Hyppää sisältöön

Hovioikeus kovensi tuomiota: Uudessakaarlepyyssä vauvan kuoleman kolarissa aiheuttaneen miehen täytyi tiedostaa ohitukseen sisältyvä riski

Vaasan hovioikeus katsoi kuljettajan aiheuttaman kuolemantuottamuksen törkeäksi ja korotti ehdollisen vankeusrangaistuksen kuuden kuukauden pituiseksi.

Onnettomuuspaikka sijaitsi Monån risteyksen lähellä Uudenkaarlepyyn ja Oravaisten välillä. Kuva: Kjell Vikman / Yle

Vaasan hovioikeus on korottanut 10-kuukautisen poikavauvan kuoleman ohituskolarissa aiheuttaneen Pohjanmaalla asuvan miehen tuomiota.

1970-luvun alkupuolella syntynyt mies oli lähtenyt valtatie kahdeksalla Uudessakaarlepyyssä ohitukseen kieltoalueella ja törmännyt vastaan tulleeseen henkilöautoon joulukuussa 2017. Miehen kyydissä takapenkillä ollut vauva kuoli ja miehen vaimo eli lapsen äiti loukkaantui. Vauva oli turvaistuimessa, mutta suositusten vastaisesti kasvot menosuuntaan.

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen kuolemantuottamuksesta ja kahdesta vamman tuottamisesta sekä törkeästä liikenneturvan vaarantamisesta. Hovioikeus kovensi tuomion syyttäjän vaatimuksen mukaisesti törkeäksi kuolemantuottamukseksi, myös vammantuottamisissa täyttyi törkeän tekomuodon tunnusmerkistö.

Miehen saama tuomio koveni kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Hovioikeuden mukaan onnettomuudessa ei ollut kyse huolimattomuudesta, vaan kuljettajan oli täytynyt tiedostaa ohitustilanteeseen sisältyvä tarpeeton riski.

Mies vetosi arviointivirheeseen ja kokemattomuuteensa talviliikenteessä. Tapahtumahetkellä oli pimeää ja liukasta. Onnetomuudessa loukkaantui myös vastaantulleessa autossa ollut parikymppinen mies. Kolariautoihin törmäsi vielä kolmaskin auto.

Kuljettaja voi hakea tuomioon vielä valituslupaa korkeimpaan oikeuteen.

Suosittelemme sinulle