Hyppää sisältöön

Vihreiden kansanedustaja, lääkäri Mirka Soinikoski: "Olen oman työni kautta nähnyt, mitä haittoja huumeista aiheutuu"

Vihreiden hiljattain hyväksymä aloite kannabiksen laillistamisesta on jakanut puoluetta kahteen leiriin. Hämeen vaalipiirin vihreiden kansanedustaja Mirka Soinikoski ei kannata aineen laillistamista, mutta hän luopuisi käyttäjän rankaisemisesta.

Vihreiden kansanedustaja Mirka Soinikoski katsoo kameraan Hämeenlinnassa puistossa 20.9.2021 haastattelun yhteydessä.
– Kaikki olettavat, että joka koulussa saa asiallista päihdevalistusta ja niin se ei valitettavasti vieläkään ole, sanoo kansanedustajaa Mirka Soinikoski Kuva: Kati Turtola / Yle
Kati Turtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Syyskuun puoluekokouksessa Vihreät päättivät ehdottaa kannabiksen vapauttamista. Puolue kannattaa kannabiksen käytön, myynnin, hallussapidon ja kasvattamisen laillistamista. Kokouksen äänestys oli tiukka, 183 puolesta ja 181 vastaan. Vihreiden puoluekokouksen päätös on jakanut puoluetta kokouksen jälkeisessä keskustelussa.

Vihreiden Hämeen vaalipiirin kansanedustaja Mirka Soinikoski ei ole vapauttamisen kannalla.

– Itse kannatan hävinnyttä, puoluehallituksen hyväksymää kantaa. sanoo Soinikoski. Tappiolle jääneessä ehdotuksessa tavoitteena oli kannabiksen käytön dekriminalisointi eli kannabiksen käytön, pienten määrien hallussapidon sekä omaan käyttöön kasvatuksen rangaistavuudesta luopuminen.

Soinikoski seurasi kokousta, mutta ei ollut itse mukana äänestyksessä.

Isossa asiassa olisi edettävä askel kerrallaan

Mirka Soinikoski kaipaa uudenlaisia päihdepoliittisia linjauksia Suomeen, vaikka hänellä onkin puoluekokouksen päätöksestä eriävä näkemys.

– Suomessa on viimeksi 70-luvulla tehty päihdepoliittisia linjauksia. Olisi hyvä näin isossa asiassa edettäisiin askel kerrallaan.

Soinikoski itse pitää tärkeänä, että nyt olisi syytä jäljittää, mistä jostuu nuorten aikaisempaa suopeampi suhtautuminen kannabikseen.

"On itsepetosta, jos kirkkain silmin itselleen tai muille väittää, että päihteillä ei olisi haittavaikutuksia"

Ensimmäisen kauden hämeenlinnalainen kansanedustaja Mirka Soinikoski on siviiliammatiltaan anestasialääkäri. Hän sanoo koulutuksensa vaikuttavan omaan kannabiskantaansa ja siihen, että ei halua vapauttaa kannabista.

– Oman työni kautta olen nähnyt, mitä haittoja päihteistä aiheutuu sekä käyttäjälle että käyttäjän lähipiirille.

Soinikoski puolustaa dekriminalisaatiota. Hänen mukaansa päihdeongelmaisen hoitoon hakeutuminen saattaa helpottua, jos hallusapidosta ei rangaista.

– Osa käyttäjistä ei hakeudu hoitoon, koska he pelkäävät rikosrekisterimerkintää. Kaikki ne päihteiden käyttäjät, jotka haluavat hoitoon, pitäisi myös saada sinne.

Soinikoski on huolestunut verkossa vellovasta väärästä päihdetiedosta. Hän peräänkuuluttaa tietoon perustuvaa päihdevalistusta, jota olisi saatava joka koulusta.

–Toivottavasti meidän nuorilla on oikea tieto siitä, että kaikilla kemikaaleilla on vaikutuksensa. Se on itsepetosta, jos kirkkain silmin itselleen tai muille väitttää, että päihteillä ei olisi haittavaikutuksia, sanoo kansanedustaja Mirka Soinikoski.

Hämeen vaalipiirin vihreiden kansanedustaja Mirka Soinikoski ei kannata aineen laillistamista, mutta hän luopuisi yksittäisen käyttäjän rankaisemisesta. Soinikoski oli Radio Suomen Hämeen Aamussa Kati Turtolan haastateltavana.

Suosittelemme sinulle