Hyppää sisältöön

Ilmatorjuntaekspertti arvostelee kallista hävittäjähankintaa – suorat sanat puolustusministerin perusteluihin: "En usko tuohon hetkeäkään"

Entinen ilmatorjunnan tarkastaja, eversti evp. Ahti Lappi satsaisi ennemmin ohjustorjuntaan kuin hävittäjiin. Puolustusministeri Antti Kaikkonen puolestaan uskoo, että hävittäjät ovat olennainen osa valtakunnallista puolustusta. Suomi käyttää uusiin hävittäjiin kymmenen miljardia euroa.

Puolustusministerin mukaan hävittäjät puolustavat koko Suomea – asiantuntja: "En usko tuohon hetkeäkään"
Marja Sannikka,
Petra Nykänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilmasotahistorijoitsija ja ilma- ja ohjuspuolustuksen asiantuntija, eversti evp. Ahti Lappi sanoo Marja Sannikan haastattelussa, että Suomen massiivinen hävittäjähankinta on huonosti perusteltu.

Lapin mukaan tositoimissa eli sotatilanteessa hävittäjien rooli on vaatimaton.

– Hävittäjillä on oma merkityksensä rauhan aikana ilmatilan vartioimisessa, hän toteaa.

– Sotatilanteessa ilmatilan puolustamisella ei ole kovin suurta merkitystä, koska kaikki voimavarat pitää keskittää strategisten kohteiden suojaamiseen ilma- ja ohjushyökkäyksiä vastaan.

Suomi valitsee loppuvuoden aikana viiden eri hävittäjämallin väliltä nykyisten Hornet-hävittäjien korvaajan. Kaupan hinta on yhteensä kymmenen miljardia euroa. Hinta on historiallisen kallis.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) seisoo vakaasti hävittäjähankkeen takana. Hänen mielestään nykyisten hävittäjien korvaaminen uudemmalla kalustolla on Suomelle kuin "henkivakuutus".

– Hävittäjillä pystytään paremmin puolustamaan koko Suomea. Se on meidän puolustuksemme yksi kulmakivi, ettei tämä ole vain suurimpia kaupunkeja varten.

Lappi on täysin eri linjoilla kuin ministeri.

– En usko tuohon hetkeäkään, hän kommentoi Kaikkosen perusteluja.

Lappi käyttäisi vähemmän varoja hävittäjiin ja enemmän kunnolliseen ohjuspuolustusjärjestelmään, koska kansainvälisesti painopiste sodankäynnissä on siirtynyt nimenomaan ohjusten käyttöön.

– Kun uhkakuva on näin muuttunut, hävittäjien merkitys kaiken kaikkiaan on vähentynyt.

Lapin mukaan ei ole olemassa näyttöä siitä, että hävittäjät pystyisivät torjumaan ballistisia ohjuksia tai risteilyohjuksiakaan.

Kaikkonen muistuttaa, että Suomen puolustuksen keskeinen ajatus on ensisijaisesti välttää sotaan joutuminen. Siinä hävittäjät hänen mukaansa tukevat maa- ja merivoimia sekä muuta ilmapuolustusta.

– Tällä kokonaisuudella muodostamme sellaisen kynnyksen, ettei kenenkään kannata tulla tänne meidän rauhaamme häirtsemään.

Katso Marja Sannikan koko jakso alta tai Yle Areenasta perjantaina 24.9.2021 klo 18. Jakson voi katsoa myös Yle TV1:llä klo 20.

Suosittelemme sinulle