Hyppää sisältöön

Miksi yksi kauppakeskus pärjää Porin ydinkeskustassa ja toinen ei? Tyhjenevään Isokarhuun suunnitellaan kaikkea paitsi lisää kauppoja

Isokarhun kauppakeskus Porin keskustassa on tyhjentynyt liikkeistä jo useamman vuoden ajan. Samaan aikaan kadun toisella puolella oleva Teljäntori on lähes täynnä myymälöitä. Myös ihmiset ovat löytäneet takaisin pahimman pandemiatilanteen jälkeen.

Kauppakeskukset IsoKarhu ja Teljäntori Porin kävelykadun varrella.
Isokarhun kauppakeskus Porin kävelykadun varrella tyhjenee liikkeistä, kun vastapäätä sijaitsevan Teljäntorin liiketiloissa on kuhinaa. Video: Katja Halinen / Yle

Porin keskustan kauppakeskuksilla menee pahimman korona-ajan jälkeen hyvin eri tavoin.

Kauppakeskus Isokarhun tilat tyhjenevät vauhdilla, kun viereisellä Teljäntorilla on vain yksittäisiä tyhjiä liiketiloja.

Teljäntorin yrittäjälähtöisyys on ollut koronan aikaan siunaus, uskoo markkinointitiimin vetäjä, yrittäjä Miika Silfver.

– Me pystyimme pahimpaan korona-aikaan päättämään, että olemme arkisin auki esimerkiksi vain kolme tuntia. Meillä ei ole taustalla isoa osakeyhtiötä, jonka kanssa olisi vaikea neuvotella, Silfver sanoo.

Iloista aikaa ei Teljäntorillakaan vietetty, kun pandemia oli pahimmillaan.

– Kyllä ne olivat ankeita aikoja, kahvilakaan ei pyörinyt normaalisti ja ihmisiä ei vain ollut, Silfver muistelee.

Miika Silfver on pitänyt laukkuliikettä Teljäntorilla 13 vuotta. Hän pitää Teljäntorin etuna erityisesti yrittäjälähtöisyyttä. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Isokarhu kaipaa suunnanmuutoksen

Teljäntorin vieressä, kävelykadun toisella puolella on kauppakeskus Isokarhu, jonka tilat ovat tyhjentyneet jo muutaman vuoden ajan.

Korona on ollut Isokarhun nykyiselle toiminnalle käytännössä viimeinen pisara.

– Iso muutos on menossa ja ollut käynnissä oikeastaan jo muutaman vuoden. Vähittäiskaupan kysyntä ydinkeskustassa on laskenut oleellisesti, sanoo Isokarhun omistavan Cityconin liiketoimintajohtaja Mari Laaksonen.

Isokarhun kauppakeskuksen käytävät ovat tänä päivänä varsin tyhjät. Isokarhu avattiin Porissa vuonna 1991. Kuva: Katja Halinen / Yle

Isokarhuun on mietitty todellista suunnanmuutosta. Vähittäiskauppaa voisi edelleen löytyä keskuksen katutasosta, mutta muuten suunnitelmia löytyy uusilta aloilta.

– Olemme jo jonkin aikaa miettineet Isokarhun toimintaa uusiksi. Vähittäiskaupan puolelta uskon, että kahvila-ravintolatoiminta jatkuu edelleen vahvana. Muuten mennään palveluiden puolelle, eli esimerkiksi toimistot, asuminen, hotelli- ja hostellipalvelut. Erilaiset coworking-tilat ovat myös tarpeen, Laaksonen luettelee.

Isokarhusta voisi tulevaisuudessa löytyä myös hyvinvointia tarjoavia palveluita.

– Ihan kuntosaleista lähtien. Sitten erilaisia luomutuotteita tai lähituottajapalveluita myyviä, ihan laidasta laitaan.

Mari Laaksonen kertoo, että joitain neuvotteluita on jo käyty.

– Jonkin verran neuvotteluita on ollut, ei vielä valtavaa määrää mutta joitain.

Porin kaupungin apua kaivataan

Isokarhun toiminnan kuihtuminen liitetään usein liian herkästi koko Porin keskustan näivettymiseen.

Tätä näkemystä Miika Silfver ei jaa.

– Olemme hieman ihmeissämmekin seuranneet täällä Isokarhun muutosta. Helposti kirjoitetaan, että Isokarhu tyhjenee ja Porin keskusta näivettyy, mutta tätä emme täällä Teljäntorilla kyllä ihan allekirjoita.

Silfver on itse pitänyt Manner-Laukkua Teljäntorilla 13 vuotta.

– Emme me olisi täällä 13 vuotta olleet, jos täällä ei olisi ihmisiä.

Isokarhun tyhjeneminen ei ole yhtä kuin Porin keskustan tyhjeneminen, mutta vaikutusta sillä on keskustan elinvoimaan, Silfver uskoo.

– Porin kaupungin pitäisi nyt ottaa tässä asiassa ohjat käsiin ja kehittää muutakin kuin Yyteriä. Eihän keskusta hyvin voi, jos yksi kauppakeskus tyhjenee. Kaupungin johdon pitäisi miettiä, mitä keskustan kehittämiseksi voitaisiin tehdä.

Kenkäporin kauppias Juha Janhunen ja Miika Silfver pitävät Teljäntoria hyvänä kauppapaikkana. Yrittäjät tukevat paljon toisiaan. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Pääkirjasto Isokarhuun?

Cityconin liiketoimintajohtaja Mari Laaksonen kertoo, että tiloista on käyty neuvotteluja myös Porin kaupungin kanssa.

Yksi mahdollinen muuttaja voisi olla pääkirjasto, jonka nykyinen rakennus on 50 vuotta vanha ja peruskorjaamaton.

Kaikenlaista pikkuvikaa ja isompaakin löytyy, kertoo Porin kaupungin kulttuuriyksikön päällikkö Jyri Träskelin.

– Kirjaston ja kirjastopalvelun kannalta Isokarhu olisi todella ihanteellinen ratkaisu.

Träskelin tietää, ettei kaupungilta heru rahaa, jos noin vain kävelee sitä pyytämään vuokra- ja muuttokustannuksiin. Mitä tapahtuisi vanhalle kiinteistölle, mitä muutto todellisuudessa maksaisi?

– Tällainen visio vaatisi kunnollista suunnittelua. Nyt olisi sellaiselle täydellinen tilaisuus.

Kaupungin tilayksikön päällikkö Mikko Viitala sanoo, että kaupungin taloudellinen tilanne on sellainen, ettei tilaratkaisuita tehdä ainakaan tuosta vaan.

– Tiloja ei hankita tilojen vuoksi, vaan tarpeeseen.

Viitala pitää nykyistä kirjastorakennusta teknisesti käyttötarkoitukseensa sopivana. Joitain korjauksia on tehty, vaikka haasteitakin on ollut. Ilman huolellista suunnittelua ja tarveselvitystä uusien tilojen hankkiminen näyttää epätodennäköiseltä.

– Tilayksikön näkökulmasta konsernin ulkopuoliset tilat ovat aina kuluerä, Mikko Viitala sanoo.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 23.9. kello 23.

Lue myös:

Porin keskustan tyhjeneminen jatkuu – jälleen uusi liike siirtyy Puuvillaan

Tutkimus: Porin keskustan elinvoima hiipunut selvästi

Porin keskustaan suunnitellaan pyöräilylle varattua pääväylää – ilmainen kadunvarsipysäköinti historiaan?

Suosittelemme sinulle