Hyppää sisältöön

Turkulaista kiinalaisravintolaa epäillään ihmiskaupasta – pakotti työntekijän työhön ilman vapaapäiviä ja kunnon palkkaa

Syytteen mukaan Turun keskustassa sijaitsevan kiinalaisravintolan omistajat ovat käyttäneet hyväksi tai vähintään erehdyttäneet yhtä työntekijäänsä, joka on tullut Suomeen töiden takia vuonna 2010. Työntekijä oli töissä aina kun ravintola oli auki, eikä hänellä ollut lainkaan lomia.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus käsittelee ihmiskauppasyytettä torstaina 23.9.2021. Kuvituskuva. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Syyttäjä vaatii liiketoimintakieltoa ja yhteisösakkoja kiinalaisravintolalle ihmiskaupasta.

Syytteen mukaan Turun keskustassa sijaitsevan kiinalaisravintolan omistajat ovat käyttäneet hyväksi tai vähintään erehdyttäneet yhtä työntekijäänsä, joka on tullut Suomeen töiden takia vuonna 2010.

Työntekijän vanhemmat maksoivat ravintolan omistajille haastehakemuksen tietojen perusteella yli 20 000 euroa, jotta henkilö sai työpaikan Suomesta. Sen jälkeen työntekijä teki vuoden ilman palkkaa töitä ravintolassa kokkina.

Työntekijä oli töissä aina kun ravintola oli auki, eikä hänellä ollut lainkaan lomia. Käytännössä syyttäjän mukaan työntekijä työskenteli arkipäivisin 10 tuntia päivässä ja viikonloppuisin yhdeksän tuntia päivässä. Kerran viikossa työntekijä sai pitää puoli päivää vapaata.

Ensimmäisen kerran palkkaa työntekijä sai vuoden päästä saapumisestaan, noin 1 200 euroa käteisenä. Hänelle ei maksettu missään vaiheessa korvauksia ylitöistä, iltalisiä, sunnuntai- ja pyhätöiden lisiä, aattotyölisää, viikonlopputyölisiä eikä lisiä vapaapäivinä tehdyistä töistä.

Omaisuutta ja takavarikossa

Syyttäjä katsoo, että työntekijä on asetettu huomattavan epäedulliseen asemaan käyttämällä hyväksi hänen taloudellista ahdinkoaan, riippuvaista asemaansa, ymmärtämättömyyttään, ajattelemattomuuttaan ja tietämättömyyttään.

Syyte ihmiskaupasta tai toissijainen syyte kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä koskee kiinalaisravintolan kahtaa omistajaa, jotka ovat ravintolan yhtiön hallituksen jäsen ja varajäsen. Syyttäjä vaatii ravintolalle liiketoimintakieltoa ja 30 000 euron yhteisösakkoa. Lisäksi kahdelle syytteessä olevalle ravintolan omistajalle syyttäjä vaatii ehdollista vankeusrangaistusta ja oheisseuraamuksena yhdyskuntapalvelua.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on vuonna 2017 päättänyt asettaa ravintolan ja kahden omistajan omaisuutta vakuustakavarikkoon rikostutkinnan ajaksi noin 190 000 euron edestä.

Toinen syytetty kiistää syytteet omassa vastauksessaan ja vastustaa myös liiketoimintakieltoon määräämistä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus aloitti ihmiskauppasyytteen käsittelyn torstaina.

Artikkeliin lisätty klo 14.38 käräjäoikeudelta saatu toisen syytetyn vastaus.

Suosittelemme sinulle