Hyppää sisältöön

Seurakuntien rakenneselvitykselle todellinen tarve Etelä-Pohjanmaalla – pienissä seurakunnissa eletään kädestä suuhun

Varsinkin pienillä seurakunnilla rahat ovat loppu, kun väki vähenee ja verotulot hupenevat. Esimerkiksi Vimpelin seurakunnassa rahat eivät riitä enää investointeihin.

Vimpelin seurakunnassa rahat riittävät vielä toiminnan pyörittämiseen, mutta eivät investointeihin. Arkistokuva Vimpelin kirkosta. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Viiden eteläpohjalaisen seurakunnan rakenneselvitys johtaa hyvin todennäköisesti seurakuntaliitoksiin. Lapuan tuomiokapituli päätti keskiviikkona selvittää Alajärven, Kauhavan, Lappajärven, Evijärven ja Vimpelin liitostarpeet ja yhteistyömahdollisuudet.

Varsinkin pienillä seurakunnilla rahat ovat loppu, kun väki vähenee ja verotulot hupenevat. Vimpelissä on tehty alijäämäisiä tilinpäätöksiä jo vuosia.

– Meillä eletään kädestä suuhun eli verotulot riittävät toiminnan pyörittämiseen mutta ei investointeihin. Monena vuonna tilinpäätös on mennyt negatiiviseksi poistojen jälkeen eli emme pysty varautumaan tulevaisuuteen, tilannetta kuvaa Vimpelin kirkkoherra Ilkka Lehto.

Ilkka Lehto arvioi, että Vimpelin seurakunta pystyy toistaiseksi jatkamaan itsenäisenä seurakuntana, mutta ei pitkään.

– En uskalla arvioida, että kuinka monta vuotta. Näitä alijäämäisiä tilinpäätöksiä on niin monta tehty, että eihän se näin voi ikuisuuksiin jatkua.

Ilkka Lehto sanoo, että yhtymävaihtoehto on Vimpelin seurakunnan osalta poissuljettu vaihtoehto. Samalla Lehto muistuttaa, että ratkaisevaa ei ole seurakuntarakenne, vaan miten seurakunta toimii.

– Vimpelissäkin seurakunta säilyy, oli rakenne mikä tahansa. Jumalan läsnäolo ei ole kiinni näistä seurakuntarakenteista. Rakenteiden pitää palvella seurakuntatyötä, tätä toimintaa.

Leveämmille harteille

Eteläpohjalaisten seurakuntien rakenneselvitys tuskin johtaa isoon, viiden seurakunnan liitokseen, mutta isojen ja pienten seurakuntien liitokset ovat todennäköisiä.

Alajärven kirkkoherra ja Järvi-Pohjanmaan rovastikunnan lääninrovasti Ari Auranen sanoo, että isompien seurakuntien on nyt tarjottava avuksi leveämpiä harteita. Seurakuntaliitos on haaste myös isommalle seurakunnalle.

– Sehän vaikuttaa isommankin seurakunnan talouteen. Se merkitsee lisäkuluja, jotka muodostuvat henkilöstöstä ja kiinteistöistä, joihin aika ajoin liittyy korjaustarpeita.

Auranen huomauttaa, että ei ole kyse siitä, että isot seurakunnat Alajärvi ja Kauhava pyrkisivät laajentumaan ja kasvattamaan seurakuntiensa kokoa.

– Nyt haetaan isommilta solidaarista tahtotilaa eli että annetaan leveämmät hartiat avuksi kantamaan näitä taloudellisia haasteita pienempien kanssa. Ohjaava impulssi on nyt tässä tilanteessa tullut tuomiokapitulilta.

Avoimin mielin mukaan selvitykseen

Kauhavan seurakunnalla on kokemusta seurakuntaliitoksista. Vuoden 2009 kuntaliitoksen pakottamina Kortesjärven, Ylihärmän ja Alahärmän seurakunnat liittyivät Kauhavan seurakuntaan.

– Sen jälkeen todettiin, että meillä ei ole tarvetta liitoskeskusteluihin, mutta nyt syksyn aikana seurakuntien yhteistyöstä jälleen keskustellaan. Olemme kutsuttuina mukana ja katsotaan, millaisia tarpeita tulee esille, toteaa Kauhavan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Esa Vaittinen.

Vaittinen korostaa, että selvitykseen lähdetään mukaan avoimin mielin, eikä hän lähde etukäteen arvioimaan tuleeko liitoksia ja keiden kesken.

– Lukkoon lyötyjä mielipiteitä ei voi tässä vaiheessa olla.

Vaittinen arvioi, että pienten seurakuntien taloustilanne on vaikea. Väestökato ja väestön ikääntyminen tuntuvat Kauhavankin kokoisessa seurakunnassa. Neljän seurakunnan liitoksen jälkeen Kauhavan seurakunta on menettänyt noin 3 000 jäsentä reilussa kymmenessä vuodessa.

– Miinusmerkkistä väestökehitystä on meilläkin, eli siinä suhteessa samassa veneessä ollaan pienempien kanssa.

Tunteet ja oma identiteetti tärkeitä

Oli kyse kuntien tai seurakuntien liitoksista, niihin liittyy aina myös tunteita. Vimpelin kirkkoherra Ilkka Lehto huomauttaa, että tunteet ovat aina ihmiselämässä kaikessa päätöksenteossa mukana.

– Iso kysymys on paikallisidentiteetin vaaliminen. Jos seurakunnan nimessä ei enää esiinny Vimpeliä, niin kuitenkin vimpeliläisen identiteetin täytyy säilyä.

Samaa mieltä on myös lääninrovasti.

– Jos hallinnot yhdistyvät, paikkakuntien on tärkeä pitää kiinni omasta identiteetistään, Ari Auranen sanoo.

Aurasen mukaan esimerkiksi Lehtimäen kappeliseurakunta on onnistunut säilyttämään ominaispiirteensä, kun Lehtimäen seurakunta kuntaliitoksen siivittämänä yhdistyi vuonna 2009 Alajärven seurakuntaan.

– Eivät nämä rakennemuutokset perusseurakuntalaisen kannalta merkitse välttämättä mitään dramaattista. Päinvastoin, tämä varmentaa sen, että kirkolliset toimitukset, jumalanpalvelukset ja muukin kirkollinen toiminta saa turvatun jatkuvuuden, Ari Auranen pohtii.

Kauhavan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Esa Vaittisella on myös pappistausta. Hän toimi Ylihärmän kirkkoherrana ennen Kauhavan seurakuntaliitoksia. Hän myöntää, että yhdistymisissä on aina myös tunteet mukana, varsinkin jos päätöksiä tehdään omasta synnyinseurakunnasta.

– Minäkin, kohta 44 vuotta Ylihärmässä asuneena, voin sanoa, että kotiseudulta päin katselen, Esa Vaittinen sanoo.

Lue lisää:

Lapuan tuomiokapituli selvittää viiden eteläpohjalaisen seurakunnan liitostarpeita ja yhteistyömahdollisuuksia

Suosittelemme sinulle