Hyppää sisältöön

Lasten ja nuorten sisäliikunnan harrastajamäärissä näkyy vielä korona-ajan notkahdus

Pohjois-Pohjanmaan liikunnasta kerrotaan, että kato näkyy eritysesti kamppailulajien, naisvoimistelun ja salibandyn harrastajamäärissä. Tilanne ei ole syyskauden alkaessa vielä normalisoitunut, vaikka rajoituksista on pääosin päästy irti.

Salibandyseura Mig treenaa
Sisäliikuntalajeihin odotellaan nyt harrastajia mukaan. Kuva: Marjut Suomi / Yle
Päivi Annala

Joka kolmas Oulun alueen urheiluseura kärsii edelleen merkittävästä harrastajamäärän vähenemisestä koronan myötä.

Pohjois-Pohjanmaan liikunnan kyselyyn vastasi yli 30 Oulun alueen urheiluseuraa.

Erityisesti väki on kaikonnut lasten ja nuorten sisäliikuntaharrastuksista. Pohjois-Pohjanmaan liikunnan seura- ja yhdistyskehittäjä Juha Laukka toteaa kamppailulajien, naisvoimistelun ja salibandyn harrastajamäärien notkahtaneen. Tilanne ei siis ole syyskauden alkaessa vielä normalisoitunut, vaikka rajoituksista on pääosin päästy irti.

– Kyllä määrä on merkittävä ja se kohdistuu lapsiin ja nuoriin, mikä on huolestuttavaa. Perheissä pohditaan käynnistyvätkö sarjat ja kannattaako ostaa lisenssiä. Harrastusten jatkuvuus kun katkeaa, niin siihen tulee muuta mukaan. Toisaalta perheet ovat myös lisänneet yhdessä ulkoilua.

Ulkoiluaktiviteetit ovatkin olleet nosteessa.

– On lajeja ja seuroja, jotka ovat pystyneet kasvattamaan harrastajamääriään. Esimerkiksi tennisseuran kurssit ovat täynnä. Padelin suosio on räjähtänyt. Veneilyn parissa on harrastajamäärät kasvaneet. Tämä on lajikohtaista, miten tämä tästä lähtee purkautumaan.

Laukka ei ole huolissaan seurojen puolesta. Seurat ovat pystyneet sopeuttamaan toimintaansa.

– Tarjontaa on nyt enemmän kuin on tulijoita. Kilpaurheilu kun pääsee vauhtiin, niin se on seurojen keino houkutella lajien pariin harrastajia. Lisäksi monet seurat tarjoavat kouluilla erilaista kerhotoimintaa.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle