Hyppää sisältöön

Helsinki Volley palauttaa pääkaupungin lentopallon pääsarjakartalle 23 vuoden jälkeen – "Tämä on ollut pitkä, tavoitteellinen matka"

Helsinki Volley oli valmis nousemaan naisten Mestaruusliigaan jo puolitoista vuotta sitten, mutta tuolloin korona sotki suunnitelmat. Nyt joukkue on noussut liigaan jäädäkseen.

Helsinki palaa lentopallon pääsarjakartalle
Helsinki palaa lentopallon pääsarjakartalle

Lentopallon naisten Mestaruusliigassa on jouduttu odottamaan yli 20 vuotta, että pääsarjatasolle saataisiin joukkue myös pääkaupunkiseudulta. Puolitoista vuotta sitten Helsinki Volley oli jo valmis nousuun, mutta tuolloin korona sotki suunnitelmat.

Tänään 23 vuoden odotus päättyy, kun Helsinki Volley avaa kautensa liigassa. Vastus on nousijajoukkueelle heti kovin mahdollinen, kymmenkertainen Suomen mestarijoukkue LP Viesti.

– Tämä on ollut pitkä, tavoitteellinen matka. Monta vuotta olemme olleet tämän paikan perässä, Helsinki Volleyn keskipelaaja ja kapteeni Mona Kokko kertoi Yle Urheilulle.

– Oli sydäntä särkevää lopettaa silloin se hyvin mennyt kausi, kun korona iski. Mestaruusliiga-paikka oli jo silloin mahdollisuuksien rajoissa. Täytyy myöntää, että nyt tuntuu hyvältä vihdoinkin saada tämä paikka.

Edellisen kerran pääkaupunkiseudun joukkue pelasi naisten pääsarjassa kaudella 1997–98, kun PuMa Volley vieraili sarjassa kauden ajan. Nyt sekä naisten että miesten Mestaruusliigassa on joukkueet pääkaupunkiseudulta, kun miesten liigassa pelaa korsolainen Vantaan Ducks.

Helsinkiläistä joukkuetta on toivottu Mestaruusliiga-kartalle muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla.

– Tämä on iso juttu. Kun olemme käyneet pelaamassa muilla paikkakunnilla, niin siellä on toivottu, että myös pääkaupunkiseudulle saataisiin Mestaruusliiga-paikka naisille, Kokko sanoi.

Lentopallo kaipaa lisää tilaa

Paikka auringossa pitää kuitenkin ansaita, ja Helsingin kovassa kilpailussa harjoitusajoissa -ja vuoroissa löytyy vielä parannettavaa. Helsinki Volley pelaa heti ensimmäiset liigaotteluaan kotikentällään Töölön kisahallissa, joka uhkuu historiaa sekä ajan patinaa.

Mona Kokko vakuuttaa, että treenihallilla on ollut hyvä meininki ja joukkue on saanut hyvän hengen päälle. Joukkue on odottanut jo pitkään, että pääsee vihdoin tositoimiin. Kuva: Jorma Vihtonen / YLE

Kokon mukaan pelaajat ovat tykänneet harjoitella legendaarisessa hallissa, mutta myöntää treenivuoroista olevan silloin tällöin pulaa.

– Helsinki on ehkä parhaita Suomen kaupunkeja urheilla, mutta lentopallo kaipaisi lisää tilaa. Toivottavasti saamme tällä kaudella sitä vähän luotua tänne, hän totesi.

Suosikit muualta kuin Helsingistä

Helsinki Volleyn historian ensimmäisessä Mestaruusliiga-ottelussa vastassa on hallitseva mestari ja kestomenestyjä LP Viesti, joka on yksi mestarisuosikki tänäkin vuonna. Joukkueen runkopelaajiin kuuluu muun muassa EM-kisoissa maajoukkuepaidassa loistanut keskipelaaja Anna Czakan.

183-senttisellä keskipelaajalla olisi ollut vientiä myös ulkomaan kentille, mutta pelit tutussa salolaisjoukkueessa maistuvat.

– Ei vielä tuntunut oikealta ajalta lähteä muualle, 25-vuotias Czakan sanoi STT:lle.

LP Viestin lisäksi ennakkosuosikkeihin kuuluvat viime kaudella vahvassa mestaruusvireessä ollut LP Kangasala sekä hämeenlinnalainen HPK. LP Kangasalan kausi päättyi viime keväänä tylysti, kun joukkueessa olleen koronatartunnan takia mestaruusjahti päättyikin karanteeniin.

– Ei koronasta enää jaksaisi jauhaa. Katsomme eteenpäin, lähdemme voittamaan Suomen mestaruutta, LP Kangasalan libero Tiiamari Sievänen totesi STT:lle.

Kokon mukaan sarjanousijan rooli liigassa on sama kuin kaikilla muillakin joukkueilla.

– Meillä on tavoitteena se kaikista kirkkain mitali, mutta tavoite on sijoitettuna ehkä vähän myöhempään. Ihan samalla tavalla peli peliltä lähdemme rakentamaan tietämme kohti Suomen mestaruutta, Kokko sanoi.

Onko Helsinki Volley siis tullut jäädäkseen suomalaiselle lentopallokartalle?

– Todellakin.

Lue myös:

LP Viestille kymmenes Suomen mestaruus: "Joukkue oli sitoutunut koronahommaan"

Pölkky Kuusamon naiset saivat vihaista palautetta lentopallon finaalisarjapaikasta

Suurin mestarisuosikki jäi ulos finaaleista koronatartunnan takia – lentopalloliiton pomo: "Toivottavasti tällaista ei tarvitse enää ikinä kokea"

Naisten lentopallon suurin mestarisuosikki koki karmaisevan kohtalon, kun joukkueesta löytyi koronatartunta – "Meidän osaltamme tämä kausi on paketissa"

Suosittelemme sinulle