Hyppää sisältöön

Perunasato jää kehnoksi Etelä-Suomessa – kouvolalainen viljelijä joutuu ostamaan perunat asiakkailleen muualta

Ruokaperunan sato jää tänä vuonna paikoin reilusti keskimääräistä pienemmäksi. Huonoin tilanne on Etelä-Suomessa, jossa kuiva kesä pilasi ison osan sadosta.

Perunanviljelijä Jari Frantsi kertoo, mitä ajattelee perunasadosta: "Yksi surkeimmista vuosista"
Perunanviljelijä Jari Frantsi kertoo, mitä ajattelee perunasadosta: "Yksi surkeimmista vuosista"

Frantsin tilalla Kouvolan Valkealassa koneet nostavat perunaa nyt aamusta iltaan.

Nostettavaa riittää vielä noin kymmenen hehtaarin alalta. Ensi viikolla Frantsin perunakausi on paketissa.

Perunanviljelijä Jari Frantsi kuvailee tämän kauden satoa surkeaksi. 40 hehtaarin perunapelloista sato meni pieleen 15 hehtaarin alalta.

– Meillä jää ainakin puoli miljoonaa kiloa vajetta tänä vuonna.

Tämä tarkoittaa sitä, että viljelijä joutuu ostamaan perunaa Pohjanmaalta, jotta pystyy toimittamaan sitä ostajille sovitusti.

Perunasato jää tänä vuonna tavanomaista pienemmäksi Frantsin tilalla Valkealassa. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

– Me maksamme nyt tuplahinnan siitä, kun osa meni pieleen. Ostoperunalla paikataan tätä, Jari Frantsi kertoo.

Tilalta lähtee joka arkipäivä kuorma-autollinen perunaa. Tärkein asiakas on Kouvolan kaupunki. Suurin osa perunoista kuljetetaan kaupungin tuotantokeittiöön, josta perunat päätyvät esimerkiksi koululaisten lautasille. Perunaa kuskataan myös esimerkiksi Kotkaan ja Rantasalmelle Etelä-Savoon.

"Yksi surkeimmista kesistä"

Perunan sadonkorjuu on nyt täydessä vauhdissa ympäri maata.

Suurimmalla perunantuotantoalueella Pohjanmaalla sadosta on ehditty korjata suurin osa, 70–80 prosenttia. Pro Agrian mukaan perunasato jää Pohjanmaalla 10–15 prosenttia keskimääräistä pienemmäksi.

Kuivimmilla alueilla Etelä-Suomessa perunasadon arvioidaan jäävän noin 60–70 prosenttiin keskimääräisestä. Tähän joukkoon kuuluu Frantsin tila Valkealassa.

Jari Frantsi on viljellyt perunaa 30 vuotta. Tämä vuosi on yksi surkeimmista. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Jari Frantsilla tuli tänä syksynä 30 vuotta täyteen perunanviljelijänä. Hänen mukaansa tämä kausi kuuluu surkeudessaan top 5:een.

Tilalla istutettiin toukokuun ensimmäisellä viikolla perunaa 15 hehtaarin alalle, kunnes alkoivat sateet. Sadetta kesti kaksi viikkoa, minkä jälkeen sää kylmeni viikoksi. Osa siemenperunoista kuoli. Sitten alkoivat helteet.

– Hellettä oli kuusi viikkoa, mikä oli aivan kaaos. Tämä on yksi surkeimpia kesiä, mitä minä muistan, Jari Frantsi summaa.

Rustam Tsiura lajittelee perunoita Frantsin tilalla. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Uudet koneet jäävät ostamatta

Huono sato tarkoittaa sitä, että tilalla ei ole varaa investoida uusiin koneisiin tänä vuonna.

– Saamme ruokarahat, mutta ei voida investoida. Joka vuosi pitäisi jokin vehje ostaa, että tällä pärjää, Jari Frantsi sanoo.

Uusi trukki jää nyt odottamaan parempia aikoja.

Perunnannostokone maksoi aikoinaan 120 000 euroa. Sillä Frantsi aikoo pärjätä seuraavat kymmenen vuotta eli niin kauan kuin aikoo viljellä perunaa.

Perunannosto jatkuu Frantsin tilalla ensi viikolle asti. Kuva: Vesa Grekula / Yle

Tila työllistää ympärivuotisesti kourallisen ihmisiä. Nyt töissä on lisäksi pari sesonkityöntekijää. Kun perunat on saatu nostettua, sesonkityöntekijät lähtevät kotiin ja pellot kynnetään.

– Sen jälkeen pakataan ja kuoritaan koko talvi.

Jari Frantsi ottaa itse vastaan tilauksia, pakkaa ja lajittelee perunoita. Hän kertoo tekevänsä töitä kymmenen tuntia päivässä, kuutena päivänä viikossa. Hän myöntää, että ajatus alanvaihdosta käy mielessä aika ajoin.

– Joka kuukausi käy mielessä se asia, mutta mihin sitä tämänikäinen ukko enää lähtee. Tätä on tehtävä loppuelämä, ja se on siinä sitten.

Suosittelemme sinulle