Hyppää sisältöön

Miten saada lapset ja nuoret lukemaan kirjoja? Kokeile lukukarkkeja tai lukupalkkaa!

Tietokirjailija Kai Ekholm vinkkaa myös aikuisille viehättävän keinon lisätä lukemista. Hän uskoo sen jopa parantavan parisuhdetta.

Tuulianna Tolalla on toimiva keino houkutella lapsia lukemaan - kaikki alkaa karkkihyllyltä
Tuulianna Tolalla on toimiva keino houkutella lapsia lukemaan - kaikki alkaa karkkihyllyltä

– Meillä on 14 prosenttia kansasta, eli 750 000 ihmistä, joilla on lukemisen kanssa ongelmia, Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraillut tietokirjailija Kai Ekholm sanoo.

Ekholmin mukaan tuossa joukossa on ihmisiä, jotka eivät ymmärrä kirjoitettua tekstiä eivätkä halua lukea sitä tai pysty tuottamaan kokonaisia lauseita.

– 10 000 ammattikoululaista putoaa pois vuosittain, koska he eivät ymmärrä, mitä heille kirjoitetaan saati osaisi muodostaa lauseita, Ekholm jatkaa.

Aiemmin Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitajana työskennellyt Ekholm lataa karuja numeroita pöytään. Hän on tutkinut suomalaisten lukemista ja pian julkaistaan hänen uusin asiaa valoittava teos, Lukemisen aika.

Vapaa-aika on monelle arvokasta. Kirjojen asemesta moni tempautuu mielummin sosiaalisen median maailmaan tai katselemaan suoratoistopalvelua. Lapsia ja nuoria tuntuvat houkutelevan konsolipelit ja pelaaminen ylipäänsä eri alustoilla. Moni vanhempi tuskaileekin, miten saisi jälkikasvunsa kiinnostumaan kirjoista.

Miten lisätä lukemista arjessa?

Puoli seitsemän -ohjelman toimittaja Tuulianna Tola testasi lapsien kanssa lukukarkkeja. Idea on yksinkertaisesti se, että järjestetään kotona lukutunti, jonka aikana koko perhe lukee ja samalla saa napsia karkkeja. Osa vanhemmista taas maksaa nuorisolle pientä lukupalkkaa.

Ekholmin mielestä kaikki on sallittua kunhan saadaan lapset kirjojen ääreen.

– Jos esimerkiksi ne pojat saadaan houkuteltua kirjan ääreen ajatuksella: "Saat nyt kympin, jos luet Don Quijoten tai Harry Potterin", niin lahjonta on erittäin sallittua.

Monesti puhutaan siitä, kuinka liikuntaa saisi lisättyä arkeen. Mutta entäpä jos yrittäisi lisätä lukemista lisää päivään?

– On erilaisia keinoja, kuten vaikka vessakirjasto, Ekholm vinkkaa.

– Minullakin on sellainen, ja Thomas Mannin Taikavuori on edennyt siellä korona-aikana hyvää vauhtia.

Ekholm vinkkaa pariskunnille myös varsin viehättävän lukutavan:

– Hurmaava tapa parantaa parisuhdetta on lukea puolisolle ääneen.

Korjaus 24.9..2021 klo 9:15. Jutusta korjattu virheellinen tieto, jonka mukaan "10 000 ammattikorkeakoululaista putoaisi pois vuosittain koulusta, koska he eivät ymmräärä, mitä heille kirjoitetaan". Sitaattiin on korjattu nyt oikea muoto eli "10 000 ammattikoululaista."

Katso koko lähetys Areenasta

Suosittelemme sinulle