Hyppää sisältöön

Katse ulos

Ruska on houkutellut tänä syksynä tavallista enemmän matkailijoita. Luonnon ovat löytäneet myös nuoret aikuiset. Kävimme katsomassa, miltä ruska näyttää nyt Oulussa, Sotkamossa ja Kuusamossa.

Pilpasuo, Oulu

Oulun korkeudella ruska-aika alkaa olla parhaimmillaan. Jos syksyn väriloistoa haluaa todistaa, ulos kannattaa suunnata nyt.

Sosiaalisen median perusteella niin moni on tehnytkin: kuvapalvelu Instagram suorastaan tulvii toinen toistaan näyttävämpiä ruska-aiheisia (siirryt toiseen palveluun) kuvia.

Oulussa yksi suosikkikohteista on Pilpasuon luontopolku (siirryt toiseen palveluun). Siellä ovat ensimmäistä kertaa myös oululaiset Leena Hirvonen, 28, ja Kaisa Pakanen, 31.

Some on täynnä kaikenlaista ruskakuvaa. Tuli tunne, että pihalle on pakko päästä.

Leena Hirvonen (takana)

Pakanen ja Hirvonen ulkoilevat muutenkin mielellään syksyllä, "ennen kuin tulee talvi, kylmä ja lumi". Ruskaretkellä he eivät ole aiemmin varta vasten käyneet.

Ruska tuntuu kiinnostavan tänä vuonna tavallista enemmän. Esimerkiksi Levillä povataan majoitusmyynnissä kaikkien aikojen syyskuuta, on Iltalehti (siirryt toiseen palveluun) uutisoinut. Myös Rukalta kerrotaan, että kausi on yksi parhaista, jos ei peräti paras.

Luontomatkailutrendi on vahva Suomessa ja maailmalla. Hakeudutaan paikkoihin, missä voi kokea asioita puhtaassa luonnossa ja väljästi. Ruskamatkailu on siihen loistava mahdollisuus.

Mats Lindfors, toimitusjohtaja, Ruka-Kuusamo Matkailu

Sekä Levillä (siirryt toiseen palveluun) (Iltalehti) että Rukalla uutta on, että asiakaskunta on yhä nuorempaa: varttuneempien lisäksi ruskan ja luonnon ovat löytäneet nuoret aikuiset.

Oulun Pilpasuolle ovat tulleet myös 20-vuotiaat oululaiset Milla Sotka ja Marie Mastola.

Kaksikko on käynyt katsomassa ruskaa aiemminkin. Syksyn aikana tarkoitus olisi lähteä vielä pohjoiseen.

Parasta metsässä ovat värit, sanoo Mastola. Ja rauhallisuus.

Vuokatinvaara, Sotkamo

Matkailijoita on riittänyt Lapin ja Koillismaan lisäksi Kainuussa.

Break Sokos Hotel Vuokatista todetaan, että asiakkaita on ollut syyskuussa enemmän kuin vuosi ja kaksi sitten – eli aikana ennen maailmanlaajuista koronapandemiaa.

Liikkeellä on asiakkaita, jotka eivät ole aiemmin olleet Vuokatissa. Myös muista seudun majoitusyrityksistä luonnehditaan kuukautta hyväksi.

Luontokin on antanut parastaan: tänä syksynä ruska on ollut keskimääräistä hienompi, sanoo professori Anne Tolvanen Luonnonvarakeskuksesta.

Ruskakausi kestää kokonaisuudessaan kolmisen viikkoa. Huippu on kuitenkin lyhyempi. Se on ohi noin viikossa.

Esimerkiksi Lapissa ruska on jo saavuttanut huippunsa, Anne Tolvanen kertoo. Oulun korkeudella se on juuri nyt, Etelä-Suomessa ehkä ensi tai sitä seuraavalla viikolla.

Maaruska ei ole etelässä yhtä näyttävä kuin pohjoisessa. Se johtuu metsävyöhykkeestä, professori selittää. Punainen väri suojaa kasvin solukkoa valolta, jota puuttomilla tuntureilla on enemmän.

Mutta kelpaa metsässäkin taivaltaa.

Siellä viihtyy sotkamolainen Eero Huotarikin, 66. Tänään hän ihastelee syksyn väriloistoa kotiseudullaan, mutta aina kun Huotari lähtee lomalle, hän suuntaa mieluiten Lappiin.

Ruskassa kiehtovat nimenomaan värit. Ne ovat niin maagisia, että näkyä on pakko todistaa itse, Huotari pohtii. Eikä viivytellä voi, koska muuten hetki menee ohi.

Konttainen, Kuusamo

Kuusamon Konttaisella helsinkiläiset Nikita Semkin, 33, ja Pirita Ruokonen, 36, sekä tamperelainen Henrika Ruokonen, 33, ovat patikoineet 70 kilometrin matkan. Jäljellä on vielä viimeiset kymmenen.

Ruskaretki Kuusamoon on järjestyksessään toinen. Retkeilystä aiotaan tehdä perinne.

Tänne on päästävä takaisin.

Luonnossa liikkuminen on aina seikkailu.

Kämmenelle voi istahtaa vaikka kuukkeli.

Tekijät

Esa Koivuranta, Sanna Kähkönen, Ensio Karjalainen, Timo Sihvonen, Esa Koivuranta, Sanna Kähkönen, Paulus Markkula, Essi Markkula, Timo Sihvonen, Ensio Karjalainen