Hyppää sisältöön

JYPin toimistolle tulee puheluita Pohjois-Amerikasta – hurjaa jälkeä alkukaudella tehnyt Joakim Kemell, 17, on noussut Suomi-kiekon superlupaukseksi

Jyväskylän JYPin hyökkääjä Joakim Kemell on tällä hetkellä yksi lupaavimmista nuorista suomalaiskiekkoilijoista. Kiinnostusta SM-liigakauden pirteästi avanneeseen nuorukaiseen riittää kotimaan lisäksi Pohjois-Amerikassa.

Joakim Kemell seisoo kaukalossa kädet puuskassa.
Joakim Kemell, 17, on tullut SM-liigakaukaloihin vauhdikkaasti sisään. Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Samu Saatsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Perjantai-illan SM-liigapelejä seurataan Yle Puheen Jääkiekkokierroksella kello 18.02 alkaen.

Erinomaiset maalintekijät ovat suomalaisessa jääkiekkoilussa edelleen harvinaisuus. Vielä jos pakettiin lisätään kova työnteko ja halukkuus kamppailu- ja taklaustilanteisiin, on pelaajatyyppi entistä harvinaisempi.

Jyväskylässä kypsyy tällä hetkellä suomalaisen kiekkoilun yksi lupaavimmista maalintekijöistä. 17-vuotias Joakim Kemell on ottanut SM-liigan kaukalot haltuunsa kypsällä pelillään ja esitellyt hurjaa laukaustaan. Kemell on tehnyt JYPissä kolme maalia ja antanut kaksi maalisyöttöä viidessä ottelussa. Seuraavan kerran superlupaus nähdään kaukalossa tänään kotiottelussa SaiPaa vastaan.

Kemellin debyytti miesten liigatasolla oli mainio, kun hän iski viime kaudella liigauransa avausottelussa ensimmäisen maalinsa. Hänen starttinsa on ollut kokonaisuudessaan erinomainen. Varsinkin kun Kemellillä on vain vuosi A-nuortenkin pääsarjaa takanaan.

Lupaavalla nuorukaisella on tällä hetkellä kysyntää, sekä Suomessa että kansainvälisestikin. JYPin toimistossa puhelimet ovat pirisseet kauden alussa jatkuvasti Kemellin haastattelupyyntöjen merkeissä. Moni on ollut englanniksikin. Vuonna 2004 syntynyt Kemell on varausikäinen vuoden 2022 NHL-varaustilaisuudessa, ja on povattu, että hänet varataan pienellä numerolla.

– Tämä on ollut erilaista kuin se, että saisi ihan omassa rauhassa tehdä ja treenata. On kuitenkin hienoa, että olen saanut tällaisen näytönpaikan ja mahdollisuuden, tästä kaikesta saan oppia tulevaisuuteen. Huomio ei ole ainakaan vielä haitannut millään tavalla, Kemell itse sanoo Yle Urheilulle.

Englanninkielisten haastattelujen antaminen “kuuluu juttuun” Kemellin sanoin, mutta nuoren miehen olemuksesta huokuu muutenkin sopiva rentous.

– Olen tällainen rento tyyppi, hengailen kaverien kanssa ja heittelen läppää. Eli elän kiekkoilun lisäksi hyvin paljolti nuoren pojan arkea, Kemell sanoo hymyssä suin, kun hänen pitää kuvailla persoonaansa kaukalon ulkopuolella.

Kaukaloon astuu kuitenkin piinkova kilpailullinen luonne.

Kamppailuvoimainen maalintekijä

Kemell on vielä ikänsä sekä 181-senttisen ja 80-kiloisen kroppansa puolesta liigakiekkoilijana raakile. Hän on kuitenkin pelannut aikuisten joukossa vaivatta. Jopa erottunutkin kiekollisilla taidoillaan ja energisyydellään.

Joakim Kemell försöker snurra upp TPS-försvaret.
Kemell nauttii kiekollisesta vastuusta ja maalien tekemisestä. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

– Kilpailullisuus ja voitonhalu nousevat hänen luonteessaan ensimmäisinä mainittaviksi. Hän on halukas ratkaisemaan otteluita ja hänet voi laittaa kaukaloon missä tilanteessa tahansa, Kemelliä junioreissa kolmena kautena eri ryhmissä valmentanut JYPin A-nuorten päävalmentaja Antti Turunen kuvailee.

Kansainvälinen urheilumedia The Athletic nosti Kemellin erinomaiset otteet esiin perinteisessä alle 18-vuotiaiden maajoukkueiden Hlinka Gretzky Cupissa. The Athleticin mukaan Kemell oli selkeästi Suomen paras pelaaja. Kemellin arvioitiin myös olevan kaikilta ominaisuuksiltaan NHL-kelpoinen. Vain pieni koko herätti epäilyksiä.

– Hän luistelee hyvin, minkä lisäksi hän on luova ja taitava kiekon kanssa. Hän esitteli turnauksessa laajaa syöttövalikoimaansa ja kovaa laukaustaan, jolla hän pystyy tekemään maaleja kauempaakin. Kemell ei vaikuttanut myöskään puhtaalta taitopelaajalta, vaan hän teki myös runsaasti töitä ja näytti kamppailuvoimaiselta, toimittaja Corey Pronman arvioi elokuussa.

– Se oli hyvä turnaus. Pääsin siellä mittamaan omaa tasoani oman ikäluokkani kansainvälistä kärkeä vastaan. Oli hieno tapahtuma ja tuntui erityisen hyvältä saada siellä onnistumisia, Pikkuleijonissa viidessä ottelussa tehot 5+1 laukonut Kemell sanoo.

