Jyväskylän keskusta on täyttynyt jälleen valoista. Kävelykadulla komeilee värikäs valopallo, kirkkopuistosta löytyy unkarilaisen kollektiivin installaatio ja läheinen Cygnauksen puisto tulvii eri taiteilijoiden valoteoksia.
Valon kaupunki -tapahtuma vetää perinteisesti keskustan pullolleen ihmisiä niin Jyväskylästä, lähiseuduilta kuin kauempaakin Suomesta. Se tarkoittaa myös täysiä ravintoloita ja hyvää bisnestä yrittäjille.
– Ravintoloissa on ollut erittäin paljon asiakkaita tapahtuman aikaan, oikeastaan aivan hurjan täyttä. Ihmiset viettävät tunteja pihalla valon merkeissä, joten välillä tarvitaan ruokaa ja juomaa, sanoo Valon kaupunki -hankkeen päällikkö Kari Ström.
Hän arvelee, että nyt kannattaa varata ravintolapöytä ajoissa, niin varmasti saa palvelua silloin kuin tarvitsee.
Yrittäjä kiittelee kaupunkia
Valon kaupunki näkyy tänä vuonna etenkin tapahtuman ytimessä, kirkkopuistoon sijoittuvan pääteoksen vieressä. Vastikään avatun Bistro Kirkkopuiston kysyntä viikonlopulle on ollut erityisen kovaa, mutta kaikissa muissakin Yöpuu-yhtiön ravintoloissa alkaa olla täyttä, kertoo yrittäjä Ari Pärnänen.
– Harmillista on se, että voimme myydä paikat vain kertaalleen, hän sanoo.
Pärnänen kiittelee kaupunkia vuolaasti tapahtuman järjestämisestä.
– Se on joka vuosi ollut hyvä tapahtuma myös meidän näkökulmastamme. Kun ihmiset ovat liikkeellä, he käyttävät myös palveluita.
Kymmeniä tuhansia ulkopaikkakuntalaisia
Valon kaupungin kävijämäärä on kasvanut suurin harppauksin. Vuonna 2017 se veti 70 000 kävijää, seuraavana vuonna 100 000 ja 2019 jo 130 000. Viime vuonna tapahtumaa ei koronatilanteen takia järjestetty.
Valtaosa kävijöistä tulee Jyväskylän alueelta, mutta valo vetää kaupunkiin myös kymmeniä tuhansia ulkopaikkakuntalaisia. Kävijöistä 15 prosenttia tulee muualta Keski-Suomesta ja vajaat kymmenen prosenttia maakunnan ulkopuolelta.
– Hotellitkin täyttyvät hyvin, Kari Ström toteaa.
Yöpuu-yhtiön hotelleissa Valon kaupunki ei kuitenkaan näy kävijäpiikkinä. Ari Pärnäsen kokemus onkin, että kävijät ovat valtaosin paikallisia.
"Ulkotapahtuma sopiva tässä tilanteessa"
Tapahtuma levittäytyy tänä vuonna aiempaa laajemmalle alueelle ja pidemmälle aikavälille, jotta teoksia voi ihastella omaan tahtiin ja välttää tungokset. Teosten valot syttyivät torstai-iltana, ja osa niistä on paikoillaan 2. lokakuuta asti.
– Tämän vuoden kävijämäärää on todella vaikea arvioida, mutta odotamme ensimmäiseksi viikonlopuksi sataatuhatta ihmistä, Kari Ström sanoo.
Ström arvelee, että korona-aika voi vähentää innostusta massatapahtumaan. Pandemian takia paikalle ei pääse tällä kertaa ilmaiseksi joukkoliikenteellä.
– Ihmiset ovat kuitenkin kertoneet, että kiva, kun järjestetään. Ulkoilmatapahtuma on oikein sopiva tässä tilanteessa, hän lisää.
Kävijöitä vetävät Strömin mukaan ilmainen tapahtuma, hyvät kansainväliset taiteilijat ja pimenevät illat.
–Valo on ihmisille ja varsinkin suomalaisille positiivinen asia. Syksyllä pimeys ja ruska luovat hienon arkkitehtuurin valolle.