Hyppää sisältöön

Ratikka kuumentaa tunteita 30 000 asukkaan kunnassa – Perussuomalaisvaltuutettu: "On käsittämätöntä, jos emme salli kansanäänestystä"

Kokoomuksen ja vihreiden kuntapoliitikot ovat sitä mieltä, että asia tulee ratkaista kaupunginvaltuustossa. Tällä hetkellä Ylöjärven kaupungin suunnitelma ratikkalinjasta etenee, ja liikennöinti voisi alkaa kymmenen vuoden kuluttua.

Katso ote paikallispoliitikkojen ratikkanokittelusta "Se on kertalounas ja sen jälkeen syödään kaurapuuroa." Toimittaja Katri Tapola, kuvaaja: Antti Eintola
Mari Jäntti,
Katri Tapola
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylöjärven Perussuomalaiset haluaa, että kaupungissa järjestetään mahdollisimman pian neuvoa antava kuntalaisäänestys ratikasta. Hanketta pidetään kalliina ja päätöstä niin suurena, että se halutaan tuoda kaikkien kuntalaisten päätettäväksi.

Ratikan tuloon suhtaudutaan kunnassa ristiriitaisesti. Esimerkiksi Ylöjärven Uutisten mukaan hanke jakaa niin kuntalaisia kuin päättäjiä.

Kysyimme asiaa kolmelta kuntapoliitikolta. Tässä jutussa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Juho Ojares, perussuomalaisten valtuutettu Hannu Ruuska ja vihreistä valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Timo Halttula kertovat kantansa ratikkahankkeesta ja kunnallisesta kansanäänestyksestä.

"Se on kertalounas, ja sen jälkeen syödään kaurapuuroa"

Sekä kokoomuksen Juho Ojares ja vihreiden valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Timo Halttula toivovat, että ratikka saadaan Ylöjärvelle. Molemmat ovat sitä mieltä, että se lisäisi kaupungin ja koko Tampereen seudun kasvua.

– Olisin tyytyväinen, jos päätös tehtäisiin ensi vuonna tai viimeistään tällä valtuustokaudella. Se olisi signaali myös rakentajille, että Ylöjärvelle tulee ratikka, joten tänne uskaltaa rakentaa, Ojares sanoo.

Perussuomalaisten Hannu Ruuska on eri mieltä. Hänen mukaansa lähijunan Ylöjärvelle olisi parempi ratkaisu.

– Muutama hyötyy ratikasta rahallisesti, loput maksavat. Se on kertalounas, ja sen jälkeen syödään kaurapuuroa. Ei siitä ole iloa pitkässä juoksussa.

Ruuska on sitä mieltä, että asiasta tulisi järjestää kansanäänestys ylöjärveläisten kesken.

– Demokratian toteutumisen vuoksi tulisi järjestää kunnallinen kansanäänestys, joka antaa selkeän osviitan siitä, mitä ylöjärveläiset oikeasti haluavat.

Valtuutetun mukaan näin suuri projekti ylittäisi kansanäänestyksen kynnyksen.

– On käsittämätöntä jos me emme salli kansanäänestystä. Se antaa viitteen siitä, että painamme villaisella asioita, joita kansa haluaa.

Ojares ja Halttula ovat sitä mieltä, että asia voidaan ratkaista kaupunginvaltuustossa.

– Lähden siitä, että kaupunginvaltuusto on ylin päättävä elin ja meidän täytyy uskaltaa tehdä ne päätökset, Ojares sanoo.

Halttula muistuttaa, että valtuutetuilla on selonottovelvollisuus ja ratikkahanke vaatii pitkäjänteistä perehtymistä, joka on valtuutetuille mahdollista. Hän painottaa, että hankkeella on vaikutusta kaupungin kehittymiseen, väestönkasvuun ja maankäyttöön.

– Valtuutetuilla pitää olla pokkaa tehdä päätöksiä kuntalaisten edun mukaisesti. Kunnallisissa kansanäänestyksiä on muutaman kymmenen vuoden aikana tehty lähinnä kuntaliitoskysymyksissä ja nyt on kyse erilaisesta asiasta.

Ratikan on tarkoitus laajentua seudulliseksi

Työ kehyskuntiin ulottuvan ratikkaliikenteen eteen on käynnissä. Ylöjärvellä ratikan yleissuunnitelmassa hahmotellaan siltojen, pysäkkien ja sähköasemien vaatimia paikkavarauksia.

– Juuri nyt on varausten tarkentamisen aika. Yhteistyössä kuntien kanssa tehdään tarkemmat suunnitelmat esimerkiksi pysäkkien paikoista vuoden 2023 alkuun mennessä, kertoo Tampereen kaupungin raitiotien kehitysohjelman projektijohtaja Ville-Mikael Tuominen.

Tampereen Hiedanrannan ja Ylöjärven keskustan välisestä osuudesta noin kolme kilometriä on Tampereen puolella ja viisi Ylöjärvellä. Asemakaavat piirrettäisiin vuosien 2023–2024 paikkeilla.

Mitä mieltä olet raitiotien laajenemisesta? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 22.9. kello 23:een asti.

Pitääkö ratikasta järjestää kuntalaisäänestys? Yle kysyy asiaa ylöjärveläispoliitikoilta. Toimittaja: Katri Tapola, kuvaaja: Antti Eintola

Suosittelemme sinulle