Hyppää sisältöön

Veljekset pyörittivät huumekauppaa, kovistelivat poliisia ja perivät velkoja väkivalloin, sanoo syyttäjä – Mantaqa-jengille vaaditaan kovia tuomioita

Mantaqaksi itseään kutsuva pääosin parikymppisten miesten joukko teki yhteistyötä latvialaisen rikollisryhmän kanssa massiivisessa huumekauppakokonaisuudessa, arvioi syyttäjä.

Kuvassa autokorjaamo, jonka avulla huumausainekaupasta saatuja varoja epäillään häivytetyn. Kuva: Keskusrikospoliisi

Uuteen pääkaupunkiseudulla toimivaan Mantaqa-rikollisryhmään liittyviä henkilöitä syytetään lukuisista törkeistä huumausainerikoksista, rahanpesusta sekä törkeästä rahanpesusta Helsingin käräjäoikeudessa.

Mantaqaan kytkeytyvät miehet ovat syytteiden mukaan hankkineet latvialaiselta rikollisryhmältä suuria määriä huumeita ja myyneet ne eteenpäin Suomessa.

Syytteiden mukaan päätekijöinä huumekaupassa toimi kolme Suomessa asuvaa 90-luvulla syntynyttä veljestä. Kaikkiaan huumausainerikosvyyhtiin liittyy 18 eri rooleissa toiminutta syytettyä. Syytekohtia on yhteensä 30, joista suurin osa koskee törkeitä huumausainerikoksia.

Laittomasti ansaitut rahat oli pyritty häivyttämään rahanpesulla, josta syytetään 11 eri henkilöä. Lisäksi törkeästä rahanpesusta syytetään neljää henkilöä.

Vanhin veli havitteli 200 kiloa marihuanaa

Syyttäjän mukaan päätekijät olivat ostaneet marihuanaa useissa erissä latvialaisilta miehiltä, jotka olivat organisoineet huumeet maahan Viron kautta yhdistelmäajoneuvoihin kätkettyinä. Toiminta oli ammattimaista, ja viestinnässä käytettiin muun muassa salattuja viestisovelluksia.

Syyttäjän mukaan veljeksistä pisimpään huumekauppaa pyörittänyt vuonna 1992 syntynyt mies on levittänyt, myynyt ja yrittänyt levittää sekä myydä yhteensä 200 kiloa marihuanaa. Häntä syytetään seitsemästä törkeästä huumausainerikoksesta. Mies ei saanut kaikkia tilaamiaan huumeita haltuunsa.

Hänen vuosina 1993 ja 1995 syntyneitä kahta veljeään syytetään kolmesta törkeästä huumausainerikoksesta. Syyttäjän mukaan he ovat levittäneet, myyneet tai yrittäneet levittää ja myydä ainakin 165 kiloa marihuanaa. Tullin mukaan noin sadasta kilosta marihuanaa voi saada katukaupassa lähes kaksi miljoonaa euroa.

Lisäksi kaksi muuta saman perheen jäsentä olivat mukana rikoksissa pienemmissä rooleissa. Myynti- ja levitysportaassa oli syyttäjän mukaan Suomessa osallisina kolme muutakin miestä. Keskusrikospoliisin mukaan (siirryt toiseen palveluun) järjestäytyneen rikollisuuden ryhmän muodostivat neljä törkeistä huumausainerikoksista epäiltyä.

Rikokset ovat tapahtuneet joulukuun 2019 ja joulukuun 2020 välisenä aikana Helsingissä ja Espoossa.

Esitutkinnan aikana takavarikoitiin myös kaksi ampuma-asetta. Kuva: Keskusrikospoliisi

Yksi veljistä uhkaili poliisia, jos tämä ei palauta 75 000 euroa

Nuorinta päätekijää syytetään törkeiden huumausainerikosten lisäksi kolmesta virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja ryöstön yrityksestä. Syyttäjän mukaan mies oli perinyt väkivaltaisesti marihuanaan liittyvää velkaa maaliskuussa 2019 Espoossa. Väkivaltaan oli osallistunut toinenkin mies, ja kolmas oli kuvannut tilannetta.

Poliisi oli tekemässä yhden päätekijän kodissa Espoossa kotietsintää edelliskesänä, kun kaksi hänen veljeään tunkeutui asuntoon kaverinsa kanssa. He avasivat oven avaimella ja repivät turvalukon rikki. Toinen veljistä tarttui poliisia kaulassa roikkuneesta virkamerkistä ja uhkaili tätä viran menettämisellä. Tilanne rauhoittui vasta, kun paikalle saatiin lisää partioita.

Asunnosta löytyi 75 000 euroa käteistä rahaa. Kun poliisi yritti tavoittaa miestä, jonka asunnosta rahat löytyivät, uhkaili tämän veli poliisia useita kertoja puhelimitse.

