Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ilmastonmuutos tuo Päijät-Hämeeseen sekä uhkia että mahdollisuuksia

Suomen ilmastopaneelin tuoreen raportin mukaan ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat myös Päijät-Hämeessä. Sopeutuminen uhkiin vaihtelee kaupunki- ja maaseutualueilla.

Lahden Hennalan hulevesialtaat ja suodatuskenttä
Lahden keskustasta pumpattu hulevesi puhdistuu Hennalan suodatusaltaissa. Kuva lokakuulta 2020. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle
Riitta Tapiomäki,
Petri Niemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilmastonmuutoksen vaikutukset tulevat näkymään myös Päijät-Hämeessä, varoittaa Suomen ilmastopaneelin raportti. Päijät-Hämeessä ilmastonmuutos tuo sekä uhkia että mahdollisuuksia.

Esimerkiksi keskilämpötilojen nousu voi aiheuttaa riskejä maa- ja metsätaloudelle uusien tuholaislajien vuoksi. Toisaalta lämpötilojen nousu voi johtaa viljelykauden pitenemiseen sekä matkailun lisääntymiseen.

Ilmastonmuutoksen yksi näkyvimmistä seurauksista ovat tulvat, ja Päijät-Hämeessä on kuusi tulvariskialuetta.

Raportin mukaan maakunnassa ei ole merkittäviä tulvariskialueita. Päijänteen tulvien arvioidaan kasvavan tai pysyvän nykyisellään vuoteen 2050 mennessä.

Lahden ympäristöjohtaja Elina Ojala on huolissaan kaupunkitulvista.

– Rankkasateista johtuvat äkilliset tulvat lisääntyvät. Olemme nähneet esimerkiksi Lahdessa hulevesitulvia.

Lahden ympäristöjohtaja Elina Ojalaa haastattelee Petri Niemi.

Ojalan mukaan hulevesien käsittelyyn kehitetään koko ajan uusia ratkaisuja.

Uhkiin varautumisessa eroja

Päijät-Hämeessä sopeutuminen ilmastonmuutoksen tuomiin uhkiin vaihtelee kaupunki- ja maaseutualueilla.

Pienimmissä kunnissa keskeisiä ovat ilmastonmuutoksen vaikutukset maatalouteen ja metsiin. Myrskyjen aikana sähköverkko voi mennä epäkuntoon.

Tietoa tarvitaan kuitenkin lisää.

– Tiedämmekö tarpeeksi, mitä rakennuksille tapahtuu, kun sataa yhtäkkiä vaakasuoraan? Mielestäni varautumisessa pitkiin hellejaksoihin riittää vielä tekemistä, arvioi Lahden ympäristöjohtaja Elina Ojala.

Päijät-Hämeen ilmasto- ja energiaohjelmassa sopeutuminen nähdään ennen kaikkea turvallisuuskysymyksenä, ja monet riskit koskettavat maakuntaa välillisesti globaalien tapahtumien kautta.

Päijät-Hämeen ilmastotiekartta valmistui lokakuussa 2020. Päijät-Hämeen tavoitteena on olla kansainvälisesti tunnustettu, Suomen johtava ilmastomaakunta.

Ihmisten arkisilla valinnoilla on myös merkitystä. Hyvin erilaisilla ratkaisuilla voi saavuttaa saman tavoitteen.

– Kunkin pitäisi itse saada valita ne toimenpiteet, mitä tekee. Kaupunki toimii siinä hyvien vaihtoehtojen tarjoajana, arvioi ympäristöjohtaja Ojala.

Juttuun lisätty ympäristöjohtajan kommentit klo 12.52

Lue myös:

Ilmastopaneeli kehottaa Suomea varautumaan sademäärän merkittävään kasvuun ja vakavien tuhotulvien riskiin – "On keskitytty liikaa siihen, lämpeneekö"

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme