Ilmastonmuutos saattaa jatkossa aiheuttaa aiempaa rajumpia vesisateita. Tähän on myös alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota kaupunkirakentamisessa.
Ongelma on yhteinen kaikkialla maailman kaupungistuvissa yhteiskunnissa.
Arkkitehti Suvi Tyynilän mukaan Suomessa yksi uusimmista hulevesihankkeista on Helsingin Kuninkaantammen asuntoalue, jonne ollaan rakentamassa asuntoja noin 6 000 ihmiselle. Alueella on luonnonmukainen hulevesijärjestelmä, jolla ehkäistään tulvimista.
Vastaavia hankkeita on nyt meneillään useampia eri puolilla Suomea.
– Näitä on jo pidempään kehitelty, mutta nyt ne ovat selvästi yleistymässä, Tyynilä sanoo.
Kuninkaantammen lisäksi esimerkiksi Vantaan Kartanonkoskella sadevedet on pyritty hyödyntämään ja ohjaamaan eteenpäin luonnonmukaisin keinoin.
Kiinassa rajuihin sateisiin varautuvaa luonnonmukaista hulevesijärjestelmää on kutsuttu leikkisästi pesusienikaupungiksi.
Ideana jäljitellä luontoa
Helsingin kaupungin arkkitehti Suvi Tyynilä sanoo, että suunnittelun keskiössä ovat olleet luontopohjaiset ratkaisut.
– Jäljitellään luonnon omia tapoja hoitaa näitä vesiä, hän toteaa.
Kattovedet ja muu pintavalunta ohjataan erityisiin pihoille rakennettuihin sadepuutarhoihin, joissa on runsaasti kasvillisuutta ja paikallista louhekiveä.
Rakentamisessa pyritään ylipäätään välttämään läpäisemättömiä pintoja.
Näin vesi voi imeytyä, eikä se keräänny massaksi, joka liikkuu valtoimenaan. Kortteleihin on myös rakennettu kasvipeitteisiä kattoja ja kulkureiteistä lähtien käytössä on vettä läpäiseviä pinnoitteita.
Katuvedet kaapataan kaivoilla pieniin altaisiin, joissa vettä viivytetään. Sekä pihoilta että kaduilta vesi ohjataan lopulta puroja pitkin laajoihin tulvapuistoihin.
– Puistoissa on laaja niittyalue, johon ääriolosuhteissa vesi saa tulvia suunnitellusti, Tyynilä summaa prosessin.
Perinteisessä järjestelmässä vesi tulvii viemäreistä
Perinteisessä järjestelmässä vesi viedään mahdollisimman nopeasti viemäriin.
– Kovilla rankkasateilla viemärit kuitenkin helposti tukkeutuvat ja vesi päätyy kellareihin ja rakennusten rakenteisiin ja aiheuttaa suuria vahinkoja, Tyynilä sanoo.
Samalla, kun varaudutaan ilmastonmuutoksesta johtuviin rajumpiin sateisiin, syntyy kauniita viheralueita. Tulvapuistot ovat normaalioloissa viihtyisiä vapaa-ajanviettopaikkoja.
– Synergiaa viihtyisyyden ja vesienhallintajärjestelmän välillä, Tyynilä kehaisee.
Kuninkaantammen tulvapuisto saa kehuja muiltakin. Helsinkiläiset Eija Liuhto ja Tuula Haasoja kertovat sen olevan yksi heidän mielipaikoistaan.
– Käydään täällä viikoittain aamulenkillä. Tosi kaunis ja ihana paikka, Eija Liuhto sanoo.
Liuhdon ja Haasojan mielestä parasta paikassa on juuri luonnonmukaisuus.
Arkkitehti Suvi Tyynilä sanoo, että nyt Suomessakin vauhdikkaammin yleistyvät luonnonmukaiset hulevesiratkaisut ovat olleet suosittuja naapurimaassa Ruotsissa jo pidempään.
– Ruotsalaiset on meitä tässä vähän edellä, mutta nyt haetaan ja edistetään tänne meille sopivia ratkaisuja.
Jos rankkasateet yleistyvät, ongelma koskee kaikkia kaupungistuvia yhteiskuntia, joissa tiivis rakentaminen lisääntyy ja samalla vettä läpäisevän pinnan osuus kaupungeissa pienenee.
Voit keskustella aiheesta torstaihin 23. syyskuuta kello 23:een saakka.
Lue myös: