Hyppää sisältöön

Poliisi on alkanut ratkoa rikoksia sähköpotkulautojen käytöstä kertyvien tietojen avulla – tuorein tapaus epäilty lasten ahdistelu Tampereella

Sähköpotkulautojen käyttäjistä kertyvät tiedot auttavat poliisia tutkinnassa. Poliisi on käyttänyt tietoja jo joidenkin tapausten tutkinnassa, mutta asia on vielä Suomessa varsin uusi. Tampereella tietojen avulla yritetään ratkoa epäiltyä lasten ahdistelua.

Sähköpotkulauta katukivetyksellä Narinkkatorilla Helsingissä heinäkuisena aamupäivänä.
Sähköpotkulautojen käyttäjätiedot voivat auttaa poliisia. Kuvituskuva. Kuva: Tommi Pylkkö / Yle
Anu Leena Koskinen

Sähköpotkulautojen vuokraamisesta kertyvät tiedot auttavat poliisia tutkinnassa. Poliisi on käyttänyt tietoja jo joidenkin tapausten tutkinnoissa.

Tuorein tapaus on Tampereelta, jossa tutkitaan lapsiin kohdistunutta epäiltyä ahdistelutapausta. Mies oli poliisin mukaan ajanut sähköpotkulaudalla ja keskustellut lasten kanssa.

Sen jälkeen miehen epäillään näyttäneen sukuelintään lapsille ja tarttuneen seurueessa olleeseen tyttöön kiinni.

MTV kertoi ensin (siirryt toiseen palveluun), että poliisi aikoo pyytää sähköpotkulaudan tietoja rikoksen ratkaisemiseksi.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Vesa Järvenpää vahvistaa Ylelle, että poliisi on pyytänyt tietoja sähköpotkulautayritykseltä. Tier-sähköpotkulautojen käyttötietoja alueella viime sunnuntaina pyritään selvittämään nyt.

Järvenpää ei voi kommentoida tutkintaa sen enempää.

Vielä uutta

Tierin maajohtaja Katja Ojala kertoo pitävänsä uutista lasten epäillystä ahdistelusta järkyttävänä.

– Autamme tietenkin poliisia niin paljon kuin pystymme tietosuojalain puitteissa.

Ojalan mukaan yritykselle on ehdottoman tärkeää huolehtia käyttäjien tietosuojasta, mutta poliisia autetaan lainsäädännön sallimissa rajoissa.

Poliisin tutkintapyynnöt ovat vielä uusi asia yritykselle Suomessa, mutta niitä on jo tullut.

– Tähän mennessä meihin ei ole oltu yhteydessä paria tutkintatapausta enempää, Ojala kertoo.

Tierin lautoihin on tulossa rekisterikilpien tapaisia tunnistenumeroita, jotka mahdollistavat paremmin käyttäjien tunnistamisen liikenteessä.

Yleensä tietoja myös saadaan

Turussa tutkittiin elokuussa Suomen tiettävästi ensimmäistä kuolemaan johtanutta sähköpotkulautaonnettomuutta.

Sähköpotkulautaa kuljettanut nuori nainen ylitti Uudenmaankatua pyörätien jatketta pitkin, jolloin linja-auto törmäsi häneen. Nainen menehtyi onnettomuuspaikalla.

Esitutkinta on päättynyt ja syyteharkinta siirtynyt syyttäjälle. Linja-auton kuljettajaa epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Rikoskomisario Mika Paaer sanoo, että tässä tutkinnassa ei tarvittu sähköpotkulaudan tietoja, koska tutkintaan saatiin näyttö muuten.

Paaer ei tiedä Turun suunnalta tapausta, jossa tietoja olisi vielä tarvittu. Toisaalta sähköpotkulauta on liikennevälineenä uusi, ja teknologian kehittyminen auttaa poliisia. Esimerkiksi autoihin tallentuu paljon tietoja, mitä voidaan käyttää tutkinnassa.

Paaer kertoo yleisellä tasolla, että poliisilla on oikeus saada tutkinnassa tarvittavia tietoja ja yleensä yritykset niitä antavat hyvässä yhteistyössä.

Epäillystä pyydetään havaintoja

Tampereen tutkinta on tutkinnanjohtaja Vesa Järvenpään mukaan vielä kesken. Epäiltyä ei ole tavoitettu.

Poliisi pyytää tapahtumasta tietoja ja havaintoja ensisijaisesti tutkivan ryhmän sähköpostiin pitkakestoinen.pirkanmaa@poliisi.fi tai virka-aikana numeroon 050 3998 024.

Valvontakameran tallenteesta on voitu todeta, että lasten kanssa oli kaupan läheisyydessä tekemisissä mies, jolla oli tummat vaatteet, huppu päässä ja maski kasvoillaan. Lapset ovat toisaalta kertoneet, että myöhemmässä vaiheessa vaatetus olisi mahdollisesti ollut erilainen ja on kerrottu muiden muassa punaisesta lippalakista ja keltaisesta väristä vaatteessa. Lasten mukaan mies oli puhunut englantia.

Lue lisää:

Poliisi tutkii Tampereella tapahtunutta epäiltyä lapsiin kohdistunutta ahdistelutapausta

Suosittelemme sinulle