Mies uhkasi, että poliisille käy huonosti, jos tämä ei palauta takavarikoituja rahoja ja lopeta hänen veljensä etsimistä. Mies kielsi poliisia tulemasta hänen ja toisen päätekijäksi epäillyn veljeksen omistamaan parturiliikkeeseen.

Huumerahoja pestiin autokorjaamolla

Syyttäjän mukaan laittomasti ansaittuja rahoja pestiin ainakin 11 syytetyn voimin kesäkuun 2020 ja huhtikuun 2021 välisenä aikana Espoossa sijaitsevan autokorjaamon kautta.

Kuvio toimi siten, että useat eri henkilöt väittivät valheellisesti huollattaneensa autonsa korjaamolla. Valehuollosta tehtiin kuitti, jolla huumerahat naamioitiin lailliseksi liiketoiminnaksi. Yhden huollon hinnaksi oli merkitty noin 1 500–4 500 euroa.

Useat rahanpesusta syytetyt ovat tunteneet osan muista syytetyistä pitkään. He ovat lapsuudenkavereita, työkavereita, sukulaisia ja tuttavia. Heille vaaditaan sakkorangaistuksia tai ehdollisia vankeusrangaistuksia rahanpesusta.

Lisäksi yhtä huumekaupan päätekijää ja tämän veljeä sekä kahta muuta henkilöä syytetään törkeästä rahanpesusta kesä-elokuussa 2020 Espoossa. He toimittivat poliisille väärennettyjä kuitteja autohuolloista sekä pitkäveto- ja muita voittotositteita väittäen, että poliisin takavarikoimat rahat oli hankittu laillisesti. Kuittien yhteisarvo oli lähes 60 000 euroa.

Syyttäjä vaatii kolmelle törkeästä rahanpesusta syytetylle ehdotonta vankeutta. Neljännelle syytetylle vaaditaan ehdollista vankeutta.

Esitutkinnan aikana takavarikoitiin myös mittavat kannabisviljelmät kahdesta omakotitalosta. Kuva: Keskusrikospoliisi

Syyttäjä vaatii päätekijöille 10 vuoden vankeustuomioita

Syyttäjä vaatii huumekaupan päätekijöinä pidetyille kahdelle veljekselle vähintään 10 vuoden ja kolmannelle veljekselle vähintään yhdeksän vuoden ehdottomia vankeusrangaistuksia.

Latvialaisen rikollisryhmän kahdelle päätekijälle vaaditaan yhdeksän vuoden vankeustuomioita.

Huumekauppaan liittyville kuriireille ja muissa pienemmissä rooleissa toimineille vaaditaan hieman lyhyempiä vankeustuomioita.

Veljesten mukaan rahat oli saatu laillisesti

Veljekset kiistävät kaikki syytteet. Oikeuteen toimitettujen kirjallisten ennakkovastausten mukaan he eivät ole pitäneet hallussaan mainittuja huumeita tai myyneet niitä eteenpäin. Rahat on saatu laillisella liiketoiminnalla.

Myös muut törkeistä huumausainerikoksista, törkeästä rahanpesusta ja rahanpesusta syytetyt kiistävät syytteet. Huumeita Suomeen rekoilla kuljettaneet miehet väittävät, että he eivät ole tienneet autoihin kätketyistä huumeista.

Ainoastaan kaksi latvialaisen rikollisryhmän päätekijää myöntävät törkeät huumausainerikokset. Huumeiden määrästä ja tekojen vaiheista puolustuksella on syyttäjän kuvauksesta eriäviä näkemyksiä.

Latvialaiseen rikollisryhmään kuuluvista henkilöistä osa on tuomittu jo aiemmin eri mittaisiin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin.

Asian käsittely jatkuu Helsingin käräjäoikeudessa 5. ja 15. lokakuuta.

Tapauksen tutkinnan aikana Keskusrikospoliisin tietoon on tullut lisää Mantaqaan liittyviä epäiltyjä rikoksia, joiden tutkinta on edelleen kesken. Niistä tiedotetaan esitutkinnan valmistuttua.

Lisää aiheesta:

KRP epäilee: Latviasta tuli Suomeen yli 200 kiloa marihuanaa

Kansainväliseen operaatioon liittyvien huumausainerikosten esitutkinta valmistui – "Isoimpia takavarikoita mitä täällä on tehty"

Marihuanan salakuljetusta organisoitiin salatuilla puhelimilla – yksi kansainvälisen suuroperaation esitutkinnoista on valmistunut

Vuosaaren sataman kautta salakuljetettiin 46 kiloa marihuanaa Suomeen – tekijät tuomittiin törkeistä huumausainerikoksista

Suosittelemme sinulle