Hyppää sisältöön

Ilmastopaneelin Peter Lund A-Talkissa: "Suomalaisten sähkölaskuun saattaa tulla lisää jopa 25 prosenttia”

Kuluttajien kannattaa varautua koviin sähkön hinnan korotuksiin tulevana talvena.

Professori Peter Lund A-Talkissa.
Suomen ilmastopaneelin jäsen, Aalto-yliopiston professori Peter Lund varoittaa, että suomalaisten sähkölaskuun voi tulla isoja korotuksia.

Suomen ilmastopaneelin jäsen, professori Peter Lund Aalto-yliopistosta pitää tärkeänä, että kansalaiset ottavat mahdollisen energiakriisin ja sähkön hinnan nousun tosissaan.

– Suuri kysymys tulee Suomen ja Pohjoismaiden kohdalla olemaan se, yhdistyykö pohjoismainen sähkömarkkina Keski-Eurooppaan, jossa sähkön hinta on korkeampi kuin Suomessa.

Pahimmillaan sähkömarkkinoiden yhdistyminen tietää Lundin mukaan suomalaisille 25-30 prosenttia kalliimpaa sähköä, norjalaisille jopa 40 prosentin korotusta.

A-Talkissa vierailleen professori Lundin mukaan siirtymä ympäristöystävälliseen energiaan on hyppy tuntemattomaan aikaan.

– Energiasiirtymä on yhtä suuri kuin teollinen vallankumous. Otamme pari askelta eteenpäin, yhden taaksepäin. Olemme tulossa vaikeaan aikaan, jossa on sekä uutta että vanhaa.

Kuluttajille suuri muutos on luvassa Lundin mukaan vuoden 2030 jälkeen.

– Kun uudet teknologiat ovat käytössä, niin kuluttajien sähkölasku tippuu Suomessakin jopa 25 prosenttia. Nyt joudumme investoimaan, hyödyt tulevat myöhemmin.

Ministeri Mikkonen ei usko sähkökriisiin

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) ei usko sähkökriisiin Suomessa.

– Piikki on selvästi näkyvissä. Sähköhinta riippuu Norjan olosuhteista ja meidän tulevasta talvesta. Valtaosalla kuluttajista sähkön hinta ei kuitenkaan heilahtele sähköpörssin mukaan, yrityksillä samoin, korostaa Mikkonen.

Sähkön hintaa nostavat pohjoismaisen sähköntuotannon kannalta keskeiset Norjan vesivarastot, jotka ovat kuivan kesän jäljiltä tavallista niukemmat. Sähkölaskuun aiheuttavat paineita myös fossiilisten polttoaineiden korkea hinta sekä EU:n päästöoikeuksien kallistuminen.

Keski-Euroopassa fossiilisilla polttoaineilla on Pohjoismaita suurempi rooli. Keski-Euroopan markkinoilla väläytellään nyt jopa sähkökriisin mahdollisuutta. Esimerkiksi Italiassa ja Norjassakin pelätään, että kuluttajien sähkölasku saattaa kallistua lähikuukausina rajusti.

A-Talkissa torstaina energia- ja ilmastoasioista keskustelivat myös Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio (ps.).

Katso koko A-Talkin lähetys Yle Areenasta.

Lue lisää:

Ilmastonmuutos lisää Suomen sademääriä, ja näin se tuntuu eri maakunnissa – katso kotialuettasi lähivuosikymmeninä kohtaavat tulvariskit

Ilmastopaneeli kehottaa Suomea varautumaan sademäärän merkittävään kasvuun ja vakavien tuhotulvien riskiin – "On keskitytty liikaa siihen, lämpeneekö"

Pörssisähkön hinta noussut reilusti vuodentakaisesta – Pohjoismaiden sähköpörssissä tuntihinta kävi tällä viikolla korkeimmalla sitten helmikuun

Suosittelemme sinulle