Hyppää sisältöön

Tällainen on ”pesusienikaupunki” – ilmastonmuutoksen aiheuttamiin rankkasateisiin varaudutaan rakentamalla putkien sijaan tulvapuistoja

Kaupunkiympäristön suunnittelussa kiinnitetään yhä enemmän huomiota siihen, etteivät sadevesiverkostot ylikuormitu. Ilmastonmuutos voi lisätä rajuja vesisateita ja samanaikaisesti kaupungistuminen kiihtyy.

Tulvapuisto kerää sadevedet
Tulvapuisto kerää sadevedet
Tero Valtanen

Ilmastonmuutos saattaa jatkossa aiheuttaa aiempaa rajumpia vesisateita. Tähän on myös alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota kaupunkirakentamisessa.

Ongelma on yhteinen kaikkialla maailman kaupungistuvissa yhteiskunnissa.

Arkkitehti Suvi Tyynilän mukaan Suomessa yksi uusimmista hulevesihankkeista on Helsingin Kuninkaantammen asuntoalue, jonne ollaan rakentamassa asuntoja noin 6 000 ihmiselle. Alueella on luonnonmukainen hulevesijärjestelmä, jolla ehkäistään tulvimista.

Vastaavia hankkeita on nyt meneillään useampia eri puolilla Suomea.

– Näitä on jo pidempään kehitelty, mutta nyt ne ovat selvästi yleistymässä, Tyynilä sanoo.

Helsingissä Kuninkaantammen asuinalueen pihoilla on sadepuutarhoja, joissa on runsaasti kasvillisuutta ja paikallista louhekiveä. Kuva: Matti Myller / Yle

Kuninkaantammen lisäksi esimerkiksi Vantaan Kartanonkoskella sadevedet on pyritty hyödyntämään ja ohjaamaan eteenpäin luonnonmukaisin keinoin.

Kiinassa rajuihin sateisiin varautuvaa luonnonmukaista hulevesijärjestelmää on kutsuttu leikkisästi pesusienikaupungiksi.

Ideana jäljitellä luontoa

Helsingin kaupungin arkkitehti Suvi Tyynilä sanoo, että suunnittelun keskiössä ovat olleet luontopohjaiset ratkaisut.

– Jäljitellään luonnon omia tapoja hoitaa näitä vesiä, hän toteaa.

Kattovedet ja muu pintavalunta ohjataan erityisiin pihoille rakennettuihin sadepuutarhoihin, joissa on runsaasti kasvillisuutta ja paikallista louhekiveä.

Rakennuksissa on myös kasvipeitteisiä kattoja. Kuva: Matti Myller / Yle
Asuinalueen pihapiirit ovat vehreät hulevesien ansiosta. Kuva: Matti Myller / Yle

Rakentamisessa pyritään ylipäätään välttämään läpäisemättömiä pintoja.

Näin vesi voi imeytyä, eikä se keräänny massaksi, joka liikkuu valtoimenaan. Kortteleihin on myös rakennettu kasvipeitteisiä kattoja ja kulkureiteistä lähtien käytössä on vettä läpäiseviä pinnoitteita.

Katuvedet kaapataan kaivoilla pieniin altaisiin, joissa vettä viivytetään. Sekä pihoilta että kaduilta vesi ohjataan lopulta puroja pitkin laajoihin tulvapuistoihin.

Pihoilta ja kaduilta kerätty vesi ohjataan puroilla tulvapuistoihin. Kuva: Matti Myller / Yle
Tulvapuistot ovat normaalioloissa viihtyisiä vapaa-ajanviettopaikkoja. Kuva: Matti Myller / Yle

– Puistoissa on laaja niittyalue, johon ääriolosuhteissa vesi saa tulvia suunnitellusti, Tyynilä summaa prosessin.

Perinteisessä järjestelmässä vesi tulvii viemäreistä

Perinteisessä järjestelmässä vesi viedään mahdollisimman nopeasti viemäriin.

– Kovilla rankkasateilla viemärit kuitenkin helposti tukkeutuvat ja vesi päätyy kellareihin ja rakennusten rakenteisiin ja aiheuttaa suuria vahinkoja, Tyynilä sanoo.

Luonnonmukaista hulevesijärjestelmää rakennettaessa pyritään välttämään läpäisemättömiä pintoja, jotta vesi voi imeytyä maahan. Kuva: Matti Myller / Yle

Samalla, kun varaudutaan ilmastonmuutoksesta johtuviin rajumpiin sateisiin, syntyy kauniita viheralueita. Tulvapuistot ovat normaalioloissa viihtyisiä vapaa-ajanviettopaikkoja.

– Synergiaa viihtyisyyden ja vesienhallintajärjestelmän välillä, Tyynilä kehaisee.

Kuninkaantammen tulvapuisto saa kehuja muiltakin. Helsinkiläiset Eija Liuhto ja Tuula Haasoja kertovat sen olevan yksi heidän mielipaikoistaan.

Kuninkaantammen tulvapuisto on Eija Liuhdon ja Tuula Haasojan mielipaikkoja. He käyvät siellä viikoittain aamulenkillä. Kuva: Matti Myller / Yle

– Käydään täällä viikoittain aamulenkillä. Tosi kaunis ja ihana paikka, Eija Liuhto sanoo.

Liuhdon ja Haasojan mielestä parasta paikassa on juuri luonnonmukaisuus.

Arkkitehti Suvi Tyynilä sanoo, että nyt Suomessakin vauhdikkaammin yleistyvät luonnonmukaiset hulevesiratkaisut ovat olleet suosittuja naapurimaassa Ruotsissa jo pidempään.

Puistoissa on laaja niittyalue ja lampia, joissa vesi saa ääriolosuhteissa tulvia suunnitellusti. Kuva: Matti Myller / Yle

– Ruotsalaiset on meitä tässä vähän edellä, mutta nyt haetaan ja edistetään tänne meille sopivia ratkaisuja.

Jos rankkasateet yleistyvät, ongelma koskee kaikkia kaupungistuvia yhteiskuntia, joissa tiivis rakentaminen lisääntyy ja samalla vettä läpäisevän pinnan osuus kaupungeissa pienenee.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 23. syyskuuta kello 23:een saakka.

Lue myös:

Tutkimus: Ilmastonmuutos on kasvattanut tuhoisien tulvien todennäköisyyttä läntisessä Euroopassa huomattavasti

Rankkasateet sitoivat Helsingin pelastuslaitoksen kaikki resurssit vedenpumppaustehtäviin – vesi valui taloihin ja liiketiloihin

Suosittelemme sinulle