Hyppää sisältöön

Lapuan tuomiokapituli selvittää viiden eteläpohjalaisen seurakunnan liitostarpeita ja yhteistyömahdollisuuksia

Seurakuntarakenteen uudistamista selvitetään Kauhavan, Alajärven, Lappajärven, Evijärven ja Vimpelin seurakunnissa. Kyseeseen voi tulla seurakuntaliitos, seurakuntayhtymä tai seurakunnat jatkavat edelleen itsenäisinä.

Vimpelin seurakunta on yksi Järvi-Pohjanmaan rovastikunnan seurakunnista. Vimpelin puinen ja pyöreä kirkko valmistui 1800-luvun alussa. Arkistokuva. Kuva: Pasi Takkunen / Yle
Päivi Rautanen

Lapuan tuomiokapituli on tehnyt aloitteen seurakuntarakenteen uudistamisesta Järvi-Pohjanmaan rovastikunnan alueella. Aloite koskee Kauhavan, Alajärven, Lappajärven, Evijärven ja Vimpelin seurakuntia.

Tuomiokapituli nimesi tänään keskiviikkona pitämässään kokouksessa selvitysmieheksi tuomiokapitulin asiantuntija Jukka Helinin. Selvitys valmistuu 31. tammikuuta 2022 mennessä.

Seurakuntarakenteen uudistamisessa on kyse seurakuntaliitoksista tai seurakuntayhtymän perustamisesta. Selvitys voi johtaa kaikkien selvityksessä mukana olevien seurakuntarakenteen muutokseen tai uudistus voi koskea vain osaa Järvi-Pohjanmaan rovastikunnan seurakunnista.

Jäsenmäärä laskee ja rahat vähissä

Tuomiokapituli päätyi selvitykseen, koska lakimiesasessori Tuomas Hemmingin mukaan seurakuntien jäsenmäärä on laskenut voimakkaasti Järvi-Pohjanmaan alueella.

– Tämä vaikuttaa rahoihin ja resursseihin. Selvitämme, olisiko leveämmistä harteista apua.

Hemminki korostaa, että Järvi-Pohjanmaalla kyse ei ole kirkosta eroamisen aiheuttamasta jäsenkadosta, vaan kuntien asukasmäärien laskusta, mikä heijastuu suoraan seurakuntiin.

– Hiippakuntamme kolmen maakunnan alueella on nähtävissä selvä trendi. Maakuntakeskuksissa ja niiden välittömässä läheisyydessä sijaitsevissa seurakunnissa jäsenmäärät ovat pysyneet, mutta mitä kauempana keskuksesta seurakunta sijaitsee, sitä voimakkaampaa jäsenkato on ollut.

Keski-Suomessa tulossa kolme liitosta

Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla seurakuntaliitokset ovat johtuneet aiemmin kuntaliitoksista. Viimeinen liitos tapahtui tästä syystä, kun Jalasjärven seurakunta liittyi Kurikan seurakuntaan.

Keski-Suomessa tapahtuu vuoden 2022 alussa kolme seurakuntaliitosta, eikä yksikään niistä johdu enää kuntaliitoksesta. Lapuan hiippakunnan alueella Keski-Suomessa Karstula ja Kyyjärvi liittyvät Saarijärven seurakuntaa, Multia Keuruuseen sekä Konnevesi Laukaan seurakuntaan.

Kun Järvi-Pohjanmaan rovastikunnan selvitys valmistuu ja jos muutostarpeita ilmenee, tuomiokapituli vie aloitteen lausuntokierroksille seurakuntiin. Tämän jälkeen tuomiokapituli antaa lausuntonsa Kirkkohallitukselle, joka päättää mahdollisista seurakuntarakenteen muutoksista.

Suosittelemme sinulle