Hyppää sisältöön

Viranomaiset eivät saaneet metsässä vuosia toiminutta "Telebaaria" kuriin – nyt sen asiakkaille halutaan perustaa virallinen olohuone

Kouvolan Eskolanmäessä sijaitseva metsikkö on vuosikaudet kerännyt porukkaa juomaan alkoholia. Kaupunki on yrittänyt jo pitkään saada niin sanotun Telebaarin loppumaan.

Telebaarin lähistöllä on kauppa, koulu ja päiväkoti. Kuvan henkilö on antanut luvan kuvan ottoon. Kuva: Antro Valo / Yle

Noin kahden kilometrin päässä Kouvolan ydinkeskustasta on metsikkö, jota kutsutaan yleisesti Telebaariksi.

Eskolanmäessä toimivan kaupan takana sijaitsevassa puistossa on käynyt jo vuosien ajan joukko ihmisiä juomassa alkoholia. Tästä on aiheutunut häiriöitä lähiympäristöön.

Alueen vieressä on esimerkiksi yli 500 oppilaan koulu ja viime vuonna valmistunut päiväkoti.

Tilannetta on seurattu kaupungissa pitkään. Viranomaiset ovat vuosien varrella yrittäneet keksiä ratkaisua Telebaarin lopettamiseksi. Tämä ei ole kuitenkaan onnistunut.

Nyt metsässä oleskelevat halutaan jälleen häätää pois.

Paikka päihtyneille

Kaksi kaupunginvaltuutettua on aiemmin jättänyt valtuustoaloitteen siitä, että kaupunginhallitus selvittäisi poliisin mahdollisuudet lisätä Eskolanmäen asukkaiden ja kaupan turvallisuutta puiston alueella.

Kaupunginvaltuusto lähetti aloitteen viime keväänä kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.

Tavaroiden jättäminen metsikköön on kielletty. Silti niitä aina tuodaan paikalle sitä mukaa, kun entiset on viety pois. Telebaariin pystytettyyn kylttiin on kirjoitettu uudet tekstit. Kuva: Antro Valo / Yle

Tekninen lautakunta otti kantaa aloitteeseen tiistaina. Lautakunnan mukaan tilannetta Eskolanmäessä voisi helpottaa, jos sinne saataisiin matalan kynnyksen paikka päihtyneille.

Lautakunta totesi, että kaupungin tulisi esittää Kymenlaakson sosiaali- ja terveyskuntayhtymälle päihtyneille osoitetun paikan perustamista Eskolanmäkeen.

Telebaarin säännöt

Telebaari, eli viralliselta nimeltään Karhupuisto, on hoidettua puoliavointa puistometsää. Sitä ei ole rakennettu toiminnalliseksi puistoksi, koska sellaiselle ei ole nähty tarvetta. Telebaarin vieressä on laaja hoidettu puistoalue.

Viranomaiset kävivät metsikössä viimeksi elokuussa 2020. Karhupuistossa oli käynnin aikana paikalla 6–8 henkilöä.

– He kertoivat paikan merkityksellisyydestä ja yhteisöllisyydestä. Kävijät olivat laatineet alueelle yhteiset säännöt. Muun muassa huumeiden käyttö tai alaikäisten oleskelu ei Telebaarissa ole sallittua, tekninen johtaja Hannu Tylli kirjoittaa valtuustoaloitteeseen osoitetussa vastauksessaan.

Telebaarissa liehuu Suomen lippu. Kuva: Antro Valo / Yle

Alueen käyttäjien mielestä heillä ei ollut muutakaan paikkaa, mihin mennä, koska kerrostaloasunnoissa tulee valituksia. He ovat tuoneet alueelle pöytiä, penkkejä ja sohvia aina sitä mukaa, kun viranomaiset ovat siirtäneet entiset pois.

– Käyttäjien mukaan alue on heille tärkeä, eivätkä he aio siirtyä sieltä pois, vaikka heille osoitettaisiin toinen paikka lähistöltä, Tylli toteaa vastineessaan.

Käynnin yhteydessä viranomaiset tarkastivat viereisen elintarvikemyymälän, jossa he ohjeistivat rajoittamaan alkoholin myyntiä päihtyneille henkilöille. Kaupunki toteaa vastineessaan, että ongelman kannalta olennaista olisi, että myymälästä ei myytäisi alkoholia päihtyneille.

Kuluneiden parin vuoden aikana poliisi on joutunut puuttumaan Telebaarin alueella yhteen puukotukseen. Se tapahtui kesällä 2020. Kouvolan kaupungin tietojen mukaan poliisi ei ollut saanut ilmoituksia alueelta sitä edeltävänä kesänä.

Tilanne ei ollut muuttunut kuluvan vuoden huhtikuuhun mennessä.

Suosittelemme sinulle