Hyppää sisältöön

Talousasiantuntijat tyrmäävät rahaministerin puheet verojen alennuksesta: ”Tätä ei toteuteta, ja Saarikko itsekin tietää sen”

Talousasiantuntijoiden mielestä nyt ei ole aika alentaa veroja. Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Mika Maliranta arvioi, että veroelvytys voisi pahentaa Suomen velkaongelmaa. Tuloveroale saa kuitenkin kannatusta Veronmaksajien keskusliitolta.

Tuloveron alennus jättäisi enemmän käteistä kuluttajan käteen. Valtion velkaongelmaa se ei asiantuntijoiden mukaan helpota. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Talousasiantuntijat ihmettelevät valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) veropuheita. Saarikko väläytti ansiotuloverotuksen keventämistä keskiviikkona Keskuskauppakamarin tilaisuudessa.

Saarikon mielestä veroalea ei kannata jäädä odottamaan ensi vaalikaudelle. Kauppakamari esitti tilaisuudessaan ansiotuloveron keventämistä ensi vaalikaudella.

Ajoitus tuntuu olevan pielessä, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

– Suhdannemielessä tällä vaalikaudella siinä ei ole järkeä, koska nyt pitäisi ennemmin kiristää julkista taloutta, jotta kerättäisiin puskureita tulevia varten.

Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju ihmettelee Saarikon puheita. Kuva: Sini Järnström/ Yle

Vaalit lähestyvät, ja se alkaa Kangasharjun mielestä näkyä. Veronalennuspuheet ovat hänen mielestään harkitsemattomia myös siksi, että hallitusohjelmassa ei ole sovittu veronalennuksista (siirryt toiseen palveluun), eikä niitä olla toteuttamassa.

– Saarikko itsekin tietää tämän. Kuulostaa poliitikon puheelta, vaaleihin valmistautumiselta ja äänten kalastelulta.

Kannatusta Saarikon veroalepuheille tuli kuitenkin Veronmaksajien keskusliitolta:

Palkansaajien tutkimuskeskusken johtaja Mika Maliranta arvioi, että tuloveroale vain pahentaisi velkatilannetta. Kuva: Pekka Koli / Yle

Maliranta: Tuloveroale pahentaisi velkaongelmaa

Saarikon väläytys tuloverojen alentamisesta saa tyrmäyksen myös Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajalta. Mika Maliranta ei innostu rahaministerin puheista.

Maliranta arvioi, että veronkevennyksillä elvyttäminen vain pahentaisi Suomen velkaongelmaa.

– En pidä sitä ollenkaan järkevänä. Talous on korkeasuhdanteessa ja työllisyysaste on korkea. Sellaisessa tilanteessa ei ole järkevää elvyttää.

Maliranta uskoo, että tilanne voisi olla toinen, jos tuloveroalennus olisi yksi osa isompaa paketia.

– Siinä voitaisiin nostaa esimerkiksi polttoaineveroa ja kiinteistöveroa. Mutta yksittäisenä tekona en pidä tuloveroalennusta järkevänä.

Maliranta arvioi, että suhdannemielessä veronkevennys voisi olla hyödyllinen, jos työttömyys on jo kohonnut niin paljon, että kysyntää pitäisi lisätä.

Nyt ei näytä siltä.

– Mitkään ennusteet ei kerro siitä, että vuonna 2023 meillä olisi laskusuhdannne ja enemmän työttömyyttä. Ajatus ei ole hyvä myöskään pitkällä aikavälillä, kun meillä on julkisen talouden alijäämää ja se on niin ammottava. Se ei helpota millään muulla keinolla kuin veroja korottamalla, Maliranta sanoo.

Aiheesta voi keskustella torstaihin kello 23 asti

Lisää aiheesta:

Saarikko esittää palkkojen veroalea: ”Voisi sopia tämänkin hallituksen pöydälle” – SDP ja vasemmistoliitto peruisivat ensin tiedeleikkaukset

Suosittelemme sinulle