Hyppää sisältöön

Joukko kirjailijoita ryhtyy myös kustantajiksi – myllykoskelainen Reuna-kustantamo myydään

Lähes 30 kirjailijaa on ostamassa Myllykoskella sijaitsevan Reuna-kustantamon liiketoiminnan. Kustantamon perustanut Tarja Tornaeus aikoo jatkaa työtään kylän elävöittämiseksi. Kirjakauppa, kulttuuritalo ja kahvila jatkavat kuten ennenkin.

Tarja Tornaeus katselee käsissään olevan kirjan välistä löytynyttä kirjettä
Reuna-kustantamon perustaja Tarja Tornaeus aikoo jatkossakin pitää kirjakauppaa ja järjestää kulttuuritapahtumia Myllykoskella. Kirjojen kustantaminen on siirtymässä kirjailijakollektiivin käsiin. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Miina Sillanpää

Myllykoskelainen Reuna-kustantamo vaihtaa omistajaa.

Lähes 30 Reuna-kustantamon kirjailijaa ostaa kustantamon liiketoiminnan ja perustaa uuden yrityksen kustantamaan kirjoja.

Nykyinen omistaja Tarja Tornaeus perusti yrityksen 2013. Hän aikoo jatkaa vanhaan rautakauppaan perustetun kirjakaupan ja kulttuuritalon toimintaa.

– Olen ensi keväänä eläkeiässä. Eihän yritystoimintaa tarvitsisi eläkeiässä lopettaa, mutta kulttuuritalon kiinteistö vie jo niin paljon aikaa, että työmääränkin takia luovun kustannustoiminnasta, Tornaeus sanoo.

Tornaeuksella on siis jatkossakin rooli Myllykosken elävöittäjänä. Hän aikoo jatkossakin pitää kirjakauppaa, kahvilaa, taidegalleriaa ja järjestää erilaisia tapahtumia vanhaan rautakauppaan perustetussa kulttuuritalossa.

– Sille työlle jää enemmän aikaa. Se on hyvä uutinen paikallisesti. Kymi kantri varmaan jatkuu, ehkä kirjamessutkin ja onhan tässä pidetty elokuvailtaa ja muuta. Kyllä näitä jatketaan resurssien mukaan, Tornaues sanoo.

Hallin reunoilla hyllyissä kymmeniä tuhansia vanhoja kirjoja, lattian keskellä kirjojen vastaanottopöytiä
Vanhan rautakaupan varastoon rakennetusta kirjahallista on tullut paitsi tapahtumapaikka myös pieni nähtävyys. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Persoonallinen kustantamo haluttiin säilyttää

Tornaeuksen ryhtyessä kyselemään jatkajaa työlleen, Reunan kirjailijat päättivät yhteistuumin, että persoonallinen kustantama on säilytettävä.

– Tämä olisi voinut kadota kaikki. Meillä on tässä puhtaasti Tarjan luoma yhteisö ihmisiä, jotka tulevat hienosti toimeen keskenään. Se on jotain, mitä en ole kohdannut muualla. Se helpotti päätöstä, helsinkiläinen Olli Sarpo sanoo.

Uusi Reuna Publishing House aikoo jatkaa yleiskustantamona. Mukana pysyvät tietokirjat, romaanit, runot kuin selkokirjatkin. Kirjailijakollektiivin ensimmäinen tehtävä on huolehtia ensi syksyn tuotannosta.

Reuna Kustantamon kirjoja Kymi Libri 2021 -kirjamessuilla Kouvolan Myllykoskella.
Uusien omistajien lähtökohta on, että kustantamo on jatkossakin vahvasti "mylsäläinen". Kuva: Antro Valo / Yle

– Noin 10 henkilön jonkinlainen toimitusneuvosto tulee tekemään päätökset siitä, mitä kustannetaan. Koko kirjailijoiden rinki lukee käsikirjoituksia ja tekee niistä arvioita, Sarpo sanoo.

Käsikirjoituksia riittää. Reuna-kustantamon verkkosivuilla on jo jonkin aikaa lukenut, ettei se ota vastaan uusia käsikirjoituksia.

– Silti niitä tulee kymmenen viikossa, Sarpo nauraa.

Uuden yrityksen perustamiskokous pidettiin torstaina Myllykoskella.

Suosittelemme sinulle