresursseja vapautuu.

Kaupunki tyytyy ratkaisuun

Kaupunginjohtaja Parviainen kertoo Ylelle, että kaupunki tyytyy hallinto-oikeuden päätökseen eikä aio hakea valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

– Myös tuoreen oikeuskäytännön perusteella on perusteltua olla hakematta muutosta hallinto-oikeuden päätökseen ja luovuttaa asiakirjat päätöksen mukaisesti, kertoo Parviainen.

Hallinto-oikeuden ratkaisusta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Lisäys 21.9.2021 klo 16.46 rikosilmoituksesta, joka liittyy Timo Kenakkalan tekemään päätökseen.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle