Hyppää sisältöön

Ilmansaasteet aiheuttavat jopa seitsemän miljoonaa ennenaikaista kuolemaa vuodessa – WHO uskoo, että tiukemmilla suuntaviivoilla voidaan pelastaa ihmishenkiä

Terveysjärjestön mukaan ilmansaasteet ovat verrattavissa epäterveelliseen ruokavalioon ja tupakointiin.

WHO:n mukaan ilmansaasteet ovat yksi suurimmista ympäristön aiheuttamista uhista terveydelle. Savusumua Delhissä Intiassa marraskuussa 2016. Kuva: Harish Tyagi / EPA

Ilmansaasteet ovat yksi suurimmista ympäristön aiheuttamista uhista terveydelle, kertoo Maailman terveysjärjestö (WHO).

WHO päivitti ilmansaasteisiin liittyviä ohjeistuksiaan. Terveysjärjestön mukaan ilmansaasteet ovat verrattavissa epäterveelliseen ruokavalioon ja tupakointiin.

Keskiviikkona julkaistun uuden, tiukemman, ohjeistuksen mukaan esimerkiksi syvälle keuhkoihin ja jopa verenkiertoon tunkeutuvien pm 2.5 -pienhiukkasten ohjearvo on puolitettu.

Aiempi ohjeistus laadittiin 15 vuotta sitten. Sen jälkeen tietoa ilmansaasteiden vaikutuksista terveyteen on tullut lisää. Nyt esimerkiksi tiedetään, että ilmansaasteet vaikuttavat kaikkiin elimiin ja jopa äidin kohdussa olevan sikiöön.

WHO kertoi keskiviikkona, että se on aiemmin aliarvioinut tasoja, joilla kielteiset terveysvaikutukset alkavat.

Seitsemän miljoonaa ennenaikaista kuolemaa

WHO: n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesusin mukaan nykyään ihmiset lähes kaikkialla maailmassa altistuvat vahingollisille ilmansaasteille.

Vaikka länsimaissa ilmanlaatu on kohentunut 1990-luvulta, tilastojen valossa yli 90 prosenttia maailman väestöstä asuu yhä alueilla, joiden ilmanlaatu on heikkoa.

Suurin osa näistä alueista myös ylittää vuonna 2005 laaditun pm 2.5 -pienhiukkasten raja-arvon.

WHO:n mukaan ilmansaasteet aiheuttavat vuosittain seitsemän miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Saasteista kärsivät erityisesti Kaakkois-Aasian valtioiden asukkaat.

Terveysjärjestö uskoo, että tiukemmilla suuntaviivoilla voidaan pelastaa miljoonia ihmishenkiä.

Järjestön mukaan nyt tarvittaisiin maailmanlaajuisia toimia, joiden avulla ihmisten altistumista ilmansaasteille voitaisiin hillitä. Ilmansaasteet voivat altistaa erilaisille hengityselinten sairauksille kuten astmalle ja keuhkokuumeelle. Erityisesti huono ilmanlaatu vaikuttaa lasten terveyteen, WHO kertoo.

Lue lisää:

Avaruusturismin nousukiito on alkanut – mitä se merkitsee ilmastolle?

Tamperelaiset hengittävät Euroopan toiseksi puhtainta ilmaa – EU syynäsi yli 300 kaupungin ilmanlaadun

Raportti: Ilmansaasteet tappoivat lähes puoli miljoonaa vastasyntynyttä viime vuonna

Venäjän kaukoidässä saastevuoto on tappanut 95 prosenttia merenpohjan eläimistä – "Kyseessä on ympäristökatastrofi"

WWF:n uusi raportti: Selkärankaisten eläinten populaatiot kutistuneet erittäin hälyttävästi – Latinalaisessa Amerikassa lajien yksilömäärät ovat pienentyneet 94 prosenttia

"Miltä maailma näyttää tänään ja 30 vuoden kuluttua" – lasten ympäristön tilaa kuvaavat piirrokset kertovat pelosta, mutta myös toivosta

EU:ssa yksi kahdeksasta kuolemasta yhteydessä ympäristöön, selviää tuoreesta raportista

Suosittelemme sinulle