Hyppää sisältöön

Kierrätysyritys valehteli viranomaisille ja kääri epärehellisella toiminnalla 1,2 miljoonan euron rikoshyödyn, epäilee poliisi

Poliisi epäilee, että kierrätysalan yritys on ylittänyt jätteen sallitun määrän jopa kymmenillä tuhansilla tonneilla vuosittain. Lisäksi yhtiön epäillään merkinneen sen vastaanottamat jätemäärät alakanttiin.

Kuvassa on rakennustyömaa Helsingissä elokuussa 2020.
Kierrätysalan yrityksen epäillään ottaneen vastaan laittomia määriä muun muassa rakennusjätettä. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle
Katri Kirsi

Itäisellä Uudellamaalla toimivaa kierrätysalan yritystä epäillään laajasta ympäristörikoskokonaisuudesta.

Poliisin valmiiksi saaman esitutkinnan mukaan muun muassa rakennusjätettä vastaanottava ja edelleen myyvä yritys on ylittänyt sallitut jätemäärät kymmenillä tuhansilla tonneilla vuosittain. Ylitysten epäillään tapahtuneen vuosien 2016–2020 välisenä aikana.

Lisäksi poliisi epäilee yrityksen merkinneen sen vastaanottamat jätemäärät jäteraporttiin alhaisemmiksi kuin ne olivat. Poliisin mukaan yritys on saavuttanut laittomalla toiminnallaan jopa 1,2 miljoonan euron suuruisen rikoshyödyn.

Tapausta on tutkittu rikosnimikkeillä ympäristön turmeleminen ja väärän todistuksen antaminen viranomaiselle. Konkreettista haittaa ympäristölle tapauksesta ei kuitenkaan koitunut.

Tapaus tuli poliisin tutkintaan Uudenmaan ELY-keskuksen havaittua lupaehtojen ylitykset.

– Ympäristöluvan alaisten toimijoiden on ymmärrettävä, että alaa valvotaan, toteaa rikoskomisario Joni Kokkonen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Tapaus siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan. Ympäristön turmelemisesta voi saada rangaistukseksi sakkoja tai maksimissaan kaksi vuotta vankeutta.

Lisää aiheesta:

Onko kuusi kuukautta ehdollista kova tuomio ympäristörikoksesta? Heinolan öljyvuodosta syytetty johtaja sai saman rangaistuksen kuin Talvivaara-pomo

Metsästä löytyi poltettuja kaapeleita, metalleja ja litiumakkuja – poliisi tutkii laajaa kansainvälistä ympäristörikoskokonaisuutta

Suosittelemme sinulle