Hyppää sisältöön

Hallitus sopi matkustussäännöistä, myös esitys koronapassista valmistui: passin ikäraja 12 vuotta, perustuu EU:n koronatodistukseen

Valtioneuvoston aamupäivän istunto siirtyi hallituksen kiistan vuoksi. Ylen tietojen mukaan kiista koski maahantulomallia. Koronapassina toimisi EU:n koronatodistus.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ihmetteli, miksi Suomen matkustusrajoituksia pidetään tiukkoina
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ihmetteli, miksi Suomen matkustusrajoituksia pidetään tiukkoina

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen koronapassista. Koronapassin saisi tulevaisuudessa digitaalisena Omakannasta (siirryt toiseen palveluun) tai paperisena versiona terveydenhuollosta.

Koronapassi toimisi näin:

  • Tarkoitettu yli 12-vuotiaille, koska nuorempia ei ole rokotettu.
  • Passissa näkyvät esimerkiksi annetut rokotukset tai sairastettu koronatauti.
  • Käyttöön rajoitusten sijasta. Jos rajoituksia ei ole, passiakaan ei tarvita
  • Passin tarkastaja ei saa kerätä tietoja talteen.
  • Käyttöön esimerkiksi teattereissa, urheilutapahtumisssa tai ravintoloissa. Tapahtumat voivat olla joko järjestön tai yrityksen järjestämiä.
  • Rokottamaton voi saa koronapassin negatiivisella testillä, ilmainen alaikäisille. Muille testi on maksullinen.

Koronapassi on siis käytännössä sama asia kuin EU:n koronatodistus. Se vain otetaan kansalliseen käyttöön. Todistuksesta näkyvät koronarokotukset, todistus sairastetusta koronasta tai merkintä negatiivisesta koronatestituloksesta.

Passi on siis paperinen tai kännykän ruudulta näytettävä qr-koodi samaan tapaan kuin nykyisin esimerkiksi juna- tai konserttilipuissa.

Tapahtuman järjestäjä voi lukea sovelluksella todistuksen QR-koodin puhelimen näytöltä tai paperista, ja asiakas saisi merkinnän hyväksytty tai hylätty. Asiakkaan henkilö- tai terveystiedot eivät näy yritykselle. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Kiuru: Vaihtoehto rajoituksille

Koronapassia ja maahantulomallia esitteli perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

– Me tarvitsemme koronapassia vaihtoehtona rajoituksille, jos jollain alueella syntyy tartuntaryppäitä, Kiuru sanoi.

Passin tietoja ei saa rekisteröidä eikä tallentaa eikä käyttää muihin tarkoituksiin.

Yritykset voivat joko käyttää koronapassia tai noudattaa toiminnassaan oman alueensa ravintola-, turvaväli- tai asiakasmäärärajoituksia.

Koronapassi voidaan vaatia kaikilta yli 12-vuotiailta. Passia voivat käyttää yksityiset yritykset ja yhteisöt, jos alueella on voimassa rajoituksia. Koronapassiin voivat ottaa käyttöön esimerkiksi ravintolat, yleisö- ja kulttuuritapahtumat sekä urheilutapahtumat.

Koronapassia ei tarvittaisi esimerkiksi kirjastoihin tai verovirastoon. Ne ovat paikkoja, joihin pääsemisestä voisi tulla perustuslain kannalta ongelma.

Koronapassin merkitys saattaa kuitenkin jäädä vähäiseksi. Hallitus on luvannut purkaa rajoituksia jo lokakuun aikana, kunhan tavoiteltu 80 prosentin rokotekattavuus saavutetaan.

Koronapassi voi tuoda helpotusta, jos epidemiatilanne heikkenee jälleen ja rajoituksia joudutaan ottamaan uudestaan käyttöön.

Rajaturvallisuustoimet EU:n keskitasoa

Kiuru totesi, että Suomen maahantulorajoituksista liikkuu paljon väärää tietoa. Suomen rajoitukset ovat Kiurun mukaan tiukkudeltaan EU:n keskitasoa.

– Täytyy muistaa, että jo nyt 300 miljoonaa EU-kansalaista voi saapua Suomeen vapaasti kahdella rokotuksella: tulla nauttimaan ruskasta tai joulupukin maasta.

Kiurun mukaan on välttämätöntä, että rokottamattomien matkustajien liikkumista säädellään testein. Muuten liikkuminen maasta toiseen olisi iso riski.

Hyvässä muistissa on vielä kisaturistilauma, joka saapui kesällä maahan Pietarista jalkapallon em-kisoista. Yksi testi rajalla osoittautui riittämättömäksi ja noin kymmenen prosenttia kisaturisteista toi maahan koronatartunnan.

Hallituksen tiedotustilaisuus ehti jo siirtyä, koska hallitus ajautui tiistaina kiistaan maahantulosäännöistä. Valtioneuvoston aamupäivälle sovittu istunto peruuntui. Istunnossa oli tarkoitus käsitellä esitys koronapassista ja muutokset maahantulorajoituksiin.

Kiuru selitti myöhästymistä vuolaaseen tapaansa.

– Lakikokonaisuuden viimeistely vei hieman odotettua enemmän aikaa. Viime yönä tehtiin vielä käännöksiä kovalla kiireellä. Valitettavasti emme pystyneet pitämään valtioneuvoston istuntoa ja tiedotustilaisuutta aamupäivällä. Siitä johtui kolmen tunnin viive.

Rajakäytännöt säilyvät ennallaan

Nykyisiin rajakäytäntöihin (siirryt toiseen palveluun)ei tule muutoksia.

Tällä hetkellä Suomeen matkustavan ei tarvitse mennä Suomessa koronatestiin, jos hänellä on todistus täydestä rokotussarjasta tai todistus kuuden kuukauden sisään sairastetusta koronataudista. Muissa tapauksissa testaus on pakollista.

Sosiaali- ja terveysministeriön aikeet jatkaa maahantulorajoituksia ovat saaneet jo Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen takajaloilleen.

THL:n johtaja Mika Salminen on sitä mieltä, rajoitusten jatkaminen ei enää palvele tarkoitustaan. Salmisen mukaan korona ei leviä enää entiseen malliin, jos 80 prosentin rokotekattavuus on saavutettu.

Matkustusarjoitusten jatkaminen on herättänyt närää etenkin hallituspuolue keskustassa. Keskusta olisi avaamassa maata nopeammin kuin pääministeripuolue SDP.

Katso tästä hallituksen info koronapassista ja maahantulosäännöistä.

Lue lisää:

Koronapassi saa rokotettujen elämän näyttämään liki normaalilta monessa EU-maassa – rokottamattomia odottaa jatkuva testirumba

Italiassa vaaditaan koronapassia kaikilta työntekijöiltä  – Ranskassa rokotukset pakollisia terveydenhoidossa

Suosittelemme sinulle