Hyppää sisältöön
Mielipide
Huumeet

Päivi Happonen: Milloinkahan joku keksii ehdottaa, että heroiinia pitäisi saada lähikaupasta?

Vihreät haluaisivat, että kannabista voisi käyttää ja myydä vapaasti. Jotkut lääkärit sallisivat myös kovien huumeiden käytön ilman rangaistusta. Mikähän mahtaa olla seuraava heitto huumekeskustelussa, pohtii Happonen blogissaan.

Olin töissä, kun se leimahti jälleen kerran. 

Suomalainen kannabiskeskustelu. 

Se alkoi tällä kertaa kaksi viikkoa sitten, kun vihreät hyväksyivät aloitteen, jonka mukaan kannabiksen myynti, käyttö ja hallussapito pitäisi laillistaa.

Tartuin puhelimeen ja soitin vihreiden vasta valituille varapuheenjohtajille. Heistä yksi johtaa pian puoluetta ja voi olla myös poliisiministeri, kun Maria Ohisalo jää vanhempainvapaalle.

Hanna Holopainen kertoi vastustavansa aloitetta, Iiris Suomela ja Atte Harjanne kannattivat sitä.

Harjanteen vastaus yllätti, kun kysyin, miksi hän oli laatimassa kannabisaloitetta ja äänesti sen puolesta.

– Olin pyynnöstä mukana, Harjanne vastasi vähättelevästi.

Mahtoikohan joku muukin olla vain "pyynnöstä mukana". Kohualoite hyväksyttiin täpärästi äänin 183-181.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos parantaisi kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia sallimalla kaikkien huumeiden käytön ilman rangaistuksia.

Kannabiksesta on puhuttu niin paljon, että moni tietää jo unissaankin, kuka on puolesta ja kuka vastaan.

Poliisi tietenkin vastustaa kaikkien huumeiden käyttöä, eikä halua lakiin mitään lievennyksiä. Poliisi kun näkee päivittäin sitä arkea, mitä niin sanotut bilekäyttäjät ja moni muu eivät näe.

Hieman yllättävää on, ettei Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) jo vuonna 2018 tekemä linjaus (siirryt toiseen palveluun) ole herättänyt kovin paljon ihmetystä. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos nimittäin parantaisi kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia sallimalla kaikkien huumeiden käytön ilman rangaistuksia. Siis ihan kaikkien, kuten heroiinin ja amfetamiinin.

Myös vihreät ovat kirjanneet saman toiveen tavoiteohjelmaansa jo aiemmin. 

Näin ajattelee myös arvostettu ja kokenut päihdelääkäri Kaarlo Simojoki. Hän toteaa tässä Ylen jutussa, että vakavasti syrjäytyneiden näkökulmasta oikea ratkaisu olisi, että minkään huumeen käytöstä ei pitäisi seurata rangaistusta.

Kaikki lääkärit eivät ole samaa mieltä. 

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo Ylelle, että "saattaisi olla hyvä", jos kannabiksen käytön rangaistavuus poistettaisiin.

Mutta häneltä tulee jyrkkä ei muille huumeille.

– Heroiini, amfetamiini ja uudet synteettiset huumeet ovat tappavan vaarallisia myös kertakäyttönä, Kati Myllymäki toteaa.

Matilainen eikä moni muukaan huumenuoren vanhempi lieventäisi nykyistä huumelakia millään tavoin.

Niin sanottujen tavallisten kansalaisten mielipide määräytyy usein omista tai lähipiirin kokemuksista. 

Yle on kertonut Sirkka Linderistä, joka on "onnellinen pössyttelijä". Hänelle kannabis ei tunnu olevan ongelma.

Pekka Matilaisen poika puolestaan teki itsemurhan kannabispsykoosia seuranneen vakavan masennuksen aikana. Matilainen eikä moni muukaan huumenuoren vanhempi lieventäisi nykyistä huumelakia millään tavoin.

Lääkäriseura Duodecimin sivuilla julkaistun käypähoidon mukaan (siirryt toiseen palveluun) kannabiksen käyttö kaksinkertaistaa skitsofreniariskin.

Yksi asia huumekeskustelussa on jäänyt minua suuresti ihmetyttämään.

