Hyppää sisältöön

Tyhjistä sairaalatiloista löytyi taas salaiseksi tarkoitettuja tietoja – TAYS: "Jossakin prosessi oli katkennut"

Lukituista tiloista löytynyt tietosuojattava materiaali on tuhottu ja tietoturvaloukkauksista on tehty ilmoitukset tietosuojavaltuutetun toimistoon.

Ylisen kuntoutuskeskuksen tiloista löytyi salaiseksi tarkoitettuja potilastietoja kesällä. Nyt tietoturva on paljastunut löperöksi myös muissa tyhjillään olevissa sairaalatiloissa. Kuva: Marko Melto / Yle

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella olevista tyhjistä sairaalatiloista on löytynyt taas salaiseksi tarkoitettuja tietoja. Kyseessä on jo kolmas kerta lyhyen ajan sisällä.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja TAYSin tietohallintojohtaja Pasi Lehmus sanoo, että uusia tarkastuksia tehtiin kolmeen tilaan ja niistä löytyi salaiseksi tarkoitettua materiaalia. Osa tiloista oli kuntien, osa yhdistyksen ylläpitämiä.

Tilat olivat Lehmuksen mukaan lukossa ja ne oli siivottu.

– Jossakin prosessi oli katkennut eikä papereita oltu hävitetty.

Sairaanhoitopiiri ei halua yksilöidä tiloja, ettei niihin tehdä murtoja.

Aiemmin tietoturvassa oli puutteita Ylisen kuntoutuskeskuksen ja Mäntän sairaalan kohdalla.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedotti elokuussa tyhjillään olevan Ylisen kuntoutuskeskuksen lukituista tiloista löytyneistä papereista, jotka sisälsivät tietosuojan piiriin kuuluvia henkilötietoja.

Mänttä-Vilppulassa on vastikään etsitty ja hävitetty vanhan Mäntän sairaalan jälkeenjääneet potilaspaperit.

Ylöjärven tapauksen vuoksi tehtiin tietosuojatarkastukset sairaanhoitopiirin kaikkiin tyhjillään oleviin sairaalakiinteistöihin.

Uusista tiloista löytynyt tietosuojattava materiaali on nyt Lehmuksen mukaan tuhottu ja tietoturvaloukkauksista on tehty asianmukaiset ilmoitukset tietosuojavaltuutetun toimistoon.

Vastaavien tapausten estämiseksi kaikkien tulevien muuttojen yhteydessä on ohjeistettu tehtäväksi pakollinen tietosuojatarkistus.

Potilaiden tiedoista näkyi henkilötunnus

Ylisen kuntoutuskeskuksen alueelta Ylöjärveltä löytyi kesällä papereita, joissa oli sekä Ylisen entisten asukkaiden yksityisiä tietoja että henkilökunnan nimiä sisältäviä asiakirjoja. Tapahtunut täyttää tietosuojarikkomuksen merkit.

Auki murretusta varastosta löytyi esimerkiksi potilastietoja ja yhteystietoluettelo, jossa oli muutamien asukkaiden ja omaisen yhteystietoja. Näissä oli henkilötunnus näkyvillä.

Näiden lisäksi löytyi käsin kirjoitettuja päivittäisraportteja ja asiakkaan henkilökohtaisia valokuvia. Lisäksi löytyi joitakin henkilökunnan nimitietoja sisältäviä papereita.

TAYS kertoi tiedotteessa, että asiakas- ja henkilötietoja sisältävät dokumentit on Ylisen muuton yhteydessä seulottu ja siirretty heidän arkistoihinsa, mutta pieni määrä papereita oli jäänyt inhimillisen virheen vuoksi alueelle.

Ylisen poismuuton jälkeen alueella on tehty useita tarkistuskierroksia mahdollisten epäkohtien havaitsemiseksi. Jostain syystä nämä dokumentit jäivät kuitenkin huomaamatta.

Lue lisää:

Aution kuntoutuskeskuksen alueelta löytyi asiakkaiden ja henkilökunnan tietoja sisältäviä papereita – TAYS pahoittelee tietosuojarikkomusta

Mäntän sairaalan vanhat potilaspaperit etsittiin ja hävitettiin

Suosittelemme sinulle