Hyppää sisältöön

Ensimmäiset mikrobialusvaatteet ovat valmistuneet – suomalaisyritys uskoo tuotteensa parantavan vastustuskykyä allergioita vastaan

Villaisia alusvaatteita valmistava yritys on lanseerannut malliston, jonka uskotaan parantavan ihmisten vastustuskykyä esimerkiksi astmaa vastaan. Vaatteisiin on uutettu luonnon mikrobeja, joiden tiedetään ehkäisevän jopa allergioita.

Ompelija työssään Ruskovillan vaatetehtaalla
Villaisista alusvaatteista ja -asuista tunnettu Ruskovilla on valmistanut muun muassa kasvomaskeja korona-aikana. Kuva: Mika Moksu / Yle
Mika Moksu
Avaa Yle-sovelluksessa

Orimattilan Artjärvellä toimiva villavaate- ja asustevalmistaja Ruskovilla on lanseerannut alusvaatemalliston, jonka uskotaan parantavan vastustuskykyä autoimmuunisairauksia sekä allergioita vastaan. Vaatteet on käsitelty uutteella, joka sisältää luonnon mikrobeja.

Mikrobialtistuksen terveysvaikutuksia on tutkittu jo pitkään Suomessa ja maailmalla. Tutkijat pitävät varmana, että esimerkiksi metsässä olevat mikrobit auttavat allergioihin ja ehkäisevät jopa ykköstyypin diabetesta.

Allergioiden yleistymisen yhtenä merkittävänä syynä pidetäänkin juuri sitä, että parantuneen hygienian vuoksi ihmisten altistuminen mikrobeille on vähentynyt. Tutkimusten mukaan esimerkiksi päiväkotien pihaan kannattaisi rakentaa metsäisiä alueita lasten immuunijärjestelmän vahvistamiseksi.

Ruskovillan silkkivillavaatteet käsitellään suomalaisen Uute Scientific -yhtiön kehittämällä aineella, jossa on luonnon mikrobeja. Yhtiön osaomistajiin kuuluu Helsingin yliopisto ja sen henkilöstössä on yliopiston tutkijoita.

Aiemmin mikrobeja on lisätty erilaisiin kosmetiikkatuotteisiin. Tekstiileiden kautta tapahtuvaa mikrobialtistusta on testattu aikaisemmin muun muassa vuodevaatteiden kautta.

– Testasimme jauhetta Ruskovillan vaatteissa, ja ällistyimme kuinka hyvin siitä päätyy mikrobeja ihoon, sanoo Uute Scientificin toimitusjohtaja Kari Sinivuori.

Sinivuori sanoo, että alusvaatteissa mikrobialtististuksen tehokkuus perustuu siihen, että vaatteen kangas on pitkiä aikoja ihoa vasten.

Ruskovillan mukaan vaate on maailman ensimmäinen lajissaan. Sille tavoitellaan markkinoita myös maailmalta, esimerkiksi Pohjois-Amerikasta.

Päivitetty 21.9.2021 klo 17.16: Korjattu otsikosta "mikrobikalsarit" muotoon "mikrobialusvaatteet". Toisin kuin otsikko alunperin väitti, yhtiön mallistoon ei kuulu alushousuja, ainoastaan aluspaitoja ja -asusteita

Suosittelemme sinulle