Hyppää sisältöön

Lapset ja nuoret joutuvat odottamaan kuukausia mielenterveyspalveluja Kuopiossa – kaupunki ja sairaanhoitopiiri syyttelevät toisiaan

Lapset joutuvat odottamaan hoitoon pääsyä tällä hetkellä noin puoli vuotta ja nuoret kymmenen kuukautta Kuopion kaupungin mielenterveysyksikössä. Avi järjesti kokouksen, jossa kaupungin ja sairaanhoitopiirin yhteistyöongelmia on pyritty ratkomaan.

Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut ovat pahasti ruuhkautuneet Kuopiossa. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Helmi Nykänen

Mielenterveyspalveluja tarvitsevien lasten ja nuorten hoitoon pääsy on viivästynyt pahasti Kuopiossa, kertoo Itä-Suomen aluehallintovirasto.

Lapset joutuvat odottamaan hoitoon pääsyä Kuopion kaupungin lasten ja nuorten mielenterveysyksikössä tällä hetkellä noin puoli vuotta ja nuoret kymmenen kuukautta. Terveydenhuoltolain mukaan hoito on järjestettävä kolmessa kuukaudessa hoidon tarpeen toteamisesta.

Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen tilanne Kuopiossa tuli avin tietoon viime joulukuussa, kun Kuopion kaupungin lasten ja nuorten mielenterveysyksikön työntekijät tekivät asiasta epäkohtailmoituksen.

Aluehallintovirastossa on vireillä valvonta-asiana myös Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin järjestämään lasten- ja nuorisopsykiatriseen hoitoon pääsy. Myös siellä hoitoon pääsy on avin mukaan viivästynyt.

Kaupungin ja sairaanhoitopiirin yhteistyö takkuaa

Avi järjesti kaupungin ja sairaanhoitopiirin kanssa kokouksen yhteistyön ongelmien ratkaisemiseksi. Varsinaisista valvontatoimista päätetään myöhemmin.

Avin mukaan kaupungin ja sairaanhoitopiirin yhteistyössä mielenterveyspalvelujen järjestämiseksi on ollut merkittäviä ongelmia.

– Sairaanhoitopiiri ohjaa kaupungin näkemyksen mukaan vaikeahoitoisia potilaita kaupungin yksikköön, jonka toiminta tukkeutuu. Sairaanhoitopiirin näkökulmasta puolestaan kaupungin perhekeskustoiminta käynnistettiin vuoden 2021 alusta ilman sovittua yhteistä suunnittelua, avin tiedotteessa todetaan.

Lisäksi sairaanhoitopiiri moittii sitä, että kaupungin perheneuvola ja lasten mielenterveyspalvelut ovat olleet jo pitkään alimitoitettuja väestömäärään ja palvelujen tarpeeseen suhteutettuna.

Avin mukaan yhteistyön ongelmista kielii myös se, että kaupunki ei neuvotellut omaan lasten ja nuorten mielenterveysyksikköönsä asettamistaan pitkistä lähetesuluista sairaanhoitopiirin kanssa. Samalla se kuitenkin ohjeisti lähettämään kaikki erikoissairaanhoidon tasoista vaativat potilaat suoraan KYSin lasten ja nuorisopsykiatrian erikoisaloille.

Perusterveydenhuoltoon lääkärin virkoja

Molemmat osapuolet kertovat riittämättömien resurssien aiheuttavan ongelmia.

– Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri toi esiin ongelmallisena sen, että lapsille ja nuorille ei ole enää pitkäjänteistä tukea saatavilla. Myös erikoissairaanhoidossa on hoitoja jouduttu laimentamaan ja tiivistämään riittämättömien resurssien vuoksi, avi kertoo.

Kuopion kaupungin mukaan ensi vuoden talousarviossa on otettu huomioon lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut, joilla turvataan lievien ja keskivaikeiden sairauksien hoito ja seuranta. Perusterveydenhuoltoon esitetään lääkärin virkoja ensimmäistä kertaa 15 vuoteen.

Lue myös:

Joka kymmenes nuori aikuinen on vakavasti harkinnut itsemurhaa kuluneen vuoden aikana – korona on vaikeuttanut hoitoon pääsyä

Koronapandemia vaikuttaa hoitojonoihin Kuopiossa – nuorten mielenterveyspalveluissa sata nuorta yli kolmen kuukauden jonossa

Suosittelemme sinulle