Hyppää sisältöön

Vanhojen kapioarkkujen etsintä on käynnissä – haussa ovat erityisesti Tervolan, Rovaniemen ja Kemijärven alueen noin 200 vuotta vanhat arkut

Arktikum etsii tulevaa näyttelyään varten vanhoja kapioarkkuja. Lappilaisia kapioarkkuja ja -kirstuja esittelevä näyttely avautuu vuoden kuluttua.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta
Kuva: Yle
Anna Ruohonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Arktikumissa etsitään Kemijokivarren kapioarkkuja tulevaa näyttelyä varten. Haussa ovat erityisesti Tervolan, Rovaniemen ja Kemijärven alueen noin 200 vuotta vanhat arkut ja niiden tarinat, joita saattaa löytyä vanhoista taloista.

Lapin maakuntamuseossa on työn alla koristemaalattuja 1800-luvun alkupuolen kapioarkkuja koskeva erikoisnäyttely, joka avataan vuoden päästä syyskuussa.

Näyttelyssä on tarkoitus kertoa arkkujen ja niiden omistajien eli talojen tyttärien tarinat. Alueelle tyypilliset kapioarkut ovat yleensä puisia ja niiden päälle on yleensä koristemaalattu kukkia tai muita kuvioita. Arkun pohjaväri on usein sininen, punainen tai ruskea ja sisäkannesta löytyy jonkinlainen kuvio.

Tutkimusta varten on jo löydetty useita entuudestaan tuntemattomia kapioarkkuja, mutta lisää tietoja kaivataan edelleen.

Näyttelyssä tullaan kertomaan myös arkkujen omistajien, eli naisten elämästä 1800-luvun alkupuolella.

Kapioarkut kuuluivat usein talontyttärille, ja niissä säilytettiin kapioita eli liinavaatteita ja muita tekstiilejä, mutta myöhemmin myös muita tärkeitä esineitä. Kapioarkku kulki nuoren naisen mukana uuteen kotiin hänen mentyään naimisiin.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle