Hyppää sisältöön

Tuntematon mies maalasi ilman lupaa ja keskellä kirkasta päivää näkyvälle paikalle Helsinkiin graffitin, jonka koko hämmästyttää ohikulkijoita

Näin kookkaita omin luvin tehtyjä teoksia pääsee harvoin näkemään. Helsingin Pohjois-Haagassa on autio varasto ja hylätty päiväkoti, jotka vetävät graffitimaalareita puoleensa.

Graffiti seinässä
Helsingin Pohjois-Haagan hylätylle huonekaluvarastolle on ilmestynyt valtavan kokoinen graffiti. Pitkän linjan graffitiharrastaja Juho Toiskallio arvio videolla, kuinka kauan sen tekemiseen on mennyt. Kuvaus ja leikkaus: Antti Kolppo / Yle

Helsingin Pohjois-Haagassa sijaitsevan hylätyn huonekaluvaraston betonimuuriin ilmestyi reilu viikko sitten poikkeuksellisen suuri ja näyttävä graffiti, joka sai ohikulkijat hieraisemaan silmiään. Se on 25 metriä leveä.

Näin iso teos näkyvällä paikalla kadun varressa herättää ajatuksia. Kuka sen on maalannut? Onko maalareita ollut yksi vai useampi? Ja onko sitä edes maalattu päivällä? Tästähän pitää ottaa selvää.

Vastaavan kokoisia katutaideteoksia näkee yleensä vain kerrostalojen seinien muraaleissa tai esimerkiksi Helsingin keskustan pyöräbaanan tunneleissa. Ne ovat luvan kanssa tehtyjä töitä, mutta Pohjois-Haagan ilmestynyt teos on luvaton.

Pohjoishaagalaisilta kyselemällä selviää, että kaksiosainen teos on maalattu päivänvalossa.

Aurinkoisena tiistaina syyskuun puolivälissä ohikulkijat näkivät, kuinka mies sortseissa maalasi telalla kaksimetriset e-kirjaimet purkutalon seinään. Hän oli asetellut kunkin kirjaimen kohdalle avatun maalipurkin työntekoa nopeuttamaan.

Videolla nähtyä suurta graffitia vastapäätä on saman tekijän toinen työ. Molemmat niistä on maalattu samalla viikolla. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Muutama päivä sen jälkeen viereiseen betonivalliin ilmestyi suurikokoinen graffiti – todennäköisesti yhden päivän aikana.

Graffiti – Wraitterin käsikirjan (2020) kirjoittanut Juho Toiskallio pitää erityisesti teoksen sijaintia poikkeuksellisena.

–Näin kookkaita omin luvin tehtyjä teoksia suuri yleisö pääsee harvemmin näkemään. Usein tällaiset puoliluvalliset paikat ovat syrjemmällä, ulkopuolisten katseilta piilossa – ja näkyviltä paikoilta ne puhdistetaan usein nopeasti pois.

Juho Toiskallio haastatteli kirjaansa yli 50 suomalaista graffitimaalaria. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Graffitien tekijät etsivät hylättyjä rakennuksia

Orapihlajatien ja Aino Acktén tien risteyksessä oleva vanha huonekaluvarasto on tarkoitus purkaa uusien kerrostalojen tieltä. Purkutalon seiniin maalaamiseen pitäisi olla omistajan lupa, mutta käytännössä sellaisia ei kysellä.

Graffitien tekijät löysivät paikan reilu vuosi sitten, minkä jälkeen sen seiniin on maalattu yhä uusia ja uusia graffiteja myös entisten päälle.

– Toki tekijät katsovat, ettei minkä tahansa päälle maalata. Jos siinä on arvostetun, 30 vuotta graffiteja tehneen maalarin teos, niin sitä tuskin ihan ensimmäiseksi maalataan yli, kertoo Toiskallio.

Sisälle rakennukseen meneminen on luvatonta. Maaliskuussa rakennuksessa oli tulipalo.

Pitkän linjan graffitiharrastaja Toiskallion mukaan paikka vetää puoleensa selvästi kokeneita tekijöitä. Ei ole liioiteltua sanoa, että purkutalolla voi nyt nähdä pääkaupunkiseudun parhaimpien tekijöiden kädenjälkeä. Tyylien kirjo on laaja.