Ei kukaan voi lopulta tietää, kuinka moni nuori aloittaisi kannabiksen käytön, jos sen käytöstä ei enää rangaistaisi.

Tai mitä tapahtuisi, jos kannabista saisi myös myydä ja levittää vapaasti. Tai mitä siitä seuraisi, jos kaikkia huumeita voisi käyttää ilman rangaistusta.

Yksi asia huumekeskustelussa on jäänyt minua suuresti ihmetyttämään.

THL ja moni muu perustelevat näkemystään sillä, että huumeriippuvaisten hoitoon pääsy paranisi, jos huumeiden käytöstä ei seuraisi rangaistusta.

Onko todella niin, että tässä maassa ei saada huumepotilaiden hoitoa toimimaan, ellei huumelakia lievennetä? 

Eikö jokaisen päättäjän tulisi jo nyt tehdä hurjana töitä sen eteen, että jokainen hoitoa haluava saa parhaan mahdollisen avun?

Aika näyttää, keksiikö joku vielä senkin ehdottaa, että heroiinia pitäisi voida ostaa lähikaupasta

Se on selvää, ettei Suomen huumelaki muutu mihinkään Maria Ohisalon vanhempainvapaan aikana. Olipa sitten kuka tahansa hänen sijaisenaan. 

Muutoinkin näyttää siltä, ettei huumelaki ole ihan heti lievenemässä. Neljä suurinta puoluetta ehti jo tyrmätä vihreiden kannabisaloitteen. 

Yksi asia on kuitenkin varmaa. 

Huumekeskustelu jatkuu. Ja luulen, että yhä useammin vaaditaan lakimuutosta, joka sallisi kaikkien huumeiden käytön ilman rangaistusta. 

Aika näyttää, keksiikö joku vielä senkin ehdottaa, että heroiinia pitäisi voida ostaa lähikaupasta. Jos sen myynti olisi laillista, niin siinä sitten samalla annettaisiin huumevalistusta ja vaihdettaisiin ruiskut puhtaisiin. 

Toivoa sopii, että järki pysyy päässä niin huumekeskustelussa kuin päättäjilläkin! 

Entä löytyykö meiltä joku päivä ministeri tai kansanedustaja, joka kertoo työpäivän jälkeen iloisena kuulumisia lapselleen tähän tyyliin.

"Me nyt sitten vihdoinkin saatiin muutettua se huumelaki. Jos satut kavereiden kanssa kokeilemaan vaikkapa amfetamiinia, niin eipä tarvitse kohta enää pelätä, että poliisi tulee pilaamaan teidän bileet."

Toivoa sopii, että järki pysyy mukana niin huumekeskustelussa kuin päättäjilläkin! 

Ainoa tavoite kaikessa tulee olla vain ja ainoastaan huumeiden käytön ja siitä aiheutuvien kärsimysten vähentäminen. 

Ja tietenkin helpottaa huumeriippuvaisten hoitoon pääsyä. 

Päivi Happonen

Kirjoittaja on Ylen oikeustoimittaja, joka kirjoitti edellisen kerran blogin kannabiksesta kaksi vuotta sitten. Hänen mielestään on tärkeää, että aiheesta keskustellaan. Kaikkein tärkeintä olisi kuitenkin, että jokainen hoitoa haluava huumeriippuvainen saisi avun mahdollisimman nopeasti.

Blogista voi keskustella 28.9. klo 23.00 saakka.

Lisää aiheesta:

Huumekokeilut ovat teineillä lähes yhtä yleisiä kuin säännöllinen juopottelu

Vihreät kumoaisi kannabiksen "kieltolain" – Puoluekokous vaatii käyttöä, hallussapitoa ja myyntiä lailliseksi

Analyysi: Vihreät perustelee kannabiksen laillistamista haittojen ehkäisyllä – aloite haiskahtaa eliitin ohituskaistalta suosikkipäihteelle

Sirkka Linder, 70, on käyttänyt kannabista jo lähes 50 vuotta: "Olen samanlainen viihdekäyttäjä kuin suurin osa suomalaisista alkoholin kanssa"

Katso video: Voiko oman lapsen itsemurhasta selvitä?

Suosittelemme sinulle