JYPin Turunen pitää The Athleticin arviota paikkaansa pitävänä. Erityisesti miesten tason peleissä yksi Kemellin ominaisuus nousee korkeaan arvoon: taito pärjätä pienessä tilassa.

– Hänen yleinen taitotasonsa on loistava, mistä esimerkiksi huomaa hänen monipuolisen urheilutaustansa. Hän osaa luoda itselleen tilaa ahtaissa paikoissa ja pystyy kamppailemaan kiekosta. Hän pystyy nimenomaan pelaamaan kontaktipeliä, Turunen toteaa.

Monipuolinen urheilutausta on rakentunut Kemellin kotona Palokassa. Jyväskyläläisen alkuperäinen kasvattajaseura ei ole JYP, vaan Jyvässeudun Kiekko. Samasta pienemmän seuran joukkueesta on kasvanut useampi nuorten maajoukkuepelaaja. 18-vuotiaat Valtteri ja Santeri Koskela ja Aleksi Malinen ovat Kemellin pitkäaikaisia ystäviä, mutta myös liigajoukkueen portteja kolkuttelevia kiekkoilijoita.

– Meillä oli silloin junnuissa hyvä ja tiivis porukka. Silloin voitettiin JYP parikin kertaa, joten se oli hyvää aikaa, E-juniori-ikäisenä isompaan seuraan siirtynyt Kemell myhäilee.

Poikkeukselliset kärkiominaisuudet

Kemellin maalintekotaito on ominaisuus, jonka vuoksi nuorukaisen otteita seurataan erityisen tarkkaan. Kemell laukoo ahkerasti ja hänen laukauksensa on erittäin terävä.

Joakim Kemell ja muu joukkue kuuntelevat etualalla olevaa valmentajaa.
Jyväskyläläinen Kemell (kuvassa oikeimmalla) on Jyvässeudun Kiekon ja JYPin oma kasvatti. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Pitkäjänteinen harjoittelu kotona ja harjoituksissa on kehittänyt maalintekotaitoa, mutta 17-vuotias ei ole vain laukojan paikalla seisova ylivoima-ase. Kemellin paikat syntyvät useimmiten luistelusta, mikä on hänen toinen erinomainen osa-alueensa.

Turusen mukaan Kemellin peliälykkyys näkyy miesten peleissä erittäin hyvin. Omassa ikäluokassaan jyväskyläläinen on jo kansainvälisestikin kärkeä.

– Hänen kärkiominaisuutensa pystyvät tulemaan hienosti esiin tälläkin tasolla. Tottakai hänellä on vielä rutkasti kehitettävää kokonaisvaltaisessa pelaamisessaan, kuten kenellä tahansa tuon ikäisellä kiekkoilijalla. Tulevat vuodet näyttävät, että pystyykö "Jokke" olemaan voittava pelaaja vielä korkeammilla sarjatasoilla, Turunen kommentoi.

– Itse uskon, että hän pystyy siihen, mikäli hänen työmoraalinsa pysyy yhtä korkealla kuin nyt.

JYPin valmennusjohtokin on toivonut Kemelliltä, että hän pelaa omilla vahvuuksillaan. Joukkueeseen sisään pääseminen on sujunut teini-ikäiseltä vaivatta. Hänen mukaansa JYPin nuorempi keski-ikä, joka on noin 22 ikävuoden tietämillä, on helpottanut päivittäiseen tekemiseen sopeutumista.

Kemell kertoo, ettei miesten peleissä ole tullut juuri suurempia yllätyksiä, mutta hän on päässyt toteamaan aikuisten pelien kovuuden.

– Aina sanotaan, että liigassa pelataan kovempaa, mutta sen tajuaa vasta itse pelatessaan. Pelaajat ovat tietysti isompia ja vahvempia, mutta kovempi peli on selkein asia, mitä olen huomannut.

Hän kuitenkin pitää kontakteista. Kemell nimeääkin esikuvakseen venäläistähti Aleksandr Ovetshkinin, sekä hirmuisen laukauksen että kovien taklausten takia.

– Joku voi nähdä jotain samaakin meissä. Hyvät kiekolliset taidot, kova laukaus ja halu taklata yhdistävät pelityyleissä, hän virnistää vertaillessaan.

Aleksander Ovetshkin
Aleksandr Ovetshkin on tehnyt NHL-urallaan peräti 730 runkosarjamaalia. Kuva: Getty Images

Stanley Cup -voittaja Ovetshkin on ollut yksi NHL:n parhaista pelaajista peräti 17 vuoden ajan.

Myös Kemellin suurimmat unelmat siintävät rapakon takana. SM-liigakauden lisäksi edessä ovat alle 18-vuotiaiden ja alle 20-vuotiaiden MM-kisat, joihin Kemell janoaa mukaan. Haaveet odottavat kovan työn takana.

– NHL:ään tähdätään, mutta varaukset ja muut tulevat vielä tässä pelien jälkeen. Alku on ollut tällä kaudella hyvä itseltä ja koko joukkueelta, hän toteaa.

Lue myös:

Kärpät hyvästeli Hakametsän tappiolla – Lukon vuoro kokea Sportin kotihurmos, TPS komeilee SM-liigan piikkipaikalla

Meritoituneet huippupelaajat kertovat, miksi halusivat Kiekko-Espoon paitaan Mestikseen – "Olen mukana rakkaudesta lajiin ja espoolaiseen jääkiekkoon"

Kanadalaismediat: Suomalainen NHL-lupaus kieltäytyi koronarokotteesta

SM-liigan erotuomaripomo myöntää: Pistepörssin kärkinimeä taklattiin päähän – "Olisi pitänyt viheltää"

Suosittelemme sinulle