Hyppää sisältöön

"Joku tuli tänne, ja nyt me emme pääse töihin", sanoo Jani Forsman – Jyväskylän avovankila karanteenissa, nyt odotetaan koronatestien tuloksia

Jyväskylän avovankilan kaikki vangit asetettiin sunnuntaina koronakaranteeniin, ja heidän on pysyttävä vankilan tiloissa. Karanteenissa on myös osa vankilan henkilöstöstä

Jani Forsman istuu tuomiotaan Jyväskylän avovankilassa. Hän kritisoi vankilan koronatoimien rajuutta ja sitä, että vangit eivät ole saaneet rokotteita, vaikka olisivat halunneet. Kuvaaja: Isto Janhunen / Yle, editointi: Petri Aaltonen / Yle
Heli Kaski
Avaa Yle-sovelluksessa

Jyväskylän avovankilan arki mullistui sunnuntaina. 60–paikkaisessa vankilassa kävi ilmi altistuminen koronavirukselle, ja kaikki vangit sekä osa vankilan työntekijöistä asetettiin karanteeniin. Karanteenissa on edelleen viisi virkamiestä.

– Meillä on nyt poikkeuksellisen hiljaista. Käynnissä on laajamittainen karanteeni, ja vangit ovat asuinosastolla, sanoo vankilanjohtaja Tuula Tarvainen

Altistus- ja rokotustietojen tarkennuttua osa vankien karanteeneista on jo purettu.

Vankilassa järjestettiin koronatestaus karanteeniin määrätyille tiistaina. Kaikkien testitulosten odotetaan valmistuvan keskiviikon aikana. Negatiivisten tulosten myötä karanteeneja voidaan mahdollisesti purkaa lisää.

– Olemme saaneet 11 testin tulokset, ja ne ovat kaikki negatiivisia. Eilen jo purimme kaikkien sellaisten karanteenit, jotka ovat saaneet molemmat rokotteet, toteaa Tarvainen.

– Vankeja tietenkin harmittavat nämä rajoitukset, ja keskustelu on ollut kiivasta. Joku on tullut tänne tartunnalla, ja nyt me emme pääse töihin tai muualle. Siitä voi tulla ansionmenetyksiäkin, sanoo Jyväskylän avovankilassa tuomiotaan suorittava Jani Forsman.

Forsman on saanut molemmat rokotteet, eikä ole enää karanteenissa.

Rokotteiden saannissa ollut aukkoja

Tarvainen kommentoi Ylelle maanantaina, ettei ota kantaa siihen mistä vankilan korona-altistus on peräisin.

– Tärkeintä on nyt saada estettyä taudin leviäminen näissä laitosolosuhteissa. En katso tarkoituksenmukaiseksi lähteä selvittämään kuka on altistunut, kuka ei ja missä.

Tarvaisen mukaan vankien rokotekattavuus on muuhun väestöön verrattuna selvästi alhaisempi. Kaikki halukkaat ovat saaneet tai ovat saamassa koronarokotuksen.

– Rokotteiden saatavuus ei ole ollut ihan aukotonta, ja sen vuoksi vankien mahdollisuus tulla rokotetuiksi ei ole ollut aivan samanlainen kuin avoimessa yhteiskunnasa, Tarvainen sanoo.

– Osa on pyytänyt rokotusta, mutta niitä on ollut vaikea saada, sanoo Jani Forsman.

Osa vangeista on hankkinut rokotuksen vankilan ulkopuolelta, ja osa on saattanut saada rokotteet jo ennen tuloaan vankilaan.

Vankiterveydenhuollon sairaanhoitaja Satu Tolppanen arvioi maanantaina, että rokottamattomia on noin puolet Jyväskylän avovankilan vangeista. Tolppanen kertoi, että rokotuspäiviä järjestetään vankilassa, mutta koronakaranteenilla on jonkin verran vaikutusta myös rokotusten etenemiseen.

Tavoitteena on, että Jyväskylän avovankilassa 19. lokakuuta kaikilla halukkailla olisi jo kaksi koronarokotetta.

Tolppasen mukaan moni vanki on suhtautunut koronarokotteeseen aluksi epäillen, mutta halukkuus rokotteen ottamiseen on kasvanut pikku hiljaa.

Miten arki avovankilassa sujuu, kun iso osa vangeista ja myös osa henkilökunnasta on koronakaranteenissa? Entä miten korona on vaikuttanut avovankilan toimintaan? Lähetyksessä on haastateltavana Jyväskylän avovankilan ja yhdyskuntaseuraamustoimiston johtaja Tuula Tarvainen sekä Jyväskylän avovankilassa tuomiotaan suorittava Jani Forsman. Toimittajana on Jussi Lindroos.

Lue myös:

Vankilanjohtaja: Osa Jyväskylän avovankilan koronakaranteeneista purettu, altistuneita testataan

Jyväskylän avovankilassa korona-altistuminen, kaikki vangit karanteeniin

Avovankila muutti Jyväskylään – vanki: "Absurdia, että suljetusta pääsee lomalle ilman valvontaa, mutta avovankilasta vain panta nilkassa"

Suosittelemme sinulle