Hyppää sisältöön

Ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat Talibania vakavista rikkomuksista – huoli naisten sulkemisesta yhteiskunnan ulkopuolelle kasvaa

Afganistanissa näkyy lisää merkkejä siitä, että Taliban-liike muutospuheistaan huolimatta on rajoittamassa naisten oikeuksia tiukasti. Naiset ovat joutumassa sivuun työelämästä ja yläkouluihin pääsee toistaiseksi vain poikia.

Afganistanilaiset naiset osoittavat mieltään.
Naiset protestoivat Talibanin uutta hallitusta vastaan Kabulissa 8. syyskuuta 2021. Kuva: Marcus Yam / AOP
Tom Kankkonen

Taliban on yrittänyt esiintyä julkisuudessa aiempaa maltillisempana sen jälkeen, kun se nousi Afganistanissa uudelleen valtaan elokuun puolivälissä. Mutta ihmisoikeusjärjestöjen keräämät tiedot viittaavat siihen, että maltilliset lausunnot ovat pitkälti silmänlumetta.

Taliban-taistelijat ovat muun muassa tappaneet siviilejä ja antautuneita sotilaita. Liike näyttää myös sortavan naisia samantapaisilla keinoilla kuin edellisellä valtakaudellaan 1990-luvun lopulla.

Amnesty International, Kansainvälinen ihmisoikeuksien liitto ja Kansainvälinen kidutuksenvastainen järjestö ovat julkaisseet yhteisen selvityksen (siirryt toiseen palveluun) kehityksestä Afganistanissa Taliban-liikkeen valtaantulon jälkeen.

"Talibanit eivät kunnioita ihmisoikeuksia"

– Otettuaan vallan maassa talibanit ovat selvästi osoittaneet, että he eivät kunnioita ihmisoikeuksia. Olemme nähneet ihmisoikeusloukkausten aallon. Taliban on tehnyt kostoiskuja, tukahduttanut mielenosoituksia sekä rajoittanut naisten oikeuksia ja median toimintaa, sanoo Amnesty Internationalin Etelä-Aasian alueen apulaisjohtaja Dinushika Dissanayake.

Ihmisoikeuksien puolustajat ovat myös vaarassa, koska Taliban pitää aktivisteja vihollisinaan.

– Afganistaniin jääneet ihmisoikeuspuolustajat ovat hengenvaarassa. Heidän toimistojaan ja kotejaan on ratsattu. Heidän kollegojaan on pahoinpidelty. Heidän täytyy piileskellä pysyvästi. Heitä uhkaavat pidätykset, kidutus tai vielä pahempaa, sanoo Kansainvälisen kidutuksenvastaisen järjestön ihmisoikeuspuolustajatyön johtaja Delphine Reculeau.

Reklam för en skönhetssalong i Kabul 18.8.2021. Översprayade kvinnoansikten.
Tuhrittuja mainoksia kauneussalongin ikkunassa Kabulissa elokuussa. Kuva: AFP / Lehtikuva

Tyttöjen koulunkäynnistä huonoja uutisia

Koulut ovat avautuneet Afganistanissa viime päivinä. Kun Taliban-hallinnon opetusministeriö ilmoitti koulujen avaamisesta viime viikolla, se määräsi pojat ja miespuoliset opettajat takaisiin yläkouluihin. YK:n lastenavun järjestö Unicef on kehottanut talibaneja (siirryt toiseen palveluun) päästämään yläkouluihin myös tytöt. Lisäksi naisopettajat olisi päästettävä takaisin töihin, Unicef sanoo.

Talibanin edustajat ovat sanoneet, että ohjeita teini-ikäisten tyttöjen koulunkäynnistä vielä valmistellaan. Myös naisten työssäkäynnin osalta talibanit ovat sanoneet palaavansa asiaan, kun turvallisuustilanne paranee. Talibanien edellisen valtakauden aikana 1990-luvun lopulla kuultiin samantapaisia selityksiä, eikä naisten työssäkäyntiä lopulta sallittu.

Kabulissa naistyöntekijät komennettu kotiin

Kabulin virkaatekevä pormestari Hamdullah Namony on antanut omat ohjeet naisille. Pormestari on ilmoittanut, että suurin osa kaupunginhallinnossa työskentelevistä naisista ei saa tulla töihin, vaan heidän tehtävänsä siirretään miehille.

Naiset saavat jatkossa hoitaa vain töitä, joihin ei löydy päteviä miehiä. Poikkeus koskee joitakin teknistä erikoisosaamista edellyttäviä tehtäviä. Myös naisten julkisten käymälöiden siivoojat ja valvojat saavat pitää työpaikkansa.

Viiden miljoonan asukkaan Kabulin hallinto on ollut merkitävä naisten työllistäjä, ja ennen Talibanin valtaantuloa 3 000 työntekijästä vajaat 1 000 oli naisia.

Lue lisää:

Kabulin kaduilla totutellaan uuteen normaaliin, talouden romahtaminen on saanut monet epätoivon valtaan

Onko Taliban-liike muuttunut? Johto kuulostaa sovinnolliselta, mutta jyrkkä ääriajattelu on voimissaan rivitaistelijoiden joukossa

Kuusi päivää, jotka veivät vapauteni – Kabulissa piileskelevä nainen kirjoittaa Ylelle elämänsä muuttaneesta viikosta

Suosittelemme sinulle