Hyppää sisältöön

Inka Cagnasso on maailman huipulla lajissa, jota ei alun perin halunnut edes kokeilla: Tältä näyttää tuulitunnelilentäminen, johon nainen hurahti

Cagnasso matkusti uransa alussa Oulusta Englantiin saakka hakemaan oppia tuulitunnelilentämisen konkareilta. Nyt hän on itse yksi lajin parhaista.

Inka Cagnasso on tuulitunnelissa kuin kotonaan
Inka Cagnasso on tuulitunnelissa kuin kotonaan

Lentopuku päälle, korvatulpat korviin ja umpikypärä päähän. Inka Cagnasso on valmis esittelemään taitojaan tuulitunnelissa.

– Olen luova, uskalias, nautin fyysisistä haasteista ja rakastan matkustelua, kolmekymppinen nainen luonnehtii itseään.

Laskuvarjohyppäämisen ja tuulitunnelilentämisen pariin hän päätyi muiden yllyttämänä.

– Kaveri väitti, että en uskalla hypätä laskuvarjolla, niin oli pakko. Sitten pari kaveria alkoi puhumaan, että minun kannattaisi kokeilla tuulitunnelia.

Cagnasso suhtautui ajatukseen epäillen, mutta tuulitunnelilentämisestä tulikin ammatti.

Haapajärveltä kotoisin oleva, Oulussa opiskellut ja Tyrnävän Tempauksessa Superpesistä pelannut Cagnasso lentää tätä nykyä musiikkivideoissa (siirryt toiseen palveluun), mainoksissa, elokuvissa ja opettaa lajia muille.

Inka Tiitto, nyk. Cagnasso, kilpailemassa Varsovassa lokakuussa 2016. Hän pitää kisamenestystä tärkeämpänä saavutuksenaan sitä, että on tuonut naisellisuutta lajiin ja kuulee nuorempien harrastajien puhuvan "Inka-muuveista". Kuva: Bartholmiej Zborowski / EPA

Yhden laskuvarjohypyn aikana vapaan pudotuksen osuus jää noin minuutin mittaiseksi, kun taas vapaapudotusta simuloivassa tuulitunnelissa voi treenata tunninkin kerrallaan.

Nimenomaan se sai pohjoispohjalaisnaisen rakastumaan lentämiseen.

– Tuntui, että tässä on nyt tanssilattia, jota voi käyttää monessa ulottuvuudessa. Se näyttää helpolta leijumiselta, mutta ei varsinaisesti ole sitä, kun ilmavirta puhaltaa monta sataa kilometriä tunnissa.

Freestyle-tuulitunnelilentämistä Cagnasso luonnehtii tanssin, akrobatian ja voimistelun yhdistelmäksi. Hän on saavuttanut lajin maailmanmestaruuden vuonna 2015.

Nykyään Floridassa asuva Cagnasso laittoi aivan uransa alussa noin kymmenen vuotta sitten kaikki rahansa lentotaidon kartuttamiseen.

– Tein töitä hullun lailla ja laskin kaiken "tunneliminuutteina", eli jos jätän jonkun asian ostamatta, niin sillä lentää niin ja niin kauan.

Englannissa lennetyille tunneliminuuteille kertyi hintaa, kun opetus maksoi tuhat euroa tunnilta ja sinne oli matkustettava Oulusta saakka.

– En ole koskaan laskenut, että paljonko olen laittanut tähän rahaa, enkä halua laskea. Sen tiedän, että nyt olen jo päässyt sentään rahallisesti voiton puolelle, Cagnasso naurahtaa.

Tulevaisuudestaan tuulitunnelitaituri ei osaa vielä sanoa juuri muuta, kuin että haluaa opettaa lajia muille "hurahtaneille".

– Olen oppinut, että unelmat ovat usein aivan liian pieniä. Olen kokenut niin monia asioita, joita ei olisi osannut edes kuvitella etukäteen.

Katso myös:

Lentääkö ihminen tuulitunnelissa? Miltä se tuntuu?

Suosittelemme sinulle