– Jotkut ovat saaneet täällä ensikosketuksen maalaamiseen, ja toiset ovat maalanneet kymmeniä vuosia.

Pohjoishaagalaiset ovat jakaneet somessa kuvia purkutalon seiniin ilmestyneistä graffiteista. Kuva: Antti Kolppo /Yle
Purkutalolta löytyy joitakin kymmeniä tyhjiä spraypurkkeja. Suurin osa käytetyistä purkeista on siivottu pois. Kuva: Antti Kolppo / Yle
Toiskallion mukaan kokeneen tekijän tunnistaa omintakeisesta tyylistä. Kuva: Antti Kolppo / Yle
Vieri vierekkäin olevat graffitit kiertävät koko talon. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Autio päiväkoti on saanut myös uuden maalikerroksen

Pohjois-Haagassa on myös toinen kohde, jonka maalarit ovat löytäneet. Purettavaksi suunniteltu päiväkoti Ella on jäänyt autioksi, ja nyt sen seinät ovat täynnä graffiteja.

Käytöstä poistetun päiväkodin tilalle aiotaan rakentaa kerrostaloja. Kuva: Antti Kolppo / Yle
Hylätyn päiväkodin päädyssä oleva maalaus näkyy hyvin viereiselle Näyttelijäntielle. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Spraymaalipurkki maksaa noin neljä euroa. Juho Toiskallion mukaan tavallisen monivärisen graffitin tekoon menee minimissään kuusi purkkia. Piissiin, kuten graffitin tekijät kutsuvat suurikokoisia teoksiaan, voi mennä satojakin purkkeja. Tästä syystä käytetään myös lateksia ja maalitelaa pintojen värittämiseen, koska se on edullisempaa.

Kuvataiteilijana ja graafisena suunnittelija nykyisin toimiva Juho Toiskallio aloitti itse graffitien teon 80-luvulla, kun hip hop rantautui Suomeen.

– Alkuvaiheessa yleisö ihaili näitä ensimmäisiä graffiteja, mutta sitten 90-luvulla yhteiskunnan otteet kovenivat, kertoo Toiskallio.

Helsingissä oli vuosina 1998–2008 Stop töhryille -kampanja, jonka tavoite oli poistaa graffitit, tarrat ja julisteet katukuvasta. Kaupunki palkkasi jopa vartiointiliikkeen valvomaan kieltoa.

Tänä päivänä Helsingin kaupunki suhtautuu aiempaa myönteisemmin katutaiteeseen. Luvallisia maalausseiniä on eri puolilla kaupunkia.

Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristö yksikön päällikkö Pasi Lönnberg kertoo, että nuorisotoimi, erilaiset yhdistykset ja monet graffititaiteilijat ovat maalanneet luvalla lukuisia alikulkuja, muureja ja sähkökaappeja ympäri kaupunkia. Luvan saamiseksi pitää olla suunnitelmat maalauksesta sekä tarvittaessa maalaustyön aikaiset työmaasuunnitelmat.

Luvattomasti tehdyt graffitit, pääasiassa tägit, kaupunki pesee pois esimerkiksi asukkailta tulleiden havaintojen perusteella.

Juho Toiskallio haluaa auttaa ihmisiä ymmärtämään paremmin graffitikulttuuria. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Graffitien teko on elämäntapa. Se on myös sosiaalista. Usein maalataan yhdessä muiden kanssa.

– Maalaukset ovat sen elämäntavan ilmentymiä. Aikaa käytetään myös maalausten suunnitteluun ja paikkojen etsimiseen. Aktiivinen maalari maalaa päivittäin – tai öittäin.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 28. syyskuuta kello 23:een saakka.

Lue myös:

Tämän veistoksen näkee vain, jos on asiaa Tullinpuomin laboratorioon: graffititaitelija EGS:n uusin teos kuvaa koronavuoden tärkeintä saavutusta

Törkykuntoon rapistuneesta kerrostalosta kuoriutui purkutaiteen paratiisi: tällaiselta näyttää graffiteilla verhoiltu entinen vuokratalo

Suosittelemme sinulle