Hyppää sisältöön

Potilasvahinkoraportti: Kokonaiskuva koronaan liittyvistä potilasvahingoista nähdään vasta vuosien kuluttua

Tuoreen raportin mukaan Potilasvakuutuskeskus on elokuun 2021 loppuun mennessä antanut ratkaisun 77 koronaan liittyvään potilasvahinkoilmoitukseen. Vain joka kymmenes ilmoitus on johtanut korvauksiin.

Vain harvoissa koronaan liittyvissä vahinkoilmoituksissa on ollut kyse korvattavista potilasvahingoista. Hoitaja otti nenä-nielunäytettä Mehiläisen drive-in-testausasemalla Helsingissä viime kesänä. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle

Vain joka kymmenes koronaan liittyvä potilasvahinkoilmoitus on johtanut korvauksiin, kertoo Potilasvakuutuskeskuksen (PVK) tuore raportti (siirryt toiseen palveluun).

Elokuun 2021 loppuun mennessä 77 ratkaistusta vahinkoilmoituksesta noin puolet liittyi suoraan koronavirukseen, tyypillisesti näytteenottoon, hoidon tarpeen arviointiin tai rokotukseen. Välillisesti koronaan liittyvissä vahinkoilmoituksissa oli raportin mukaan yleensä kyse epidemian vuoksi viivästyneestä muuhun sairauteen tai oireeseen liittyvästä hoidosta.

Koronaan liittyvistä ratkaistuista vahinkoilmoituksista vain 8 johti myönteiseen korvauspäätökseen.

Tämä on noin 10 prosenttia saapuneista ilmoituksista. Määrää voi pitää pienenä, sillä samalla aikavälillä keskimäärin 24 prosenttia kaikista potilasvahinkoilmoituksista johti korvauksiin.

Puolet koronaan liittyvistä korvatuista tapauksista liittyi koronanäytteenottoon, yksi hoidossa saatuun koronavirustartuntaan ja loput muiden sairauksien hoidossa tapahtuneisiin diagnoosi- tai hoitoviiveisiin.

Korvaamattomuuteen useita syitä

Potilasvakuutuslain mukaan hoidon viiveestä aiheutunutta vahinkoa ei korvata potilasvakuutuksen kautta, jos terveydenhuollon resurssit ovat olleet tilanteessa rajallisia ja hoidon kiireellisyys on arvioitu oikein.

Potilaalle ei myönnetä myöskään korvausta kiireettömäksi arvioidussa tilanteessa, jossa viive on aiheuttanut potilaan tilanteen vaikeutumisen. Terveydenhuollon vastuulla on kuitenkin kaikissa olosuhteissa järjestää kiireellinen, potilaan sairauden hoidon vuoksi välttämätön hoito.

Rokotuksiin liittyvät vahinkoilmoitukset eivät johtaneet korvauksiin, koska ne joko eivät aiheuttaneet henkilövahinkoa, tai ne kuuluivat lääkevahinkovakuutuksen (siirryt toiseen palveluun) arvioitaviksi. Pelkkä koronavirukselle altistuminen hoidon yhteydessä ei myöskään oikeuta korvauksiin.

Potilasvakuutuskeskus käsittelee kaikki potilasvahinkoilmoitukset Suomessa.

Raportin mukaan koronaepidemia on voinut vaarantaa potilasturvallisuutta monella tavalla. Maailmalta ja Suomesta on raportoitu diagnoosi- ja hoitoviiveiden lisääntymistä, mutta potilasvahinkojen määrää ei raportin pohjalta voida arvioida, sillä aineisto täydentyy vielä vuosien ajan, todetaan raportissa.

Lue lisää:

Korona näkyy potilasvahinkoilmoituksissa – tämän vuoden puolella ilmoituksia on tehty muun muassa rokotustoimenpiteisiin liittyen

Suomessa on annettu noin 6,7 miljoonaa koronarokoteannosta – vahinkotapauksia korvattu vajaat 90

Suosittelemme sinulle