Hyppää sisältöön

EräViikinkien maalivahti kiidätettiin salibandyottelusta sairaalaan – lääkäri löytyi katsomosta, mutta F-liiga ei siihen velvoita

Salibandyn F-liigassa jokaisessa ottelussa on oltava ensiapukoulutuksen saanut henkilö. Porissa velvoite on hoidettu järjestyksenvalvojilla.

Juuso Ahola törmäsi Nemo Sipilään. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Salibandyn miesten F-liigan avauskierroksella nähtiin pelottava tilanne, kun EräViikinkien maalivahti Nemo Sipilä loukkaantui ottelussa Porin Karhuja vastaan.

Karhujen hyökkääjä Juuso Ahola törmäsi Sipilään, joka kaatui voimakkaasta iskusta maahan. Sipilä yritti nousta huoltajien avustuksella jaloilleen, mutta kaatui saman tien takaisin kentän pintaan.

Tässä vaiheessa paikalle kuulutettiin lääkäriä. Porin Karhujen puheenjohtaja Ville Pietilän mukaan katsomosta löytyikin nopeasti lääkäri, minkä jälkeen paikalle soitettiin ambulanssi.

Satakunnan Kansan tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Sipilä sai ambulanssissa lisähappea ja tämän jälkeen hänen olonsa koheni. Sipilä myös soitti sairaalasta joukkuekavereilleen jo peli-illan aikana, ja matkasi joukkueensa bussissa takaisin Helsinkiin.

F-liigassa ei velvoiteta lääkäriä

F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurmisen mukaan sarjamääräyksien kirjauksissa lukee, että jokaisessa ottelussa on oltava ensiapukoulutuksen saanut henkilö. Tämä on kotijoukkueen vastuulla. Nurmisen mukaan moni seuroista tekeekin asian suhteen yhteistyötä paikallisten lääkärikeskusten kanssa.

Porin Karhuissa velvoite on täytetty Pietilän mukaan ensiapukoulutuksen saaneilla järjestyksenvalvojilla.

– Se löytyy sarjamääräyksistä, mutta sitä ei ole koskaan tarkemmin selvitetty, että onko asia hoidettu jokaisessa paikassa niin kuin pitää. Meillä on ensiapukoulutuksen käyneet järjestysmiehet, jotka tarpeen mukaan pystyvät auttamaan, jos jotain tapahtuu, Pietilä sanoo Yle Urheilulle.

Suomalaisissa palloilusarjoissa on joitakin sarjoja, joiden sarjamääräyksissä kerrotaan lääkärin läsnäolon olevan pakollista otteluissa. Tällainen velvoite on esimerkiksi jääkiekon SM-liigassa, Mestiksessä ja U20 SM-sarjassa.

F-liigan toimitusjohtaja Nurmisen mukaan F-liiga arvioi sunnuntaisen tilanteen takia huolellisesti, miten se voi kehittää urheilijoiden turvallisuutta F-liigassa.

– Aika monella seuralla on yhteistyötä paikallisten lääkärikeskusten kanssa. Voi olla, että tämä yhteistyö seuroissa saa uuden näkökulman tällaisen ikävän tapauksen jälkeen.

Pietilä toivoo F-liigalta jatkossa yksiselitteisiä ohjeita, mitä seuroilta vastaavissa tilanteissa vaaditaan.

– Miten valvotaan, että nämä hoidetaan jokaisessa paikassa samalla tavalla? Vastaava onnettomuus voi tapahtua missä tahansa. Silloin asia pitää hoidaa mahdollisimman nopeasti, ettei tule viiveitä tai pitkiä vasteaikoja.

Tilanne eteni kurinpitokäsittelyyn

Pietilän mukaan porilaisseura on siinä mielessä hyvässä asemassa, että Satakunnan pelastuslaitokselta on lyhyt matka hallille. Hän kuitenkin sanoo, että seura keskustelee varmasti jo tällä viikolla yhteistyökumppaninsa kanssa siitä, että myös Porissa lääkäri olisi paikalla otteluissa.

Nurmisen mukaan Sipilän tapauksen jälkeen F-liigassa olisi hyvä pohtia yhdessä seurojen kanssa, millaisia valmiuksia seuroilla on antaa urheilijoille heidän tarvitsemaansa apua.

– Urheilijoiden terveydestä täytyy pystyä huolehtimaan ja siinä olosuhteet ovat isossa roolissa. F-liigassa vauhti on noussut urheilullisuuden myötä todella merkittävästi, ja se on yksi asia, mikä meidän on turvallisuuden suhteen huomioitava esimerkiksi riittävillä turvaetäisyyksillä seinästä kaukalonlaidan ulkopuolella.

– F-liiga on toiminut tähänkin mennessä seurojen kanssa yhteistyössä yhdessä asioita linjaten. Keskustelemme varmasti siitä, pitäisikö meidän tehdä vielä enemmän kuin tähän asti olemme tehneet.

Tilanne eteni F-liigan kurinpitodelegaation käsittelyyn. EräViikingit voitti ottelun lukemin 10–5.

Lue myös:

Oilers tyrmäsi TPS:n, hallitseva mestari Classic vakuuttava – näin miesten salibandyliigan avauskierroksella pelattiin

Porvoon Salibandyseura voitti naisten F-liigan sarja-avauksen finaaliuusinnassa

Suosittelemme sinulle