Njuike sisdoaluide

Kyttyrälohen mätiä suorastaan kuhisee Tenojoen pohjassa – Luke tutkii nyt kyttyrälohen lisääntymistä

Kyttyrälohi on uusi tulokas Tenojoessa. Nyt halutaan selvittää kaikki mahdollinen sen lisääntymisestä.

kyttyrälohen mätiä
Luonnonvarakeskuksen asiantuntija Jan-Erik Pohjola kerää Tenojoen pohjasta kyttyrälohen mätiä astiaan, josta seurataan mädin kehittymistä ja poikasten määrää.
Susanna Guttorm

Kaksi miestä kahloo Tenojoessa kumihousuissa keräämässä kyttyrälohen mätiä. Luonnonvarakeskus on alkanut tutkia kyttyrälohen lisääntymistä Tenon vesistössä.

Joesta kerätään mätiä astiaan, josta sitten seurataan lohenpoikasten kehittymistä ja määrää.

– Kyllä sieltä kutupesiä löytyy varsin runsaasti. Ei tarvitse montaa kertaa talikolla sohaista, kun sieltä pöllähtää kyttyrälohen mätimunia ylös ihan melkein paikasta kuin paikasta, sanoo asiantuntija Jan-Peter Pohjola Luonnonvarakeskuksesta.

Kyttyrälohi on uusi tulokas Tenon vesistössä, ja nyt halutaan selvittää sen merkitys Tenon tulevaisuudelle. Tällaista tutkimusta ei ole ennen näissä vesissä tehty.

– Kun kyttyrälohi on räjähdymäisesti lisääntynyt viime vuosina, niin joku syyhän siihen on oltava, sanoo Pohjola.

Suomen maa- ja metsätalousministeriössä ollaan huolissaan kyttyrälohen määrästä. Ministeriössä valmistaudutaankin seuraavaan kyttyrälohien aaltoon, joka on odotettavissa arviolta kahden vuoden kuluttua.

Lue lisää: Norjalta kyttyrälohen leviämisen estämiseen 15 miljoonaa kruunua, Suomikin valmistautuu seuraavaan aaltoon: "Eihän tällaista tilannetta kukaan halua"

Ođđasamosat: paketissa on 10 artikkelia